Sara Bäckmo föll för ett hus och fick en trädgård på köpet. I dag har tomten förvandlats från skrotupplag till en frodig odling som håller familjen självförsörjande under stora delar av året. Kika in hos Sara Bäckmo, kvinnan bakom succébloggen Skillnadens trädgård.

D

et är skördetid och odlingarna svämmar fullkomligt över av bönor, olika kålsorter och allsköns rotsaker hemma hos Sara Bäckmo som har bloggen Skillnadens trädgård. I kallbänkar svajar salladslök och på gärdsgården klättrar pumpor. Palsternackorna är enorma och solrosorna har vuxit förbi husets första våning. Överallt syns barnens närvaro: en bil där, senaste lekprojektet där.

Till byn Bökebacken söder om Växjö lockades Sara Bäckmo av en liten flicka som ville visa upp hästen hon fått i 10-årspresent. Samtidigt tipsade flickan om att grannhuset var till salu … Och Sara föll pladask för det småländska 1800-talshuset i falurött. Tomten var mest ett skrotupplag med ogräs, men det gjorde inget. Det var ett hus hon sökte, inte en trädgård. Innan köpet ens var klart fyndade hon en ljuskrona till huset och flyttade sedan lycklig in trots att det vare sig fanns vatten eller avlopp.

– Jag levde länge med vattendunkar, duscha kunde jag alltid göra på jobbet – men bredband, det var viktigare, säger Sara och ler.

sara bäckmos trädgård med höns

Foto: Pernilla Bergdahl

Tre tuppar och sexton hönor ingår i självhushållningen i den småländska trädgården.

Sara Bäckmos trädgård

Foto: Pernilla Bergdahl

Dags för kvällsmat på nyskördat och nyvärpt – och till efterrätt bjuder trädet intill på säsongens första frukt.

Gamla hus har en särskild plats i Saras hjärta. Så stor är hennes huskärlek att hon låtit tatuera in ett gammalt tapetmönster på höger överarm.
– Det är en tapetbård från 1800-talet som bland annat finns på Linnés Råshult här i Småland. Jag fastnade för den direkt och tyckte att den förtjänade en särskild plats. Tatueraren blev rätt förvånad.

Till yrket är Sara Bäckmo journalist och hon har jobbat med olika barnproduktioner åt både radio och TV. I dag kallar hon sig 
odlande mediemedarbetare och numera får husrenoveringar och byggprojekt stå tillbaka – barnen Otto, Viggo och Alba går före.

Sedan ett par år tillbaka är köksträdgården dessutom ett stort intresse. Här på gården lever Sara tillsammans med maken Philip, som är psykoterapeut, barnen, samt en hund, fyra katter, tre tuppar och sexton hönor. 350 kvadratmeter, inte större än en liten radhustomt, håller familjen självförsörjande med alla grönsaker sju månader om året.
– Särskilt kål tycker jag är spännande och det har vi många sorter av, sammanlagt femton olika, berättar Sara och håller stolt upp ett jättelikt spetskålshuvud. Hon tycker att kålen har oförtjänt dåligt rykte och att folk är onödigt rädda för kålfjärilar och kålmal och allt annat otyg som lätt saboterar odlarglädjen.

Grönsakslandet på Skillnadens trädgård, Sara Bäckmo

Foto: Pernilla Bergdahl

Viggo med newfound-lands­valpen Kapten Kuling hittar enkelt ätbart jämte trädgårdsgångarna.

kål i Skillnadens trädgård

Foto: Pernilla Bergdahl

I Saras trädgård finns 15 olika sorters kål.

– Knepet är att driva upp plantorna någon annanstans och att inte plantera ut dem förrän de tål angrepp. Dessutom får mina kålplantor växa under nät tills de blir klara för skörd. En annan favorit i grönsakslanden är bönor av olika slag.
– Jag gillar att odla sådant som inte behöver ta plats i frysen. Flera bönor går ju utmärkt att torka och bevara på det viset. För att hysa allt skördat förvandlas farstun vintertid till ett enormt kallskafferi för bland annat torkat och mjölksyrat, och rotfrukter som håller sig fräscha i många månader.

Läs även: Från ruffig vind till fint gästrum

Men någon downshifting eller romantisk flykt till landet hävdar Sara bestämt att det inte är fråga om. Både hon och maken jobbar fortfarande mycket och storstaden har de inget emot, även om de inte bor där just nu.

– Vi har bara anpassat jobbet efter familjen – i stället för tvärtom. Och så har vi båda flexibla arbetstider och det gör såklart skillnad. Men hur går det runt med jobb och barn och djur och alla bestyr som köksträdgården ändå kräver? Även här är Sara full av idéer och knep, något som hon gärna och ofta delar med sig av på bloggen Skillnadens trädgård. Det är en vanlig onsdag eftermiddag. Sara har hämtat barnen på förskola och skola och på vägen hem har hon plockat upp några liter mjölk i affären. Ungarna springer till sitt och under tiden svänger Sara ihop en pannkakssmet. Sedan har hon en kvart över och smiter ut och planterar fem grönkålsplantor, kniper några stjälkar selleri och tittar samtidigt till det senast sådda. Det är så det går till.

trädgårdsgångar och arbetsbänk i Sara Bäckmos Skillnadens trädgård

Foto: Pernilla Bergdahl

Arbetshörnan ligger praktiskt och vackert mitt i det gröna.

köksträdgården i Skillnadens trädgård, cykel som klätterstöd åt växterna.

Foto: Pernilla Bergdahl

Gamla cyklar fungerar som klätterstöd åt bönor och blomsterkrasse i den lilla köksträdgården som håller familjen med grönsaker sju månader om året. Knepet är att så i omgångar och att starta tidigt på året, 
eller redan på hösten.

– Jag odlar aldrig mer än jag orkar ta hand om. Aldrig sju strö­meter morötter på samma gång. Så mycket skulle jag aldrig ha tid eller ork att skörda samtidigt. Dessutom blir det tjatigt att äta samma sort hela tiden. När Sara odlar kål sår hon exempelvis bara tre av varje. Några veckor senare är det dags för nästa sort. Det ger variation och att skörda tre kålhuvuden går fort. Ett annat knep är att så tidigt på säsongen, vissa sorter redan på hösten. Därmed förlänger hon skörden med många månader.
– Av tradition sår de flesta alla sina grönsaker i maj. Men när andra sår, då har jag redan börjat skörda. Att så ofta och lite åt gången under en lång säsong frigör både tid, kraft – och plats i köksträdgården. För att slippa rensa ogräs och vattna ofta praktiserar hon täckodling. Blast och andra rester går inte omvägen om någon kompost utan hamnar som närande täckmaterial i landen. Om det mot förmodan skulle bli bart i någon del sår hon in skira moln av sommarslöja och andra blommor.

– Den här trädgården speglar mitt sätt att odla, ingen annans. Det måste vara roligt och jag gillar att fundera ut olika arbetsbesparande sätt. Sedan är jag nog rätt bra på att välja sorter som funkar. Bökebacken ligger högt och även om det här är Småland kan morgnarna långt in i juli fortfarande vara kalla. Ibland inte mer än två plusgrader, så det gäller att välja sina sorter. Hon plockar dessutom gärna upp inspiration och är bra på att lära av andra.
– Jag har egentligen ingen utbildning alls men jag har alltid letat upp mentorer. På det viset har jag format min egen skola. Det är mitt sätt.

rosenskäror i Sara Bäckmos trädgård, täckodling

Foto: Pernilla Bergdahl

Rosenskäror och andra blommor förgyller landen och är en viktig del i tekniken att täckodla.

sara bäckmo i skillnadens trädgård i småland

Foto: Pernilla Bergdahl

Sara och minstingen Alba hinner med en stunds skörd innan pannkakssmeten ska in i ugnen. Spetskålen är redan jättelik och palsternackorna artar sig fint.

Saras 5 kålfavoriter:
Broccoli: Mycket odlingsvärd, eftersom ekologisk broccoli är så dyr. Några enstaka plantor i trädgården ger stor skörd.
Grönkål: Står länge i landet och ger blad att använda både i matlagning, smoothies och sallader.
Spetskål: Det finns många tidiga sorter som ger huvuden att 
skörda redan på senvåren.
Kålrot: Lätt att lagra och mycket god i mat – pyttipanna, soppor, grytor, rostade rotsaker.
Sen vitkål: Vitkål finns som både tidiga och sena sorter. Sena sorter kan stå kvar i landet fastän det frusit. Även god att mjölksyra.

När det gäller odling har hon flera tydliga förebilder, som Lena Israelsson – en annan odlande journalist som har skrivit flera böcker om köksträdgård och köksväxter. Ytterligare en inspiratör är Anette Nilsson, odlande bloggare som har en stor, fransk köksträdgård.
– Hon har lärt mig mycket om varmbänkar. Och nu blir jag alltmer nyfiken på finträdgård, perenner och sådant, det lär jag mig av Ninni Edheimer, en vän i grannbyn som har en fantastisk trädgård. Saras egen köksträdgård är nu inne på sitt femte år och hon har hittat ett sätt att odla utan att behöva bli vare sig grönsaksaktivist eller månskensbonde. Tack vare bloggen börjar hennes köksland låta tala om sig och sina erfarenheter och tips har hon samlat i böckerna Skillnadens trädgård – ett trädgårdsskafferi för hela året, Skillnadens skörd, mat från trädgården året om och i höst kommer Vinterodling – Skörda när det är kallt.

bokomslag Skillnadens trädgård

Saras första bok Skillnadens trädgård, ett ekologiskt trädgårdsskafferi.

– Ibland kommer människor hit och förväntar sig skylt och kafé och grönsaksbod, men detta är inget visningshem och inte någon offentlig trädgård, poängterar hon. Ugnspannkakan är klar och familjen samlas. Newfoundlands­valpen väntar tåligt på en tappad munsbit. Alla hugger in på nyvärpt och nyskördat. Till efterrätt blir det sommarens första äpplen, och man vill gärna dröja sig kvar fast det finns mycket kvar att göra innan kvällen är slut.

– Ibland kommer människor hit och förväntar sig skylt och kafé och grönsaksbod, men detta är inget visningshem och inte någon offentlig trädgård, poängterar hon. Ugnspannkakan är klar och familjen samlas. Newfoundlands­valpen väntar tåligt på en tappad munsbit. Alla hugger in på nyvärpt och nyskördat. Till efterrätt blir det sommarens första äpplen, och man vill gärna dröja sig kvar fast det finns mycket kvar att göra innan kvällen är slut.

Reportaget var med i Lantliv nr 4/2016

Prenumerera på Lantliv