Renovering och heminredning
Flammande lönnar, stolta björkar och vippande höstanemoner – det finns många härliga växter och träd att fresta med på hösten. Inspireras av underbara höstfärger till din trädgård.

Det fina med trädgårdar är att de är i ständig förändring. Växter blir större, ändrar form, vissa trivs jättebra och andra inte alls. Material kommer till sin rätt efter ett par års utsatthet av växlande väder och nyttjande. Dessutom är det en ynnest att vi har våra årstidsväxlingar i Sverige vilket gör att det näst intill alltid är något nytt som händer. Här är ett urval härliga höstträdgårdar som är vackra både i färg och form, hoppas att du blir inspirerad!

Anemonernas tid
Vita blommor kan få den mest höst-trötta att piggna till. Här blir det en otroligt fin inramning mot det orangefärgade bladverket. Till exempel kan du titta närmare på höstanemonen Anemone ‘Whirlwind’.

Flamma stolt
Fackelliljan (Kniphofia) står som en flammande låga i trädgården under hösten.

Låt de ligga
Enkelt, asiatisk-inspirerat, stilla… En vacker trädgård där de fallna bladen förhöjer skönheten.  Var inte alltför snabb med att ta fram kratta eller räfsa – se bara till att du inte halkar på löven om de blir blöta.

Ensamt majestät
Tänk på att färgrika solitärväxter kan ge välbehövda kontraster mot en mörk bakgrund – som en accent i trädgården. Snygga krukor behöver inte planteras i, de är vackra som de är.

Gilla lila
Är du inte en fantast av gult och orange? Det finns såklart växter som är vita, rosa och lila på hösten, som kärleksört (Sedum) här på bilden. Den milda lila färgen blir en vacker komposition i ett grått stenparti.

Bländande bladverk
En vacker bänk kan placeras i ett hörn av trädgården. Extra härligt är det att sitta under ett träd och se upp mellan de guldgula bladen. Björk (Betulus) och Häggmispel (Amelanchier) blir så här intensiva i färgen på hösten.

Sitt fint
Gör höstfräscht i trädgården på ett enkelt sätt genom att lägga ut orange eller gula kuddar som matchar löven! Med en filt kan man fortfarande sitta ute med en kopp kaffe om solen skiner och njuta av den krispiga årstiden.

Blommar sent
Rudbeckian (Rudbeckia) är en riktigt solstråle i höstens rabatter. De är en av de senaste växterna att blomma och står sig riktigt bra.

Röda toner
Blodlönnen (Acer palmatum) är en riktig höstfavorit, både med de spännande bladen, som kan bli riktigt härligt blodröda, och de vackra ”näsorna” som varierar i rosa toner om du kommer nära ett träd.

Låt det skina
Om det är mörkt utanför fönstret i din trädgård, satsa på bra belysning – gärna på litet avstånd, så ögat dras ut i trädgården. En stämningsfull belysning i en stram trädgård med mycket grönt förgyller kvällarna.

Prenumerera på Lantliv

Renovering och heminredning

Mer inspiration
Vackert vildvin i rött
Vad du kan göra i trädgården på hösten

NUVARANDE Inspiration – förgyll din trädgård med höstfärger
NÄSTA Härligt höstmode i skördetid