Att samla familj och vänner för att pyssla, baka och göra eget pynt är en populär tradition i Lantlivs redaktionschef Bettina Bieberstein Lees familj. Inspireras av julpyssel som passar både för stora och små.

Med gemensamma krafter och mycket fantasi blir det härlig julstämning.

pepparkakor på plåtar, foto klas sjöberg

Pepparkakor är fina att hänga i granen. Gör ett litet hål längst upp när du har tryckt ut pepparkakan, ta till exempel en äppelurkärnare till hjälp. Efter gräddning är det dags att garnera med kristyr innan du trär ett tygband igenom och vips har du det finaste pyntet till jul.

Läs även: Klassisk jul på Kråkhult

barnen felix, leona och lucas bakar pepparkakor, foto klas sjöberg

Att ordna pysselstuga med pyntverkstad och julbak är tradition i Lantlivs redaktionschef Bettina Bieberstein Lees familj. Felix trär i fina band i hjärtanen som ska hängas i granen. Lucas har fått snits på att kavla ut degen medan Leona rör om i kolasmeten.

Läs även: Gör mumsigt julgodis från Jennys Matblogg

hemmagjort julförkläde, foto klas sjöberg

Sy ett eget förkläde till barnen av en fin gammal kökshandduk. Vi använde en kökshandduk från loppis med rara hjärtan på. Sedan broderade vi en kontur runt några hjärtan och sydde en enkel rosett av tygband.

Läs även: Tänk på det här när du ger småfåglarna mat!

hemgjorda doftpåsar till jul, foto klas sjöberg

Fina hjärtan syr du enkelt av rött filttyg. Fylls med kanelstänger, stjärnanis och nejlikor. Lägg upp dem bland julens frukter och njut av den kryddiga doften som håller år efter år.
Du behöver: Rött filttyg, ca 20 x 20 cm, vitt och/eller ljusgrått stoppgarn, silver- eller guldtråd, ev pärlor. Lite vadd. Kanelstänger, stjärnanis och nejlikor att fylla med.
Gör så här:
1. Rita upp ett hjärta på en pappskiva som du använder som mall.
2. Vik tyget dubbelt och rita på tyget efter mallen och klipp ut två hjärtan.
3. Om du vill dekorera framsidan med pärlor och silvertråd gör du det nu.
4. Nåla ihop de båda tygbitarna, lämna en öppning.
5. Fyll hjärtat med kryddorna och vadden tills det känns lagom.
6. Sy ihop hjärtat med langettstygn.

Läs även: 9 mysiga julmarknader 2017

egna julkort, julpyssel, foto klas sjöberg

Leona har ritat mönstret av en julgran med text och broderat på aidaväv som man hittar i hobbyaffären. Den stora tändsticksasken ligger på en randig linneduk.

Ta chansen att vinna fina priser i Lantlivs tävlingar! Till tävlingssidan!

pysslad julkrona av granris, foto klas sjöberg

Dekorera en ljuskrona i smidesjärn med vackra tygband i folklorestil som får hänga ner. Klipp dem i ojämna längder. Gör små buketter av enris, järnek och ilex och bind fast dem på kronan med ståltråd.

Barnen har skapat julkort av färgat papper, washitejp och tygband, Allmoge, 39 kr/m, Panduro. Gamla boksidor blir också fina att använda sig av. man i hobbyaffären. foto klas sjöberg

Barnen har skapat julkort av färgat papper, washitejp och tygband. Gamla boksidor blir också fina att använda sig av. Stämpla julhälsningar på korten och gör någon glad. Allt material hittar man i hobbyaffären.

Läs även: Mysig jul på Dalagården!

hyacintlökar. ljus och paket, foto klas sjöberg

Hyacintlökar står på tillväxt i en fin kruka från loppis. Och snart slår amaryllisen ut i all sin prakt. Ljusstakarna i trä har fått ny röd färg med hobbylack.