Det var hennes trädgård som hjälpte henne tillbaka till livet efter att hon gått in i väggen. På den åländska landsbygden har Titti skapat en lekfull, personlig och sagolik trädgård med en fantastisk pergola. Häng med in!

S

könhetsupplevelsen, att se det vackra och känna lyckan över att skapa – det är det som är grejen med trädgården, anser Titte Törnroth-Sarkkinen.

– För mig är den estetiska upplevelsen en njutning. Och jag tycker om att krypa med näsan bland doftande grönska – då förnimmer man livet intensivt och det får mig att må bra, säger hon.

Runt millennieskiftet, när Titte hade många intensiva arbetsår som filmregissör bakom sig, gick hon in i den berömda väggen.

– Jag blev ordentligt utbränd, och drog mig tillbaka här. Så småningom märkte jag att jag mådde bra av att sätta händerna i jorden. Jag hade aldrig kommit tillbaka på samma sätt utan trädgården där jag kunde skapa miljöer på ett sätt som liknar filmens scenografi, och där jag kände glädje över att skapa utan att det blev en belastning. Dessutom sägs det ju att enzymer i myllan får oss att må bättre.

Sagolika trädgård med fantasifulla rum

Foto: Klas Sjöberg

Titte i sin älskade trädgård. Här syns en rabatt med lammöron och eukalyptusvide. Bakom henne en pergola med klematis och vindruvor.

vacker trädgårdsinspiration på Norrgården

Foto: Klas Sjöberg

Här, på Norrgården i den åländska byn Västeränga, har Titte och maken Seppo Sarkkinen skapat något alldeles extra av det som en gång var en enorm, platt och tråkig gräsmatta. Katten Pussy håller förhoppningsvis både möss och sorkar borta.

trädgårdsinspiration i Norrgården, tusen olika växtsorter

Foto: Klas Sjöberg

Hela trädgården har inneburit en resa, inte bara tillbaka till livet och arbetslivet, utan också en kunskapsresa. I dag finns säkert över tusen olika växtsorter i trädgården,

– Jag började så smått med ett grönsaksland. Det ledde till att jag upptäckte en för mig okänd värld: prydnadsväxter.

På den vägen är det. För att ta den där vägen från början: Åland har alltid funnits i Tittes liv, sommarålänning som hon är sedan barnsben. Så småningom växte längtan efter ett eget ställe på ön, för som hon säger ”när man väl fått havsluften i sig vill man alltid ha den”.

I dag arbetar Titte som kvällsreporter på tidningen Nya Åland, bor permanent i Ålandshuset, medan maken veckopendlar till jobbet som bildredaktör i Helsingfors.

– Jag har lyckan av att få jobba kvällstid, vilket gör att jag kan njuta av trädgården under dagarna. Jag stiger upp på morgonen och går sedan direkt ut i naturen eller tillbringar tiden i trädgården, säger Titte.

fritidshus

Foto: Klas Sjöberg

1986 hittade Titti huset som till en början blev ett deltidsboende. I dag arbetar Titte som kvällsreporter på tidningen Nya Åland, bor permanent i Ålandshuset, medan maken veckopendlar till jobbet som bildredaktör i Helsingfors

pergola i inspirerande trädgården på Norrgården

Foto: Klas Sjöberg

Stilla ro och närmast en andlig känsla i pergolan på Norrgården. Titte och Seppo har under åren skapat en trädgård där inte mycket av den över 6 000 kvadratmeter stora gräsmattan finns kvar. Någon särskild plan för trädgårdens utformning har aldrig funnits.

Läs också: Få praktfulla pioner

Titte och Seppo har under åren skapat en trädgård där inte mycket av den över 6 000 kvadratmeter stora gräsmattan finns kvar. Någon särskild plan för trädgårdens utformning har aldrig funnits.

Titte började skapa olika rum i trädgårdens hörn och jobbade sig sedan inåt. I ett hörn utgick hon från en viss färgskala, ett annat hörn fick ett visst tema.

Skapandet började med ett lager tidningspapper på gräset, sedan lager med mylla från säck, och grävda gropar där träd och buskar skulle stå.

Växter från hela världen samsas nu kring grusgångarna, runt stenbelagda sittplatser och dammar. Makarna har hämtat inspiration under resor runt om i världen. Tydliga influenser från engelskt lummiga trädgårdar syns.

Att gå runt på Norrgården är en helhetsupplevelse. Titte och Seppo har valt att bygga olika sorters trädgårdsrum, små oaser i den stora trädgården. Ett trädgårdsrum kallas Eldslandet. Där har röda nyanser kombinerats med limetoner. Här lyser kvällssolen och här står grillen. Ytterligare ett rum kallas ”klematorium”, eftersom jorden här är extra gynnsam för trädgårdens klematissorter.

små hus trädgårdsinspiration

Foto: Klas Sjöberg

Titti och Seppo har kombinerat träd, buskar och perenner, och planterat tätt. Då håller sig fukten bättre och ogräset håller sig borta.De två små husen hittades på återvinningscentralen. De blev bostäder åt småfolket.

klätterhortensia på utedush och japanska influenser vid trädgårdsdamm

Lite av Asien finns där i de japanska körsbärsträden och mossan, kanske också i den träinramade dammen. Vid (eller i) klätterhortensian finns en utedusch.

klätterhortensia

Foto: Klas Sjöberg

På redskapsboden växer klätterhortensia.

insektshotell och bikupa i inspirerande trädgård

Foto: Klas Sjöberg

Bikupa och ett insektshotell finns också i den här fantastiska trädgården.

– Ju mer man lär sig, desto mer intresserad blir man. Jag älskar trädgårdstidningar och trädgårdsböcker, och slukade dem till en början. Numera kan jag läsa en tjock bok som bara handlar om en enda växt. En period lekte jag med tanken på att bli proffs, att låta intresset bli ett yrke, men jag är glad över att vara amatör för det finns vissa saker jag inte är ett dugg intresserad av – ympning till exempel. Jag vill inte kunna något om att ympa äppelträd och som amatör slipper jag.

– För mig är helheten det roliga, att skapa miljöer och få till en känsla i olika rum. När jag ser en miljö, som jag har skapat, och själv drar efter andan för att det är så vackert – då har jag lyckats.

Läs också: Klematis – underbara sorter och tips på stöd du kan bygga själv

Reportaget var med i Lantliv Trädgård 2015

Prenumerera på Lantliv