Det som från början var en enda öppen yta är i dag en lummig trädgårdsoas med gröna rum för alla sinnen. En glittrande damm, doftande perenner och urgamla lövträd bjuder in till rofylld avkoppling på Stensgården i Vallebygden.

Vallebygden_tradgard_huset

Vi befinner oss i Vallebygden, en särdeles vacker trakt som påminner om kulliga områden i södra England. Här betar kor och får, stengärsgårdarna slingrar sig fram och träden står i klungor i backarna. Det är ett gammalt kulturlandskap på västra sluttningen av Billingen, inte långt från Varnhems kända klosterkyrka. Den gula mangårdsbyggnaden från 1800-talet ligger inbäddad i grönskan från stora lövträd.

Vallebygden_tradgard_Ann_Sophie

Anne-Sophie Plith och hennes man Christer kom hit för 13 år sedan. Sedan dess har trädgården växt fram undan för undan. Från början var hela tomten en stor öppen yta och det kändes naturligt att dela in den i mindre rum. Träden fanns ju och deras kronor gav svalkande skugga, träden var rumsdelare i sig. Ofta fick de en ros i sin närhet och sedan var rumsbygget i gång.

Vallebygden_tradgard_krollija

– Det står ju i alla böcker att man ska planera först och plantera sedan. Vi har alltid gjort precis tvärtom. Vi börjar alltid med att gräva, säger Anne-Sophie.

Vallebygden_tradgard_rosor

På Stensgården finns det rosor så att det räcker hela sommaren. Runt träd och rosor har doftande oaser bildats. ’Constance Spry’, ’Venusta Pendula’ och ’Alchemist’. Rosa, vita och krämgula. Anne-Sophie längtar efter deras blomning. När en sort har gjort sitt tar nästa vid.

Vallebygden_tradgard_uteplats

– Jag vill att man ska kunna sitta ner och njuta av det vackra. Först har det blivit en sittgrupp och sedan har jag byggt på med andra växter så att platsen har känts ombonad. Allt behöver inte synas med en gång, det får gärna vara lite spännande.

Vallebygden_tradgarden_uthus

För fem år sedan kom växthuset till. Det byggde Christer upp med en grundmur av handslaget tegel från Horns tegelbruk i Skövde och en gammal stomme från ett annat växthus. Mycket av materialet är återvunnet.

Vallebygden_tradgard

En befintlig vinranka avgjorde placeringen och runt växthuset har sedan en rosenträdgård växt upp. Utgångspunkten var, förutom växthuset, en vacker klätterros, ’Venusta Pendula’, som glatt hade slingrat sig upp i ett gammalt plommonträd. När trädet inte längre räckte till kompletterade Christer med en portal in mot huset som extra stöd. En befintlig perennrabatt utökades. Och så sattes sittgrupper dit förstås, för att man skulle kunna njuta av allt det vackra, både inne i växthuset och utanför. Efter växthuset kom fler spaljéer. På dem klättrar bland annat ’John Cabot’ som blommar om gång på gång.

Vallebygden_tradgard_cykel

– Jag gör ofta gångar fram till rummen och planterar växter på sidorna så att det blir lite hemligt och skymt. Då vill man veta vad som döljer sig bakom hörnet och blir nyfiken. De flesta gångarna är av gräs men vid dammen har vi lagt plattor.

Vallebygden_tradgard_hons

Rester av en rektangulär spegeldamm i betong fanns redan när paret flyttade till Stensgården, eller i alla fall ursprunget till den.

– Vi rundade av hörnen för att få ett mer naturnära utseende. Jag planterade några funkior runt dammen. Sedan kom det faktiskt en hel del växter av sig själva, som kabbeleka, sälg och förgätmigej. Dammen var ett stort tillskott i trädgården, det är så fint med vatten­blänk. Allra vackrast är det när näckrosorna blommar. Till dammen går gårdens fem hönor och en tupp för att dricka. Hönsen ger ägg till familjen och till gårdens gäster.

– De ökar verkligen mysfaktorn. Hönsen är ofta det första ­besökarna kommenterar när de kliver ur bilen.

Anne-Sophies bästa tips för att skapa gröna rum:

1. Fundera över vilka funktioner du vill att trädgårdsrummet ska ha. Det kan vara en köksträdgård, en uteplats eller en vacker viloplats. Tänk efter var du vill sitta i trädgården.

2. Placera en trädgårdsmöbel där och bygg sedan upp ett rum runt den.

3. Nivåskillnader är ett annat sätt att skapa rum. Hos oss har vi en liten trappa som leder upp till ett trädäck. Det är omgivet av en snöbärshäck på två sidor och en spaljé med rosor som en tredje vägg. Från detta rum leder ytterligare ett trappsteg upp till en badpool. En liten bro över en bäck leder vidare till nästa rum där det finns en blomsterrabatt och ett päronträd
med en klättrande ros i och en sittgrupp så klart!