Än finns det gott om svamp i skogen. Och nu på senhösten är svampen som allra fräschast. Här får du experten Klas Jaederfeldts bästa tips för hur du fyller svampkorgen.

Är det sista chansen i svampskogen nu?

Klas Jaederfeldt

– Ja, kanske det, men främst på grund av att det inte är så skönt att plocka svamp när det är kallt ute. Själv har jag svårt för att plocka med vantar på. Plocka svamp kan man göra tills marken täcks av snö så att man inte ser dem längre. Ju kallare ute desto fräschare och mer hållbar blir svampen, eftersom kylan tar kål på svampmyggen och deras mygglarver som också gillar svamp.

Trattkantareller Foto Klas Jaederfeldt

Vad doftar mer höst än nyplockade trattisar? Stek och ät direkt på en macka eller torka eller frys in så kan du njuta av soppor, svamplasagne och lyxig svamprisotto även i vinter.

Vad brukar det finns i din svampskog den här tiden på året?
– Trattkantareller och det lär även finnas mycket svart trumpetsvamp. Jag har hittat mycket rökslöjskivling, en god och fin matsvamp, från början gulaktig som senare färgas svart, den växer i stora knippen på exempelvis granstubbar. 

Rökslöjskivling Foto Klas Jaederfeldt

Rökslöjskivling är en god matsvamp som trivs i klungor på granstubbar.

Vad finns det mer på senhösten?
–  Under gamla granar och i komposthögar kan det finnas blåmusseroner. Jag vill även slå ett slag för pudrad trattskivling, en ljust gråaktig svamp där unga exemplar ser ut som om de har lite pudersocker på toppen. Köket fylls av härlig blomdoft när man steker den.

Blåmusseron. foto Klas Jaederfeldt

Kika under gamla granar, där kan blåmusseronerna gömma sig.

Vilken är din egen favoritsvamp i köket?
– Mandelriskan är min favorit. Den gör jag en god pastej på med purjolök och kryddor. Tyvärr har jag inte hittat någon är i år men en god vän i Malmköping har frysen full och har lovat mig ett frysfack. Fårticka är en annan god favorit. Fina exemplar kan man panera i ströbröd, steka i smör och servera till citron och sardeller. Då kan man låtsas att det är wienerschnitzel, det smakar väldigt likt!

Pudrad trattskivling foto Klas Jaederfeldt

Den pudrade trattskivlingen är en läcker matsvamp som sprider en härlig blomdoft i köket när du steker den.

Klas Jaederfeldt
Gör: Pensionerad plattsättare och svampexpert. Har jobbat för Naturhistoriska Riksmuséets Svampherbarium samt skrivit flera böcker om svamp.
Bor: i Vingåker.
Aktuell: Passar på att plocka svamp så länge vädret tillåter. Läs mer om hans tips, råd och fakta på www.jaederfeldt.com

Här hittar du bra svamprecept: