Hembakta pepparkakor är inte bara underbara till julfikat. Spara lite deg till vackra pepparkakor att hänga i granen. Eller prova att baka vår fina pepparkaksstad. Rolig att göra, god att äta upp!

julgran med pepparkakspynt och paket under, foto klas sjöberg

Hembakta pepparkakshängen och egengjorda pappersgirlanger gör julgranen fin.

hembakt pepparkaksstad, foto klas sjöberg

Att göra ett eget pepparkakshus hör julen till. Vi har gjort en liten stad och ställt upp den på en bricka med konstsnö. Här får dock en vuxen assistera, då det är lite knivigt att sätta ihop delarna och sockerblandningen som man ska limma ihop allt med blir väldigt varm. Låt barnen vara med och göra det roligaste: pynta med kristyr!

Läs även: Brasmys i vackra 1920-talsvillan

pepparkakor på plåtar, foto klas sjöberg

Fint och gott att hänga i granen. Gör ett litet hål längst upp när du har tryckt ut pepparkakan, ta till exempel en äppelurkärnare till hjälp. Efter gräddning är det dags att garnera med kristyr innan du trär ett tygband igenom och vips har du det finaste pyntet till jul.

Läs även: Julpyssla med barnen

Klassiska pepparkakor med smak av kardemumma.
Ca 200 st
4 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
250 g smör
2 msk kanel
1 msk stött kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
1 msk bikarbonat
15 dl vetemjöl
1. Blanda samman socker, sirap och vatten i en kastrull och låt koka upp.
2. Lägg smör och kryddor i en kastrull, tillsätt sockerblandningen och rör om tills smöret har smält. Låt svalna. Om du vill påskynda det, kyl kastrullen i kallt vatten.
3. Blanda bikarbonat med mjölet och tillsätt i sme­ten. Arbeta ihop degen, som kommer att bli ganska lös. Låt den vila övertäckt i kylskåp över natten.
4. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut en liten bit i taget, direkt på bakplåtspapper för enklare hantering. Bäst resultat blir det om pepparkakorna har liknande storlek när de ska gräddas.

Läs även: Gör Underbara Claras enkla julgodisfavoriter

Pepparkaksstad
Till pepparkakshuset gör vi en fastare deg så att inte delarna viker sig. Degen behöver vila minst ett dygn innan det är dags att baka. Mallen hittar du efter receptet! Skriv ut och kopiera i önskad storlek!
1 1/2 dl socker
1 dl ljus eller mörk sirap
50 g smör
1/2 msk malen kanel
1/2 msk malen ingefära
1/2 msk malen kryddnejlika
1 1/2 dl mjölk
1/2 msk bikarbonat
9 dl vetemjöl
1. Blanda socker, sirap och smör i en kastrull. Värm tills smöret smält. Tillsätt kryddor och mjölk. Låt blandningen kallna.
2. Blanda 8 dl mjöl med bikarbonat i en bunke, spara resten till utbakningen.
3. Tillsätt den kalla blandningen och arbeta ihop en fast och smidig deg. Lägg degen i plastfolie och låt den vila i kylskåp minst 1 dygn.
4. Knåda degen smidig, mjöla kaveln och kavla ut på bakplåtspapper, ca 2–3 mm. Grädda en provkaka i 175 grader. Om den flyter ut, jobba in lite mer mjöl.
5. Lägg ut mallarna med mellanrum och skär ut bitarna. Skär ut dörrarna och flytta dem från husen. Grädda större delar ca 10–15 minuter och mindre delar 5–7 minuter. Kolla att mallarna överensstämmer med de färdiga kakorna. Låt svalna på plåtarna.
6. Sätt på kristyr innan du sammanfogar huset med smält socker.
KRISTYR:
4 dl florsocker
1 äggvita
2 krm ättiksprit
1. Vispa samman alla ingredienser med elvisp.
2. Om du vill ha olika färger, dela upp kristyren i olika skålar och tillsätt några droppar karamellfärg.
3. Använd spritspåsar för bättre resultat. Spritsa innan du sätter ihop delarna.

mall till pepparkakshus

Läs även: Mysig jul vid havet