Rikligt med rumsvarmt smör som klickas i degen är en av hemligheterna bakom mästerkonditorn Roy Fares makalöst goda saffransbullar med pistaschfyllning och en härlig cream cheese-frosting.

Saffrans- & pistaschbullar med cream cheese-frosting

De här lyxiga bullarna görs med en lös fördeg utan smöret, som sedan klickas i tillsammans med resten av mjölet och salt.

Cirka 35 bullar

Pistaschfyllning:
300 g vatten (3 dl)
200 g pistaschnötter
170 g strösocker (2 dl)
5 g vaniljsocker
150 g smör, rumstempererat
Ev 10 g apelsinblomsvatten (2 tsk)

Saffransdeg:
500 g mjölk (5 dl), rumstempererad
30 g jäst
1 g saffran (2 kuvert)
180 g strösocker (2 dl)
500 g vetemjöl (8 dl) + 360 g vetemjöl (6 dl)
150 g smör, rumstempererat
6 g salt (1 tsk)

Cream cheese-frosting:
200 g färskost
250 g osaltat smör, rumstempererat
400 g florsocker

Gör så här:

1. Pistaschfyllning: Värm vatten i en kastrull tills det börjar ånga. Lägg pistaschnötterna i en skål och häll över vattnet, täck med plastfolie och ställ skålen åt sidan medan du gör färdig
degen. När degen är klar silar du av vattnet från pistaschnötterna och lägger dem i en matberedare tillsammans med strösocker och vaniljsocker. Mixa till en slät och fin massa och blanda sedan med rumstempererat smör. Smaksätt med
apelsinblomsvatten om du vill.

2. Saffransdeg: Blanda mjölk, jäst, saffran, strösocker och 8 dl vetemjöl till en lös deg. Har du en köksassistent rekommenderas att använda kroken. Kör då degen i 10 minuter på låg hastighet, låt vila i 25 minuter. Blanda sedan i smör, salt och 6 dl vetemjöl i fördegen och kör på mellanhastighet tills degen känns len, glansig, elastisk och börjar släppa kanterna. Känns den kladdig kan du ta i lite vetemjöl extra i taget.

3. Kavla ut degen till en rektangel, 3–4 mm tjock, på ett lätt mjölat bord. Vik den dubbel och kavla igen. Bred ut fyllningen jämnt över degen, rulla ihop till en rulle. Dela rullen i 35 lika stora bitar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Täck med plastfolie och låt jäsa ordentligt i minst 80 men gärna 120 minuter.

4. Cream cheese-frosting: Vispa samman allt med elvisp till en fluffig och len frosting, ställ den åt sidan.

5. Sätt ugnen på 200 grader och grädda bullarna i 9–12 minuter. Ta ut dem ur ugnen, klicka på lite frosting och stryk ut den lite med baksidan av skeden, låt svalna.

Fyllda saffransbullar med frosting_roy fares2

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Konditorn Roy Fares gillar verkligen saffran på julen, gärna som här i de fyllda bullarna, i kombination med pistasch eller apelsin.

Fyllda saffransbullar med frosting_roy fares

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Den vita frostingen, som breds på när bullarna fortfarande är varma, ger härlig säsongskänsla.

Ur Lantliv nr 11 2018