Hemgjorda kolor hör julen till. Prova konditorn Roy Fares fantastiska saffranskola som får härlig crunch av mandelspån. Det här enkla receptet gör det lätt att lyckas med kolorna, oavsett om du vill ha dem mjuka, hårda och lite sega, eller med en karamellfast konsistens.

Saffranskola med mandel

Här är temperaturen viktig för rätt konsistens. Använd gärna en hushållstermometer, det blir så mycket enklare då. Det är koktemperaturen som avgör hur mycket kolan stelnar när den svalnar.

Drygt 100 kolor

100 g hyvlad mandel (mandelspån)
100 g smör
500 g grädde (5 dl)
500 g strösocker (5 dl)
120 g glykos (1 dl)
120 g ljus sirap (1/2 dl + 2 msk)
1 g saffran (2 påsar)
10 g vaniljsocker (1 msk)

Gör så här:

  1. Rosta mandeln i ugnen på 180 grader i 10 minuter, eller tills den fått en fin gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna.
  2. Smörj en bakform, 20 x 20 cm, med matolja på sidorna och lägg bakplåtspapper i botten och upp på kanten. Koka upp grädde, strösocker, glykos, ljus sirap, saffran och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull. Koka sedan alltsammans försiktigt på medelvärme till 122–124 grader, rör lite då och då. Vid 122–125 grader är knäck- eller kolasmeten lagom kokt för mjuk kola. (Vid 140–145 grader får man hårda kolor som är lite sega mitt i. Vid 160 grader är smeten karamellfast.) Har du ingen hushållstermometer kan du göra ett så kallat kulprov genom att klicka i lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula efter 30 sekunder är den färdig.
  3. Ta bort kolan från värmen och blanda i mandeln. Häll ut kolan i formen och låt stå ute i rumstemperatur i minst 5 timmar eller låt stelna över natten. Stoppa inte in den i kylen
    för då blir den mjuk och kladdig. Dela kolan i 1-centimeterslängder, lägg snittytan ner och dela mitt över igen. Dela sedan varje längd i 5, slå in kolorna i papper. Förvara kolan i rumstemperatur.

    Ur Lantliv nummer 11/2018