Att stöpa ljus är en rolig gammal tradition och det är inte så svårt som man kanske tror. Materialet finns att köpa i hobbyaffärer som till exempel Panduro.

DU BEHÖVER:
Skyddspapper
2 pinnar till upphängning, ca 1 meter
Veke
Skruvar
5–10 kortare stöppinnar, ca 40 cm
Stor kastrull
Kokplatta
Ljusmassa
Stöpkärl
Termometer
GÖR SÅ HÄR:
1. Täck gärna golvet med papper som skydd mot dropp. Ställ två stolar med ryggarna någon meter ifrån varandra och placera de två långa pinnarna parallellt över dem.
2. Klipp veken i drygt dubbla längden som du vill att dina ljus ska ha. Tänk på att du måste ha en kastrull som är något högre än ljuslängden. Knyt fast en liten skruv i båda ändarna av varje snöre för att veken ska sjunka i ljusmassan när du stöper. Häng två snören över varje stöppinne.
3. Fyll kastrullen med vatten och värm till 70 grader. Låt stå på en kokplatta. Det är viktigt att temperaturen hålls för att ljusmassan ska går att använda.
4. Smält ljusmassan i ett stöpkärl i vattenbadet. Häll i 70-gradigt vatten i stöpkärlet – då lägger sig vattnet under ljusmassan. Tanken med vattnet under är att du inte behöver fylla hela stöpkärlet fullt med ljusmassa, som kanske 
inte går åt.
5. Låt vekarna ligga kvar i ljusmassan vid det första doppet till dess att bubblorna försvunnit ur veken. Doppa därefter vekarna rakt ner i massan och vidare i vattnet. Du kan doppa vekarna i jämn takt men de ska svalna lite 
mellan doppen, cirka 5 sekunder. Efter ca 30 dopp är ljuset färdigt.

ljusstöpning foto wichmann&bendtsen photography

Att stöpa ljus är ett trevligt pyssel i höstmörkret. Med en tyngd längst ned håller sig veken rak mellan doppen.

 

Av Marie Delice Karlsson och Helena Strauss Foto Wichmann & Bendtsen Photography

MER INSPIRATION:

NUVARANDE Så stöper du egna ljus
NÄSTA Sov bättre – 5 vackra sovrum