Vi tipsar om 8 härliga sommarutflykter runt om i Sverige.

1. Besök 36 gröna oaser
Att åka på trädgårdsrunda och besöka privata gröna oaser är ett trevligt sätt att snappa upp bra tips att ta med sig till sin egen jordplätt. Den 17 juni, 15 juli och 12 aug, öppnar inte mindre än 36 trädgårdar runt om i Skaraborg för besökare. Titta in på arrangören Mötesplats trädgårds hemsida för hela listan och vilket datum som gäller för just den odlare som du är intresserad av.

2. Lär dig väva, sy och färga
Kan man färga tyg med rost? Jovisst! Det och mycket mer kan du lära dig på en kurs hos Handarbetets vänner nära Skansen på Djurgården i Stockholm. Centret grundades av Sophie Adlersparre redan 1874 och hit kan fortfarande alla som är intresserade av textil söka sig för att lära sig mer.

3. Bo hos ekodrottningarna i Piteå
Sommaren i Piteå bjuder inte bara på strandhäng på havsbadet utan även på musik under Festspelen 16-20 juni. Passa gärna på att bo hos Sofia Gröndahl och Lisa Hellmér om du besöker staden. De är paret bakom ekomärket Hing som tillverkar snyggt förpackad tvål, badolja och doftljus för hand. Sofia och Lisa driver även ett litet pensionat i 1700-talsstadsdelen Norrmalm i Piteå. Bakom en K-märkt fasad finns tre dubbelrum och en vindsvåning kärleksfullt inredda med gamla ting och en romantisk känsla.

utflykter
Både konst och historia finns att uppleva på det gamla verket i Avesta.

4. Modernt på gamla bruket
En historielektion på modernt vis. Så kan man beskriva ett besök på Verket i Avesta. Det gamla bruket framställer inte längre järn, men i rostugnshallen, masugnshallen och martinugnshallen berättas industrihistorien genom interaktiva utställningar där det händer saker hela tiden – tacksamt även för barn alltså. Här på det vackra bruksområdet Koppardalen går det lätt att tillbringa flera timmar. Här finns också permanent konst, och Avesta Art som ställer ut nutida svenska och internationella konstnärer. Om kaffesuget sätter in finns även ett fik på området.

5. Öppna grinden till gröna rum
Gillar du odling så häng med på trädgårdsrundan i nordvästra Skåne 1-2 september och 6 oktober. Då håller såväl små privata innerstadsträdgårdar som stora parker öppet gratis för besökare.

6. Kultur och natur med tåg
Midnattssol, samisk kultur, nyrökt fjällröding och besök på Zorngården. Det är ett varierande program du kan ta del av om du reser med tåg mellan Gällivare och Mora när Inlandsbanan öppnar för sommaren. Det finns många andra paketresor att boka i sommar. Du kan förstås också välja att åka själv.

7. Ikeas museum i Älmhult
Bokhyllan Billy, soffan Klippan och så tusen och åter tusen andra möbelkompisar. Ikea har varit en ofrånkomlig del av Sveriges kulturhistoria sedan 1940-talet – liksom i stora delar av resten av världen. Är du intresserad av att se hur möbel- företagets inredningsstil har utvecklats genom tiderna ska du bege dig till Ikea Museum. Platsen är Ingvar Kamprads första varuhuslokaler i Älmhult i Småland. Här lovar man att inte bara visa upp framgångar utan även miss- lyckanden. I sommar kan du även se utställningen Ikea-hacks. Och Ikea vore inte Ikea om det inte gick att äta klassiska svenska köttbullar och shoppa också. I musei­butiken säljs nytt och gammalt med anknytning till Ikeas historia.

Läs också:
Grillade tacos med forell
DIY: Gör fint med mosaik
Bind en fin krans av ogräs