Vintern närmar sig och det är dags att förbereda för den kalla årstiden. Här kommer några tips från Granngårdens expert Emma Johansson om vad du kan göra i höstträdgården.

Läs också: Än finns det tid att sätta vårlökar

1. Skydda ömtåliga växter: Vid frost kan man skydda växter med fiberduk. Det finns även ”tält” av bubbelplast att köpa där du ställer in växterna, eller så köper du bubbelplast i metervara och ordnar till ”rummet” själv. Bubbelplasten låter ljuset komma in samtidigt som den isolerar något.

2. Underlätta för komposten: Den här årstiden är det många löv som ska trängas i komposten. Om du varvar lövlagren med lite hönsgödsel så bryts löven ner snabbare. Så startar du en varmkompost (Youtube-film)

3. Ta hand om dina utemöbler: Gör i ordning utemöblerna nu så är det bara att ställa ut dem och sätta sig direkt att njuta när den första vårsolen tittar fram. Såpa, vatten och en skurborste duger jättebra för att få rent innan inoljningen.

4. Ta hand om grillen: Även grillen blir höstfin med hjälp av såpa. Smörj in gallret och grillen insidor med koncentrerad såpa. Vänta sedan en stund och skrapa rent med en borste. Avsluta med att torka och skölja ur med vatten.

5. Mata med jordnötssmör: Att många av våra vanligaste småfåglars favoritmat i fågelmataren är jordnötter är det många som känner till. Om man inte vill ha skalrester på marken som lockar andra djur väljer vissa blancherade nötter. Nu finns även ett annat sätt som ger ännu snabbare energi till småfåglarna vintertid – att mata med jordnötssmör! På Granngården finns en särskild matare som du placerar burken i. Smöret är osaltat, specialanpassat för fåglar och finns med och utan mjölmaskar som även tillför protein.

6. Försvåra för mördarsniglarna: Ta bort gammalt bråte, töm jorden ur krukorna, lyft in jordsäckar och redskap i förrådet och gräv om öppna komposthögar så minskar du möjligheterna för sniglarna att hitta ett vinterbo. Gräver du dessutom i kökslandet och andra ytor med bar jord så att sniglar och ägg som göms nere i jorden kommer upp till ytan så fryser de ihjäl under vintern.

7. Dags att kratta bort löven? Om du inte har allt för mycket löv på gräsmattan så kan du klippa ner löven med gräsklipparen istället för att räfsa upp dem. De små lövdelarna gör både gräsmattan och maskarna glada samtidigt som du slipper att räfsa. Är det mycket löv så räfsa ihop dem och lägg i rabatterna som skydd för perennerna under vintern.

Här hittar du mer inspiration till din trädgård: