Victoria Skoglund njuter när trädgården vid sjön vaknar efter vintern. Hon tittar efter vilka blomlökar som har slagit ut, längtar efter att så nya köksväxter och drömmer om att plantera en sälg så att bina trivs.

Prenumerera på Lantliv! 

Varje dag går Victoria Skoglund ut i sin trädgård för att se vad som har slagit ut. Spräckliga försiktiga kungsängsliljor, doftande gammaldags narcisser och vinröda tulpaner ger färg åt allt det skira gröna. Blommor som vi så innerligt längtat efter och som ger hopp om vår och värme. Om liv.

Victoria Skoglunds trädgård

Victorias köksträdgård odlas i lådor – så mycket enklare än att odla på marken. Den nyss utslagna unga rödviden beskär Victoria till runda klot varje sommar.

– För mig är det otroligt viktigt med säsongerna. Det är viktigt att få längta. Ibland är själva längtan nästan större än när det sker. Nu ligger det också en så underbar känsla av förväntan över trädgården. Lökarna är som ett slags skörd, ett resultat av det arbete vi lade ner i höstas, säger Victoria Skoglund när hon påtar lite här och lite där i sin köksträdgård invid en liten sjö en bit utanför Stockholm.

Victoria Skoglunds trädgård

De skira kungsängsliljorna är en favorit som Victoria planterar ut från kruka – då tar de sig oftast bättre än när man sätter ut lökar.

Här bor Victoria tillsammans med sin son Pontus, sambon Johan och skogskatten Sigge. Äldste sonen Daniel har flyttat hemifrån.

– Jag är helt kär i Sigge. Vi är alla kära i honom. Och jag som trodde att jag var en hundmänniska, säger Victoria.

Sedan berättar hon om huset som kom till dem. Ett litet renoveringsobjekt, men i stället för att ta sig an huset började Victoria och sambon Johan med trädgården. Så klart. Köksträdgården är hennes första, trots att hon praktiskt taget är född på en plantskola.

Victoria Skoglunds trädgård

Från bordet har katten Sigge bra koll på allt som rör sig i trädgården.

– Det var något som väcktes i mig när jag började arbeta med min egen trädgård, med min egen odling. Där finns inga krav och jag blir helt lugn, berättar Victoria.

Victoria Skoglunds trädgård

Victoria och hennes familj njuter av sjöutsikten till middagen så fort vädret börjar bli mildare.

Få av kunderna på Zetas – Finsmakarnas trädgård, som ligger i Segeltorp strax söder om Stockholm, förknippar nog Victoria med stress. Inte ens när hon pratar odling och blommor i någon TV-soffa känns hon pressad. Alltid lugn och ödmjuk, besjälad av det hon arbetar med.

– Jag älskar mitt arbete och jag är lite av en perfektionist. Jag har tydliga bilder av hur det ska vara här ute och det ska vara hög kvalitet i allt. Mitt arbete är mycket förknippat med prestation, säger Victoria.

Victoria Skoglund

Victoria hemma i sin älskade trädgård.

När hon var liten ville hon inte ha något att göra med sina föräldrars arbete på Zetas, en av Stockholms allra finaste plantskolor, som grundades av Gösta Zetterkvist. Då var hela området fullt av små sommarstugor och Gösta startade verksamheten i sin egen trädgård. Så småningom slog han sig ihop med Victorias pappa och mamma, Folke och Gunborg Mattson och de öppnade Zetas 1975.

– Jag ville ju att mamma och pappa skulle vara hemma med mig. I stället tillbringade jag mycket tid med min farmor. Hon var en fantastisk kvinna, pigg tills hon blev 94 år. Hon lärde mig mycket. Inte minst om somrarna när jag var hos henne i Åbolands skärgård. Hon odlade allt, jordgubbar, potatis, grönsaker, berättar Victoria.

Victoria Skoglunds trädgård

Överallt i trädgården har Victoria planterat gammaldags narcisser som doftar, vilket inte många av de nyare sorterna gör. Just den här är en okänd sort.

Farmor hade arbetat inom vården och eftersom Victoria inte hade minsta lust att följa i föräldrarnas fotspår utbildade hon sig till under­sköterska med sikte på att bli barnmorska.

– Jag trivdes jättebra inom vården och hemtjänsten där jag arbetade.

Så en dag var det personalbrist på Zetas och Victoria fick hoppa in och hjälpa till med att packa upp fröer och plantor.

Lantliv_Victoria_Skoglund_blomma1

Små penséer blir fina i en enkel korg. Tips: Sätt dem inte för tätt, de blir snabbt fler.

– Det var som att hitta hem. Trädgården blev en del av mig. På den tiden arbetade det flera trädgårdsmästare av den gamla skolan här. De satt alltid på samma platser i fikarummet, rörde hårt i kopparna, stränga och lite karga men med stora hjärtan. Jag fick lära mig hantverket av dem och det var verkligen guld värt, berättar Victoria.

När Folke började fundera på att dra sig tillbaka var det inte alls självklart för Victoria att ta över. Det var dessutom flera år innan dagens enorma trädgårdsintresse vaknat till liv.

– Jag var verkligen tveksam, så mycket slit och så mycket ansvar. Min dåvarande man Rikard arbetade på bank och han övertalade mig. ”Klart vi ska ta över”, sa han. Han hoppade av jobbet på banken, vi satsade alla våra sparpengar och på den vägen är det.

Lantliv_Victoria_Skoglund_blommor3

Vit murreva klänger villigt över stenar. Den här är planterad i naturstensmurens springor.

Både Victoria och Rikard var och är entreprenörer. Båda fulla av visioner, men medan Victorias var konstnärliga hade Rikard ett sinne för att driva projekt. De moderniserade, utvecklade verksamheten och öppnade kaféet, intill Göstas gamla stuga som i dag är bagarstuga.

– Eftersom jag älskar att baka tänkte jag att jag skulle stå där med förkläde, men så blev det ju inte, säger Victoria och skrattar.

De öppnade den stora butiken och det blev mycket, alldeles för mycket, arbete för både Victoria och Rikard.

Lantliv_Victoria_Skoglund_tulpaner

Tulpanen ’Ronaldo’ är en mycket bra och återkommande sort.

– Vi skilde oss för fem år sedan. Kanske arbetade vi sönder kärleken. Eller så är det bara så att vissa inte kan leva tillsammans hela livet, säger Victoria.

Några svåra år är nu förbi. Victoria och Rikard är vänner och arbetar fortfarande sida vid sida på Zetas. Mamma Gunborg arbetar på perennavdelningen två dagar i veckan medan pappa Folke har dragit sig tillbaka.

För Victoria har det varit mycket viktigt att förvalta arvet från dem som var före henne. Att behålla kvaliteten och det stora kunnande Zetas är förknippat med. Att ständigt utveckla, men inte bygga bort själen som är så närvarande på denna vilsamma oas långt ifrån varuhus och stormarknader.

Lantliv_Victoria_Skoglund2

Pilväggarna har Victorias sambo Johan byggt och här får de bli väggar mellan rabatt och kompost.

– Det som driver mig är nog att få arbeta ihop med så många fantastiska människor. Jag är också med i flera nätverk för kvinnor. Det är så viktigt att vi kvinnor stöttar och hjälper varandra, säger Victoria.

Hon glädjer sig över sin blogg Skönt & grönt för täppan. Från början var hon lite rädd för att börja blogga, men nu tycker hon att det är fantastiskt med läsarna som hör av sig, nya möten som uppstår. Och att hon kan inspirera andra att upptäcka det som är viktigt för henne.

Victoria Skoglund

Späda luktärtsplantor väntar på utplantering.

– Jag längtar tills jag ska så. Första åren gjorde jag nog alla misstag man kan. Potatisblasten blev enorm och täckte vaxbönorna, spenaten gick i blom innan jag hann skörda den och fjärilslarverna åt upp kålen. Men rädisorna lyckades jag med, rucolan blev god och bladpersiljan kunde jag göra pesto av långt in i november, säger Victoria.

Förutom matodlingen ska hon skapa en trädgård där bina trivs. Bin är ju så viktiga, en förutsättning för allt liv.

– Det första jag ska göra är att plantera en sälg. Jag har lärt mig att bina är extra hungriga när de kommer ut från vintersömnen och då kan de ha svårt att hitta mat, säger Victoria.

Victoria Skoglund

Vitbrokig timjan, citrontimjan och kryddsalvia passar fint ute i krukor men bör ha ett ställe inomhus för att övervintra.

Vi kommer fram till att det kanske hänger ihop: bin, kvinnor, barnmorskor och att odla. Att så och skörda, se något födas och få liv och kraft. Att odlings- och trädgårdsintresset har med moder jord att göra. Att det handlar om den där ursprungliga längtan att sticka händerna i jorden. Att hitta tillbaka till det som livet egentligen handlar om.

Victorias bästa vårtips: 
Köp snödroppar på lök i kruka och plantera ut dem i trädgården.
De är mycket lättare att lyckas med än de man sätter på hösten.
Fina vårbuketter gör du av mimosakvistar och tulpaner, gärna den
månskensgula sorten ’Verona’ som doftar.
När du törstar efter grönt: Fyll ett stort järnfat eller en stor skål med
blandade gröna växter. Ta till exempel växten ’Mor och barn’. Två olika slags ormbunke, en vanlig och en adiantum, blir mycket vackra ihop.
Locka bin till trädgården med kungsmynta, sälg, stenkyndel, kryptimjan,
heliotrop och jätteverbena.
Lev i nuet. Ta vara på varje ögonblick när det blir vår.

Fler inspirerande artiklar om trädgård: