Renovering och heminredning
Apoteksflaskor, metrokakel och djupa handfat i porslin – här är 10 badrum vars charmiga detaljer skapar en fantastiskt fin helhet.
Two level apartment in heart of Moscow

Industristilen nischas in
Industristilen har ju fått ett uppsving de senaste åren med rejäla material och råa ytor. Det finns teorier om att romantiseringen av den industriella revolutionen har varit en motreaktion på den digitala tidsåldern vi lever i nu. När allt är abstrakt och obegripligt suktar vi efter handfasta saker och drömmer istället om rejäl mekanik och gedigna material. Nu har stilen finslipats ytterligare och hittat in i badrummet, och där hämtas inspirationen istället från dåtidens sjukhusmiljöer.

a+b kasha

Romantiskt och rått
Stilens nyvunna populäritet kan till viss del bero på tv-serien The Knick som hade premiär förra året. Serien utspelar sig på sjukhuset The Knickerbocker i New York i början av 1900-talet och scenografin består både av romantiska inslag av stuckaturer, bröstpaneler och snirklig armatur men också hårda element som hexagonmönstrade helkaklade golv, emaljbaljor och steriliserade instrument. Det är kombinationen mellan rått och romantiskt som är hemligheten.

Rénovation décoration maison 50

Få till mixen
För att få till helheten så att det känns perfekt avvägt gäller det alltså att mixa sjukhuskänslan med en mer ombonad interiör. I det här franska badrummet i Bordeaux har man satt upp den vackra tapeten Tema E Variazioni från Fornasetti och målat resten av badrummet i en pastellblå kulör. De inslagen tillsammans med den gamla trämöbeln och porslinshandfaten mjukar upp den kaklade väggen. Lägg gärna till förstoringsspeglar som komplement ovanför handfaten och hurtsar för förvaring.

VARSAM RENOVERING AV LÄGENHET I LANDALA

Addera detaljerna
Har du redan ett vitt, stilrent badrum? Då är det busenkelt att uppdatera stilen. Lägg till gamla apoteksflaskor, men istället för att förvara piller och kemiska substanser i dem använder du flaskorna som förvaring för tops eller bomullstussar. Om du vill åt vintage-känslan kan du hålla utkik på loppisar och second-hand-butiker, annars säljer bland andra Organic Makers flaskor i nyproduktion.

Vintage Bathroom Reno

Läkarskåp
En självklar möbel som blir pricken över i:et i det sjukhusinspirerade badrummet är läkarskåpet. Slukar mycket och glaset lämnar plats för att placera dina finaste hygienartiklar och välvikta handdukar i rummets blickfång. Även här kan du hålla utkik på andra hands-marknaden eller slå till på Ikeas storsäljande vitrinskåp Fabrikör som finns i färgerna vit, grå och rödbrun.

Mellow Monochrome Residence

I det lilla badrummet
Få kvadratmeter och liten budget? Inga problem! Håll basen vit och stilren (också bra förutsättningar för att kunna skifta stil med tiden) och satsa på två saker: belysningen och spegeln. Det är två utgiftsposter som inte behöver skena iväg kostnadsmässigt. Att hitta badrumslampor i industriell stil som håller säkerhetskraven kan vara knepigt, därför kan en genomsökning av utomhusbelysningsutbudet vara en idé. När det kommer till spegel kan du köpa en med mjukt rundade kanter och gärna upphängd i kedja. Bauhaus säljer en variant, eller scanna auktioner och loppisar.

Horning ResidencePhoto credit: Kimberley Bryan © 2013 Houzz

Djup sink
Istället för att ha två handfat bredvid varandra är det fint att dela på ett gemensamt, långt och extra djupt handfat. Praktiskt förr för dåtidens kirurger innan operation men minst lika användbart idag för vardagssysslor i badrummet. Här är undersidan svart vilket fångas upp i läkarskåpen och spegelskåpens metall.

Inspiration

Stilleben på hylla
Att tillföra detaljer är ett smart sätt att ändra karaktär i ett rum men i badrummet är ytorna att placera saker på ofta begränsade till handfat- eller badkarskanten. För att lösa det kan du sätta upp en hylla som bryter av mot det vita kaklet och erbjuder förvaring. När du borrar i kaklade badrumsväggar är det viktigt att tänka på att täta borrhålen ordentligt så att fukt inte smyger sig in i väggarna.

My Houzz: Couple Build Their Dream Modern-Farmhouse-Style Home

Blanda upp med trä
Om du vill plocka in råa, industriella komponenter men inte vill väga upp stilen med romantiska former och materialval kan du istället tillföra trä. Det ger en varm känsla mot det vita och metallen på skåp och duschvägg. Inspireras av det här fina badrummet i Texas.

East London House

 

Läs också:

Renovering och heminredning