Du använder dem aldrig, men ändå står de kvar i sovrummet. Rensa ut överflödiga saker och skapa harmoni i ditt sovrum.

Sovrummet är hemmets viktigaste rum när kommer till att kunna dra sig tillbaka, stressa av och få ro. Men tyvärr blir sovrummet ofta en avstjälpningsplats, eftersom det inte visas upp för gäster eller används av andra än de som sover där. Vi har med andra ord en tendens till att slänga klädhögar runt omkring oss, samla skräp på nattduksbordet och låta garderoben svälla över av kläder vi aldrig använder. Läs vidare för att bli medveten om de vanligaste orsakerna till oreda i ditt sovrum, så du kan bli av med den och få lugnet tillbaka.

1. Tuber, krämer och piller
Vi tar med oss dem, sak för sak, tills vi nästan har halva badrumsskåpet på nattduksbordet – det gäller allt från handkrämer till nagellacksborttagning. Sakerna tar onödigt mycket plats på ett litet nattduksbord och alla dessa kvällsrutiner ska kanske inte göras i sängen, egentligen hör de ju hemma i badrummet. Flytta sakerna från sovrummet tillbaka in i badrumsskåpet!

2. Telefoner, paddor och papper
Vi känner nog alla igen oss – vi hann inte skicka iväg det där viktiga mejlet eller läsa texten till morgondagens möte under arbetstiden – och därför slutar det med att vi tar med jobbet till sängen. Men papper, bärbara datorer och mappar hör inte alls hemma i sovrummet, där bör avslappning ligga i fokus. Det kan dessutom vara en stressfaktor för din partner när du sitter och arbetar i sängen. Gör därför sovrummet till en arbetsfri zon och gå inte in här förrän du är klar med ditt jobb.

TIPS!
Om du faktiskt föredrar att jobba i sovrummet, kanske för att undgå störningar, kan du inreda ett litet hemmakontor i sovrummet, men en bit bort från själva sängen. På det sättet tar du inte med dig jobbet in i sovzonen, där det skarpa skärmljuset från datorn inte hör hemma.

3. Lästa veckotidningar och magasin
Det är härligt avkopplande att ligga och bläddra igenom en tidning precis innan man ska sova. Många av artiklarna i tidningarna hinner vi inte alltid läsa innan sömnen övermannar oss, så vi tänker alltid att vi ska öppna tidningen en annan gång. Men det händer inte så ofta och istället slutar det med att man har skapat en hel tidningshög på golvet eller nattduksbordet. Har du inte läst i tidningen på en månad, är det nog ganska troligt att du inte kommer öppna den igen, så återvinn den då. Och kom dessutom ihåg att ställa in böckerna i bokhyllan när du har läst klart dem, eller låna ut dem.

TIPS!
Om du främst har tidningar liggandes för utseendets skull så organisera dem gärna på väggen istället för att lägga dem i högar på golvet eller nattduksbordet. Det skapar mer struktur och lugn i rummet.

NUVARANDE Skapa harmoni i sovrummet – det här bör du rensa ut
NÄSTA Så rengör du mattan i snö – smart och enkelt husmorsknep