10 sätt att inreda med stegar

Renovering och heminredning
Den kanske hjälper dig att nå kakorna högst upp i skåpet, men den kan användas till mycket mer – låt stegen ta inredningen till nya höjder.

Prenumerera på Lantliv!

De senaste åren har stegen använts flitigt i våra hem, och då inte bara som ett värdefullt hjälpmedel utan också som en spännande inredningsdetalj. Häng upp stegen i taket eller bygg en hylla av den, oavsett vad du väljer så kommer du få en personlig möbel som sprider en härlig rustik känsla. Här följer 10 roliga idéer att inspireras av när du ska inreda.

Låt naturen komma in
Utan några som helst ansträngningar kan stegen göras om till en vacker hylla för grönskande växter. Utnyttja fotstegen här och placera ut krukor och vaser fulla med blommor och blad – ju fler växter man har i sitt hem desto bättre är det tycker vi.

Luta mot badrumsväggen
Plocka in stegen i badrummet och använd den som hängare för dina handdukar. Gillar du idén men saknar en färdig stege hemma kan du enkelt bygga din egen. Allt du behöver ha är såg, borr, sandpapper, virke och skruvar. Eftersom du inte ska stå på stegen spelar det inte så stor roll vilket virke du använder, du kan använda både “skräpvirke” och virke köpt på en brädgård.

Smart köksförvaring
I köket är det smidigt om man har sina grytor, stekpannor och slevar på armlängds avstånd och denna stilfulla anordning ordnar just det. Här har man hängt upp en stege i taket och med hjälp av krokar satt fast både nödvändig köksutrustning och vackra växter. Vill du skapa en liknande ställning hemma ska du tänka på att skruva fast stegen i ett ordentligt material och inte hänga upp allt för tunga föremål.

Bygg en unik hylla
Med ett par avskavda brädor kan du skapa en extraordinär hylla, likt den på bilden. Om du använder nytt virke kan du få till det slitna utseendet genom att blanda vitvinsvinäger, vatten och kaffe som du stryker på med hjälp av Svinto. Ett annat sätt är att blästra träet vilket betyder att du behandlar ytan med sandblandad tryckluft. För att få träet att se grått ut kan du blanda järnvitriol med vatten som du sedan stryker på träet.

Nyproduktion
I affärerna just nu finns det flera hyllor som liknar stegar. De är smidiga och kan förvara både böcker och prydnader. På bilden ser man hur man kombinerat en stege-inspirerad bokhylla. Här hittar du ett alternativ från Mio.

Häng upp lamporna
Har du svårt att hitta en lampa som passar över ditt stora matbord? Ett förslag är då att bygga din egen med hjälp av en gammal stege och några enkla lampor. Resultatet blir en snygg och unik lampa som garanterat kommer att bli ett samtalsämne bland middagsgästerna.

Förvaring bredvid sängen
En stege har fått nytt liv som ett sängbord. Tack vare dess utformning, med olika etapper, kan flera personer dela på ytan.

Vackert i trädgården
Stegar kan också fylla en funktion utomhus (och vid det här laget har du förstått att vi inte menar för att klättra upp på taket.) När blommorna i trädgården växer som aldrig förr kan det vara bra att få upp dem högre för att spara plats och ge dem tillräckligt med ljus. En stege är då ett riktigt bra val. Det finns flera olika storlekar och varianter att välja mellan så du kommer garanterat att hitta en som passar för just din uteplats.

Stegen löser klädproblemet
Alla har vi nog detta problem; vad gör man av alla kläder som man bara använt en dag och som ännu inte behöver tvättas? Att kasta de på en stol eller rent av i en hög på golvet är inte så ovanligt. Men här kommer lösningen – en trästege. På stegen kan du hänga både dina kläder och väskor och håller du någorlunda ordning på grejerna så kommer den vackra stegen även att fungera som en förhöjande detalj i rummet.

Ett rustikt blickfång
Sammanfattningsvis kan man säga att gamla stegar har många användningsområden och tillför känsla och patina i ett rum. Har du en lika vacker och enkel stege som den på bilden ska du låta den vara framme. Den ger nämligen en härlig karaktär till hemmet som är svår att slå. Oavsett hur du väljer att placera och använda den så ska du låta den vara precis så ruffig som den är.

Mer inspiration: 

Renovering och heminredning