Vill du skapa en gammeldags känsla i ett nybyggt hus? Eller bevara en traditionell stil? Klassisk pärlspont passar i alla rum.

Renovering och heminredning

Klassisk pärlspont är ett inslag som tillför både karaktär och en trevlig atmosfär i ett rum. Namnet kommer sig av en liten upphöjning på fjädern som ser ut som en pärla och ger panelen mjuka linjer. Idag används pärlspont dels för att bevara en traditionell stil men även för att tillföra en gammeldags känsla i moderna hem. Vanligast är det kanske att placera panelen i kök men den passar minst lika bra i badrum, hall, tvättstuga eller sovrum. Här kommer 10 exempel som visar att den härliga pärlsponten passar i hela huset.

Kök i nyklassisk stil av Blakes London, Inredare & Stylister, London.

1. Stilblanda
Det här London-köket är ett ypperligt exempel på en mjuk stilmix mellan modernt, lantligt, klassiskt och industriellt. De rena linjerna och djupa underskåpen ramas in av Carraramarmorn på bänken som klättrar upp som stänkskydd. Eftersom den här väggen är fri från överskåp når den stående pärlsponten hela vägen upp till taket och ger köket rymd. Långrandiga tapeter och vertikala paneler ger intrycket av högre takhöjd – ett smart tips att använda i små rum.

Tvättstuga i rustik stil av deVOL Kitchens, Köksdesign & Renovering, East Midlands.

2. Trendig färg på traditionella material
Att våga använda färg och mörkare kulörer spås bli en stor trend. I sovrum och vardagsrum blir färgskalan dovare och köksleverantörerna visar luckor i grafitgrått, mörkblått och svart i sina kataloger. Med ett klassiskt hem går det förstås också att haka på färgtrenden utan att tumma på den traditionella, rustika känslan. Material, form och struktur sätter stilen och färgen uppdaterar helhetsintrycket. Duvblå, dovt grön och grafitgrå ser även fortsättningsvis ut att vara säkra kort att satsa på.

Badrum i nyklassisk stil av Studio Duggan Ltd, Inredare & Stylister, London.

3. Panel i badrum
Fast inredning och snickerier skapar karaktär i interiörer. Förutom möbler och dekoration är dörrar, lister och paneler viktiga inslag som ger rätt känsla i rummet. Badrum har under de senaste åren fått alltmer kärlek när vi inreder våra hem. För att skapa rätt känsla kan man jobba med kakel, kommoder, speglar, belysning – och panel! I det här badrummet utgör snickerierna en viktig del och panelen fungerar som hylla. I badrum kan den här typen av lösning vara särskilt bra om det finns rör och ledningar som behöver byggas in. Om du funderar på att montera pärlspont i våtrum är det viktigt att ventilationen är bra, annars kan träet krympa eller svälla.

Sovrum i lantlig stil av Robertson Lindsay Interiors, Inredare & Stylister, Scotland.

4. Hotellrumslyx
Många suktar efter hotellrumskänsla i sovrummet och bland faktorer som schyssta sängkläder och heltäckningsmatta brukar sänggavel nämnas. Det är ett trevligt inredningsinslag som ramar in sängen. Om du inte har lust att montera pärlspont i hela sovrummet kan en stående panel bakom sängen räcka. Det går att köpa panel med pärlspont i färdiga sektioner för den som inte vill montera längd för längd.


Kök i industriell stil av Blakes London, Inredare & Stylister, London

5. Mindre inslag
Här är ett annat exempel där inslag av pärlspont fångar fokus i ett rum. Köksön är klädd i panel som handmålats i färgen Hague Blue från Farrow and Ball. Hos flera leverantörer går det att beställa panel i valfri NSC-kulör.

Kök i klassisk stil av Carpenter & MacNeille, Husleverantör & Attefallshus, Essex.

6. Platsbygg med pärlspont
Att många associerar pärlspont med lantliga miljöer och gammeldags inredning är inte konstigt, den började tillverkas vid mitten av 1800-talet då snickerier började tillverkas maskinellt och blev under seklets slut vanlig i de flesta hem. Panelen kan också användas på platsbyggda möbler – för att tillföra en gammeldags, lantlig känsla. Om du planerar att bygga en platsbyggd soffa kan du börja med att mäta upp den på golvet med tejp. Då blir det lättare att föreställa sig exakt hur mycket plats den kommer att ta upp och du kan kontrollera att det finns plats för bord, stolar och annat runt om.

Kök i lantlig stil av deVOL Kitchens, Köksdesign & Renovering, East Midlands.

7. Komplettera med knopplist
När pärlspontpanelen gjorde entré på 1800-talet gjordes den ofta som en bröstpanel men det var inte ovanligt att hela rum kläddes in med pärlspont, inte bara kök och förstugor. Du kan försöka avgöra panelens ålder genom att titta på bredden – en äldre pärlspontpanel är bredare och en yngre är tunnare och smalare. Komplettera panelen med en knopplist målad i samma färg – där kan du hänga fina handdukar, koppar och köksredskap.

Halli contemporary stil av Sims Hilditch, Inredare & Stylister, South West.

8. Andra varianter
En bit in på 1920-talet ersattes pärlspontspanelerna med fasspontspanel som är enklare till utseendet och saknar den typiska “pärlan” på fjädern – istället bildas ett v-format spår mellan brädorna i en fasspontspanel. I dag finns båda varianterna, och fler därtill, att få tag på.

Badrum i sekelskiftesstil av Anna Standish Interiors, Inredare & Stylister, South East

9. Välj material utifrån rummet
Temperatur och luftfuktighet varierar från rum till rum så det är viktigt att anpassa materialet på panelen efter utrymmets förutsättningar. I uterum och badrum blir det allt vanligare att en riktig panel av furu och gran rekommenderas eftersom virket har en naturlig förmåga att binda och avge fukt. Tänk också på att måla kanterna runt ursågningar och urfräsningar noga med en våtrumsanpassad färg för att förhindra att träet sväller.

Tvättstuga i lantlig stil av Stephanie Dunning Interior Design, Inredare & Stylister, South West.

10. Glöm inte rummen i källaren
Vi avslutar med att inspireras av pärlspont i tvättstugan. Om du har ett äldre hus eller vill åstadkomma känslan av ålder och karaktär är det fint att ha en sammanhållen stil i hela hemmet. Glöm då inte bort tvättstugan eller förvaringsrummet i källaren! Det kan räcka att låta några skåp ha pärlspont på fronterna och tillföra synlig förvaring i vackra korgar för att ge hela huset en sammanhållen, lantlig helhet.

Mer härlig inspiration!

Renovering och heminredning