Renovering och heminredning
Med några få hundralappar kan du få till en hall att vara stolt över, som dessutom har bra förvaring och utrymme.

Prenumerera på Lantliv!

Är en liten budget verkligen en anledning till att du ska ge upp drömmen om en fin hall? Nej. Det är faktiskt inte omöjligt – du ska bara gå lite annorlunda till väga och utgå från det du redan har. Med enstaka hjälpmedel kan du få din hall att se elegant ut. Här får du 12 goda tips.

1. Måla en vägg mörk
En enkel, mörk färg till en fondvägg i din hall kommer lyfta uttrycket markant. Väggen skapar djup i rummet, och ett intryck av elegans och ro. När du framhäver väggen behöver du inte fina och dyra hallmöbler. Häng bara upp några väggkrokar och eventuellt en skohylla.

2. Håll dig till enbart vitt
Inget är finare än enkelt och rent, och om du gärna vill ha en hall som osar av stil bör du ha så lite saker som möjligt och måla allt vitt. Om du målar hallen vit och ser till att jackorna hängs undan i ett skåp och skorna ställs in i vita skohyllor, kommer din hall framstå som både större och mer inbjudande, än om den var mörk och fylld med saker. Utsmycka med små bilder och grafik i guld eller en annan kontinuerlig färg.

3. Använd färgrester
Om du har en liten budget, kan du använda färger du redan har hemma, men som inte räcker till hela väggar. Måla rummet i två eller tre nyanser i olika mönster. Låt gärna mönstret fortsätta över dörren, för att integrera den i dekorationerna. Till sist kan du addera en spegel och en bänk.

4. Tapet är lika med lyx
Tapet kan få din hall att framstå som både elegant och stilren. Välj gärna en tapet i ett mönster och färg som skiljer sig lite från resten av rummet, och lägg din energi på att sätta upp tapeten riktigt fint –det kostar inte pengar att vara noggrann, men det gör stor skillnad.

5. Förhöj trappan
Har du tänkt på att trappan i din hall kan vara en aktiv medspelare i inredningen? Om du inte har möjlighet för att göra så mycket med väggen och redan har krokar och skohylla, kan du uppgradera hallen med att måla din trappa i en ny uppfriskande färg, som passar bra till resten av rummet. Eller varför inte tapetsera den?

6. Nytt trappräcke
Du har kanske redan målat din hall vit, och du kanske redan har rensat ut bland dina saker, men du behöver ändå något som kan lyfta rummet lite mer. Det kan du enkelt fixa genom att skräddarsy ett trappräcke hos en expert. Det kostar lite extra men det är värt pengarna.

7. Använd ett loppisfynd
Du behöver inte köpa dyr design för att göra din hall inbjudande. Satsa på bakgrundsfärger som ramar in ett loppisfynd, som vita väggar och svart dörr. Då ser även en billig matta från en bygghandel och en pall från en loppmarknad genomtänkta ut – enkelt men fint.

8. Låt det råa framträda
Om din budget och energi ligger i botten, behöver du kanske bara titta på ditt rum från en annan synvinkel. Du behöver inte måla väggarna eller göra klart din dörrkarm, eftersom det ofärdiga kan vara snyggt ibland.
Särskilt om du ställer dit enkla och ljusa trämöbler för att matcha en vägg och en trappa, som du har slipat till för att få de där dammiga nyanserna, som passar bra ihop med nordiska träslag.

9. Utnyttja rummets struktur
Om du bor i ett hus där väggarna är gamla och golvet rått, ska du utnyttja det till din fördel. Överfyll inte rummet och undvik alltför många saker på väggarna, eftersom väggarna är det fina i rummet. Istället bör du nöja dig med ett par enkla krokar, kanske en liten spegel och en blomma eller en korg, som passar bra ihop med resten av heminredningen. Du ska tona ned din inredning, så får du ett elegantare uttryck.

10. Håll det enkelt
‘Less is more’… det kan det i alla fall vara om du har de rätta premisserna. Om du bor i ett hem med en lång gång, högt till taket och öppna ytor, kan du enkelt förvandla din hall till ett stilrent paradis, genom att inte göra något alls. Måla vitt, och häng upp två långa krokrader ovanför varandra. Efter det behöver du inte göra mer och rummet kommer kännas väldigt stilsäkert. Se bara till att hålla det rent och prydligt!

11. Gör det själv
Även om du inte har fickorna fulla av pengar, kan du absolut bygga om i din hall. Hitta ett gammalt fönster i en secondhand-butik, och bygg in det i väggen till en av de andra rummen. Om du inte har en aning om hur man gör det själv – hyr in en expert. Det är ett projekt som är relativt enkelt och kostar inte en förmögenhet.

12. Utnyttja rummet
Vem säger att du ska fylla din hall med stora skåp till ytterkläder och skor? Om du har mycket golvyta så kan du göra något annat med den. Använd ett hörn till de praktiska sakerna och använd resten av rummet till det du känner för – installera en myshörna så du får en avslappningsoas, och avsluta uttrycket med en fin planta.

LÄS OCKSÅ: 

 

Renovering och heminredning
NUVARANDE 12 tips för en snygg och praktisk hall – för dig som har liten budget
NÄSTA Rostad potatis och jordärtskockor