Renovering och heminredning
Att inreda en mysig arbetshörna med ett snyggt skrivbord, bekväma stolar och smart förvaring ger inte bara ordning och reda, det kan bli en kreativ nystart. Låt dig inspireras av våra 16 utvalda arbetsplatser.

Om planen är att kunna jobba hemifrån är det viktigt att den arbetsplatsen är både inspirerande och tillåter dig att jobba effektivt. Här är 16 arbetshörnor och smarta tips som får dig att kicka igång hösten 2016 på bästa möjliga sätt.

1. Planera
Innan du börjar inreda ditt hemmakontor måste du ägna dig åt planering. Fundera på vad du faktiskt kommer att behöva utifrån dina arbetsuppgifter. Plats för laptop? Stationär dator? Förvaring för material? Alla saker bör ha en funktion. Köp inte på dig arkivmappar och skrivare bara för att vi har en bild av att det behövs i ett kontor.

2. Tänk på helheten
Bara för att du ska utföra ett viktigt arbete i hemmakontoret behöver det inte vara en tråkigt inredd plats. Tvärtom! Välj inredning med omsorg som smälter ihop med stilen i resten av hemmet för att få till en sammanhållen helhet.

3. Plocka in grönska
Fördelarna med att omge sig av gröna växter är många. Ökade syrenivåer i luften är bra för koncentrationsförmågan och gröna växter ska till och med öka arbetsinsatsen. Förutom de rent fysiologiska effekterna är växter ett utmärkt sätt att göra hemmakontoret till en trivsam plats.

4. Sitt vid fönster
Efter att ha stirrat på en datorskärm eller läst en lång tid i sträck är det viktigt att låta ögonen vila, och gärna ha möjligheten att variera blickavstånden. Att sitta vid ett fönster är ett perfekt sätt att kunna lyfta blicken och titta långt bort när ögonen koncentrerat sig för länge. Samt kanske få inspiration eller avkoppling av det man ser utanför fönstret.

5. Förvaring
Vare sig du tillhör skaran som föredrar organiserat kaos eller inte, kan det vara bra att ha ordentligt med förvaringsutrymme. Steg ett när det gäller att jobba fokuserat är att kunna stuva undan fakturor och kataloger istället för att bygga på hög. Nyttja utrymmet som här, mellan två skåp, och använd både bokhyllor och lådor.

6. Anpassa förvaringen
Steg två när det kommer till förvaring är att anpassa den efter ditt jobb. Förvaring av tygprover är inte densamma som ritningar eller pappersdokument. Här har man utnyttjat hyllor för att sortera och få överblick.

7. Göm undan
Bor du litet eller bara vill se kontoret när du själv ska använda det? Göm det bakom dörrar uppsatta på skena! Gamla dörrar kan ofta vara så dekorativa i sig att de tillför något alldeles speciellt till rummet, vare sig de visar kontoret som döljer sig bakom eller ej.

8. Med små medel
Alla som har startat eget vet att det kanske inte direkt svämmar över på företagskontot de första månaderna… Tur är väl då att du med små medel kan få i ordning en plats att jobba på hemma! Benbockar går att köpa billigt på byggvaruhus eller Ikea och själva skivan kan utgöras av en gammal dörr eller vad som finns att tillgå. En pall eller stol kan du låna in från annat rum och egentligen bara prioritera bra belysning. Tänk på att placera bordslampan på motsatt sida från skrivhanden.

9. Gör det själv
På gör-det-själv-temat kan man variera sig i oändlighet. Bokhyllor av stegar eller skrivbord som hålls uppe av gamla kättingar. Om det finns kreativitet och lite händighet kan man skapa ett hemmakontor som är riktigt snällt mot plånboken.

10. Belys rätt
A och O för att kunna jobba fokuserat är belysningen. Se till att rummet har både punktbelysning i form av skrivbordslampor eller spotlights och allmänbelysning. Om rummet har fönster tillför det ytterligare en positiv ljuskälla eftersom dagsljus ger ett hälsosamt ljus som piggar upp, samt kanske en dos syre och fågelkvitter då och då.

11. Sitt skönt
Ergonomi är ingenting att vifta bort, att sitta rätt och bekvämt under arbetspassen kan visa sig vara en värdefull investering för att slippa värk och indirekta kostnader längre fram. Det finns bekväma (och snygga!) kontorsstolar men tyvärr kan de ofta dra iväg lite i pris. Håll utkik på sajter som säljer begagnade möbler eller konkursutförsäljningar.

12. Compact working
Det är inte alla hem som har ett tomt rum som bara står och väntar på att få bli hemmakontor. Om boendeytan är lite mer begränsad får man vara kreativ istället! Här nyttjas till exempel den före detta garderobsytan på ett utmärkt sätt.

13. Separera jobb och ledighet
En viktig förutsättning för att man ska kunna jobba hemifrån är att ha lugn och ro omkring sig och att kunna lämna saker framme och veta att de ligger kvar på samma plats när man kommer tillbaka nästa gång. Ett bra sätt att separera ledig fritid och jobb är att ha ett separat rum där det går att stänga dörren efter sig, ett annat alternativ är att ha en avskild hörna där resterande familjemedlemmar vet att de inte ska stöka omkring… Tänk också själv på att bara sitta just där när du gör saker kopplade till jobbet, då blir det lättare att koppla ihop hörnan med effektivitet.

14. Nyttja snedväggar
Om du bor i ett hem med snedtak kan en skrivbordsplats vara ett bra sätt att nyttja väggarnas lutning på. Även fast du jobbar hemifrån är det viktigt att planera in pauser och raster när du kan ställa dig upp och röra på dig eller kanske gå en promenad. På så sätt gör det ingenting att takhöjden är begränsad när du sitter ner och jobbar.

15. Variera din sittställning
Ett annat ergonomiskt tips är att variera sittställning under dagen. Gör upp ett schema med saker att göra på listor och se till att arbetsuppgifterna skiljer sig åt och tillåter olika sittpositioner. Långa läspass kanske lämpar sig bättre i en skön fåtölj?

16. Satsa på tråd- och sladdlöst
En sak som hör till kontor och teknik men som man gärna förtränger är… sladdtrasslet! Ingenting kan förstöra en vacker inredning lika mycket som synliga sladdar och kablar. Se därför till att planera arbetsplatsen så smart som möjligt i förhållande till eluttag och investera i några sladdgömmor, kabelrör och allra helst, trådlös elektronik.

Mer inspiration: 

Renovering och heminredning