Renovering och heminredning
Det vita kaklet har inte ensamrätt på väggarna i köket. Här finns inspiration för klara färger och vackra tapeter.

I många hem är köket hjärtat och samlingspunkten för familjens medlemmar och gäster. Så det är värt att lägga lite extra kraft på att få till det visuella uttrycket i utrymmet. Vi guidar dig till spännande och alternativa sätt att dekorera dina köksväggar.

Marina Del Rey, CA

1. Teckna på tavelfärg
Tavelfärg är både ett roligt och praktiskt element i köket. Det kan användas till att göra en kalenderöversikt över familjens kommande aktiviteter, och barnen kommer garanterat att uppskatta den alternativa väggbeklädnaden eftersom de kan skriva fritt. Du kan måla hela väggen med tavelfärgen eller bara en liten yta, allt efter vad den ska användas till.

Kitchens

Genom att tydligt dela upp en av dina mindre väggar i köket med tavelfärg kan du skapa moderna, grafiska linjer. Det finns dessutom många olika typer av tavelfärg, och om använder en magnetisk variant kan du också hänga upp bilder och foton på väggen.

Voltaire klassisk

2. Modigt mönstrat kakel
Många kök har enfärgat – ofta vitt – kakel. Men det skapar inte direkt någon härlig stämning eller tydligt blickfång i rummet, och därför kan det löna sig att vara lite modig och pröva på ett mönstrat kakel. Om du tycker att det blir för mycket i hela köket kan du välja att kakla en mindre del av väggen. Om du däremot väljer att gå all-in och dekorera en hel vägg kan du skapa ett helt unikt kök, som leder tankarna till sydligare breddgrader.

Houzzbesuch: Stefanie Luxat

3. Mörka färger och tallrikar
Tänker du på dina mor- eller farföräldrar när du ser gamla tallrikar på väggen ska du kanske tänka om. För tallrikar kan se moderna ut, om de kombineras med rätt färger och element. I detta kök har man kombinerat de antika tallrikarna med vitt kakel nederst på väggen och en fin, dämpad marinblå färg över.

Brooklyn Brownstone

Du kan skapa ett liknande uttryck på en mindre vägg i köket och sätta upp tallrikar i olika storlekar på väggen.

Pallet wood feature wall

4. Nordisk twist med trä
Ska ditt kök osa natur och nordiska traditioner kan du montera upp träpaneler på dina köksväggar. För att skapa lite mer dynamik kan du, precis som här, välja att måla enskilda delar i markanta färger. Du kan också dekorera med liknande nyanser runt om i köket för att skapa en fin röd tråd.

Snedkerkøkkenet Ribegade - af Nicolaj Bo

Föredrar du en mer nedtonad användning av trä i köket kan du använda geometriska trädekorationer istället för kakel. Dela upp brickorna på väggen så får du ett mer grafiskt uttryck.

SKANSTORGET TRE B

5. Läckra tapeter
Ett enkelt sätt att få in snygga mönster och färger på dina köksväggar är med vågade tapeter. Här kan du välja att tapetsera alla väggar, eller bara en vägg, utefter vilken slags dynamik du vill att rummet ska ha. Har du ett mindre kök kommer en tapet på alla väggar snabbt få rummet att kännas mindre, medan större kök absolut kan bära upp en större mängd tapeter.

Residential Interiors

Det finns otroligt många tapetmönster på marknaden, så det är viktigt att överväga vilka funktioner väggen ska ha i köket. I detta minimalistiska kök skapar tapeten med trästammarna grafiska lodräta linjer som gör att taket känns högre än vad det är.

Vintage Cottage Kitchen Remodel

6. Fin mosaik
Ett bra alternativ till kakel i köket är fina mosaikväggar. Är du kreativ kan du själv dekorera dina väggar med allt från gamla mönstrade tallrikar till krukskärvor och trasiga kakelbitar. Det skapar massor av personlighet i köket och ger struktur samt liv till dina väggar.

Joli Wall Mural

7. Kökskonst
Ska dina vita väggar i köket piffas upp lite kan en vacker väggmålning vara ett alternativ. Vare sig du väljer att måla själv eller anlita ett proffs, ger detaljen köket en hel del själ.

LÄS MER: 

Renovering och heminredning