Renovering och heminredning
Vilket underlag ska man ha? Hur långt från väggen ska kaminen stå? Hur gör man med skorstenen? Experterna vet.

Vintern är här och det innebär kalla dagar, blåst och regn. Vad kan då passa bättre än att skaffa en kamin, som ger mängder av värme och skapar mysiga stunder under kyliga kvällar? Det finns dock flera viktiga saker att överväga innan du investerar. Vi har pratat med två experter, från Aduro och Heta, som berättar allt du behöver veta om kaminer.

Fritstående brændeovne

1. Börja på toppen
Det är här röken hamnar och det är här hela processen ska börja när du funderar på att installera en kamin – vid skorstenen!

För den som aldrig fått varken en kamin eller skorsten installerad i hemmet, förklarar Esben Nøhr från Heta vad som är viktigast att tänka på: “Skorstenen ska installeras så att det inte kan uppstå någon fara för brand eller hälsomässiga problem. Som privatperson får man gärna själv montera en skorsten, men installationen ska godkännas av en sotare innan kaminen börjar användas”.

Esben Nøhr säger att det därför är viktigt att alltid konsultera sin återförsäljare innan man börjar. Man är även skyldig att informera kommunen om ett eventuellt skorstensbygge, eftersom man måste få bygglov från den.

brændeovn

2. Få koll på draget
Om du vill ha en ny kamin, men redan har en skorsten, säger Line Nederby från Aduro att du bör få den grundligt kontrollerad först. “För att en kamin ska fungera perfekt ska det vara tillräckligt med drag i skorstenen. Skorstenen är kaminens motor som driver förbränningen, och utan en välfungerande skorsten med korrekt drag brinner inte kaminen ordentligt,” förklarar hon.

Det ideala skorstensdraget ligger mellan 12-15 så kallade pascal, men det varierar under årets lopp, från att vara högst om vintern till lägst om sommarmånaderna. Låt därför en sotare kontrollera draget åt dig innan du investerar i en ny kamin.

“Det är du och montören som har ansvaret för monteringen av kaminen, och den får inte användas förrän den har blivit godkänd av en sotare,” säger Line.

Fritstående brændeovne

3. Hitta den ideala kaminen
När du väl har koll på skorstenen kan du gå vidare i processen med att hitta den rätta kaminen till ditt hem. Line Nederby säger att det är extra viktigt att välja rätt storlek. Kaminen ska passa för dina behov, så det gäller att tänka på husets storlek, isolering och inredning, och på kaminens placering.

“Värmekapaciteten i kaminen är angiven i kilowatt (kW), och här gäller det som tumregel att 1kW uppvärmer 10 dåligt isolerade kvadratmetrar,” säger hon.

Line Nederby påpekar att man ska vara försiktig så att man inte köper en för stor kamin. Gör man det tenderar man nämligen att använda för lite ved vid en för låg temperatur, så att värmen inte ska bli för kraftig, vilket resulterar i dålig förbränning.

Esben Nøhr från Heta tillägger att de flesta återförsäljare anger hur många kvadratmetrar de olika kaminerna normalt värmer upp, så att man som kund har lättare att ta rätt beslut.

HWAM - intelligent heat

4. Kaminen – och alla de andra värmekällorna
När du ska köpa en kamin är det viktigast att du gör klart för dig vad det är den ska värma upp, säger Line Nederby.

“Det är viktigt att ha klart för sig vilka behov man vill att den ska uppfylla. Ska kaminen komplettera en oljebrännare eller elvärme? Eller är det den primära värmekällan? Ska den ha några automatiska funktioner? Och hur många kvadratmetrar ska den värma upp?”

Det är bra att överväga alla dessa aspekter innan man konsulterar en återförsäljare.

Aduro brændeovne - Aduro 1.2

5. Placering av kaminen
Några ställen i hemmet lämpar sig bättre för en kamin än andra. Esben Nøhr förklarar att den rätta placeringen beror på vilken typ av kamin man vill installera.

“En pelletskamin genererar sin egen konvektionsluft med en fläkt, vilket gör att den kan placeras mer avskiljt än en vanlig kamin. I äldre hus är skorstenen dock oftast placerad i husets center, så att man får en naturlig värmefördelning,” berättar han.

Von einer Altberliner Kneipe zum Luxusloft

Line Nederby håller med om att man utnyttjar värmen bäst genom att placera kaminen centralt i huset.

Inspire 55

6. Var uppmärksam på omgivningen
Båda experterna säger att man ska vara uppmärksam på var kaminen står i förhållande till omgivningen.

“Alla godkända kaminer har idag ett testcertifikat som anger vilket avstånd de ska ha till brännbart material. Det kan variera från kamin till kamin,” säger Esben Nøhr.

Line Nederby betonar att man inte behöver oroa sig om kaminen står mot en tegelvägg, eller andra material som inte är så lättantändliga, men att det är viktigt att ha noggrann koll på avståndet till brännbart material.

HWAM - intelligent heat

Dessutom ska man tänka över kaminens underlag, berättar Line Nederby. “Innan en kamin kan placeras på ett brännbart material – som trägolv eller täckmatta –måste man installera ett icke-brännbart underlag,” säger hon, och fortsätter: “Golvplattans storlek beror på kaminens storlek, men den ska täcka golvet minst 30 cm framför kaminen och 15 cm åt varje sida.”

MCZ FORMA - Ultra minimalistiske pejseindsatser

 

Tänk på miljön
Slutligen kan det vara en stor fördel som husägare att välja en Svanenmärkt kamin, för att garantera att man får en så effektiv och miljövänlig kamin som möjligt, säger Line Nederby.

Svanenmärkta kaminer är effektiva och ger mycket låga utsläpp av miljöfarliga gaser och stoft. Långt ifrån de flesta braskaminer på den svenska marknaden idag är Svanenmärkta, men av miljöskäl kan det alltså vara en bra idé att satsa på en ny modell istället för en använd braskamin.

Mer inspiration:

Renovering och heminredning