Renovering och heminredning
Hur får man barnen att bo ihop i harmoni när de delar rum? Få tips om hur du skapar ett fint, praktiskt barnrum för de små.

En av de största utmaningarna med att göra ett delat barnrum är att skapa yta för dubbelt så många leksaker och inte minst två sängar. Här är 8 idéer som visar hur man delar ett rum för att det ska bli både praktiskt och trevligt.

Квартира пос. Бавария. Дизайнер Юлия Каризина.

1. Smarta sängplatser
När det behövs plats för två sängar i ett rum gäller det att man tänker över alternativen, eftersom vanliga sängar snabbt fyller upp golvytan. En våningssäng är ett självklart val i ett delat rum då det är en möbel som utnyttjar kubikmeter i stället för kvadratmeter. Våningssängen ger mycket mer plats över till lek och möbler. Sängen är också användbar om man behöver extra förvaringsutrymme i själva sängkonstruktionen eller i form av lådor under sängen. Därför kan det vara värt att göra en specialbyggd våningssäng som uppfyller behoven som familjen har.

Vedbæk, Copenhagen

Om det är två små barn som delar rum, räcker det att köpa en standardsäng eftersom de ändå växer ur den så småningom. Var bara säker på att den som sover i överslafen kan ta sig upp och ner på ett tryggt sätt.

Harbor Blues

2. Funktionell loftsäng
En annan idealisk lösning i ett delat rum är att bygga en loftsäng över en vanlig säng. Då får man en sovplats extra som också kan användas för mys på dagen. Det här är en bra idé om man vill skapa flera funktioner och uppdelningar i barnrummet.

South Beach Teen Room

3. Dolda lösningar
När det finns dubbla uppsättningar av möbler och småprylar i ett delat barnrum, är det bra att kunna dölja en del, så att det inte känns för trångt. I det här rummet har man hittat en bra lösning genom att utnyttja en gammal inbyggd garderob för att bygga två skrivbordsplatser. När barnen inte sitter vid borden kan de stänga dörrarna så att det blir mer plats och lugn i rummet.

AM Family Flat

4. Eget utrymme
I ett delat barnrum är det viktigt att skapa privata områden, så att varje barn känner att det har ett alldeles eget ställe att dra sig tillbaka till. Det kan man göra enkelt genom att fixa just separata sittplatser vid ett skrivbord.

PebbleKids_Stick Girl

Pallar är bra sittplatser eftersom man lätt skjuter in dem under bordet när det behövs mer fri yta på golvet.

Brookline Carriage House
5. Gemensamt utrymme

När två syskon ska dela rum är det naturligt att båda vill känna att de har sina egna möbler och saker, men det är också bra med ett gemensamt utrymme som ger sammanhållning. På så sätt kan de dra sig tillbaka till sitt egna område när de behöver, och använda det gemensamma utrymmet när de vill vara sociala – det kan exempelvis vara ett gemensamt bord, där man kan vara kreativ och spela spel tillsammans.

Children

Det kan också vara en liten myshörna där man sitter och läser och lyssnar på musik.

Westchester, NY

6. Dela in i färger
För mindre barn kan det vara en bra idé att dela in rummet i färger för att göra det lättare för dem att hitta sina egna saker. Ett förslag är ett hyllsystem med olikfärgade lådor, där var och en har sina leksaker i en egen låda.

LOFT LYON

Samma sak kan göras med barnens klädlådor. Se bara på rummet här där man har valt höga smala garderobsskåp i olika färger.

Small Apartmnet

7. Dela upp rummet
Märker man att barnen bråkar oftare när de bor i samma rum kan man testa att dela upp rummet på ett naturligt sätt. Det kan vara att placera ett stort hyllsystem mellan barnens sängar, så att det känns som två individuella rum.

между небом и землёй

I det här stora rummet har man också skapat en naturlig uppdelning med trähyllor som smälter in med resten av inredningen.

Power House

8. Gott om förvaring
Den största utmaningen man ställs inför när barnen ska dela rum, är att få plats med alla deras saker. Därför är det viktigt att lägga ner energi på att göra bra förvaringsmöjligheter, så att rummet inte blir rörigt. Sätt upp en hel vägg med förvaring från golv till tak. I det här delade barnrummet används ett hyllsystem, som är relativt smalt men som utnyttjar höjden för massor av hyllor och skåp. Samtidigt är det multifunktionellt, eftersom två skrivbordsplatser är integrerade i möbeln.

Notting Hill Family Home

Det är bra att ha lådor i rummet, eftersom de sväljer massor av saker och samtidigt får utrymmet att se lugnt och städat ut.

LÄS MER: 

Renovering och heminredning