Såhär i sportlovstider kan det sitta fint med lite inredningsinspiration för sovplatserna i fjällstugan. Här är 8 idéer som ger en mysig känsla.

Under skidsemestern kan sovplatser lätt bli en bristvara. Om du inte vill köpa upp dig på tältsängar att släpa in och ut ur förrådet kan en permanentare lösning vara att föredra. Vi har tagit en närmare titt på 8 olika hem, med smarta sovlösningar för en större skara.

Familjerum av Centre Sky Architecture Ltd, Husleverantör & Attefallshus, Big Sky.
För hela familjen
I det här huset i Colorado, USA, finns det en perfekt sovrumslösning för en större familj. En dubbelsäng och tre enkelsängar ryms i det avlånga rummet, tack vare att man utnyttjat takhöjden och monterat två av sängarna en bit ovanför marken.

Skräddarsydda sovplatser
Alla sover väl bättre med en omslutande koj-känsla? I den här franska stugan har man platsbyggt en smidig våningssäng, med tillhörande förvaring. Här kan barnen sova gott, avskilda med hjälp av ett mörkläggande draperi, när de är på besök.

Familjerum av Meadow Mountain Homes, Hustillverkare & Totalentreprenad, Edwards.

Optimal lösning för mindre familj
En riktigt praktisk sovlösning för en mindre familj skapades i det här huset i Colorado, USA. Ovanför dubbelsängen, längs med väggen, har man nämligen monterat en enkelsäng. Tack vare de fina detaljerna på möbeln, och det faktum att hela sovgruppen går i ett och samma material, blir våningssängen ett fint tillägg i rummet, snarare än ett störande moment.

Lägg krut på detaljerna
I det här rummet har man främst använt sig av mörkt trä, som ger en mysig och ombonad känsla i hela utrymmet. Men för att rummet inte ska bli alltför murrigt har man också plockat in färgglada detaljer i form av olika överkast. På de fyra sängarna ligger alltså fyra olika textilier, vilket är toppen när man har flera barn som ska dela på utrymmet – de kan själva välja sitt favoritmönster och får då en plats som de på ett sätt har gjort till sin egen.

Släpp in ljus och frisk luft
När man är på semester bör man passa på att få in så mycket dagsljus och frisk luft som man bara kan. Och då kan ett tips vara att se till att man har ett eget litet fönster vid sin sovplats. Här, i det fina semesterhuset på bilden, ser vi ett praktiskt och stilfullt alternativ.

Sovrum i lantlig stil av PAD studio, Arkitekter & Byggplanerare, South East.

Få till en alpin stil
När en gammal lada gjordes om till ett modernt familjehem skapades de här platsbesparande sänglösningarna, som ramas in av målad pärlspont. Materialet, såväl som den mörkblå färgen från Farrow & Ball, ger en härlig skidstuge-känsla i rummet som du enkelt kan skapa hemma hos dig.

Skapa plats för ett sovloft
Frigör yta genom att skapa ett sovloft ovanför dubbelsängen. Ett loft är en väldigt smidig lösning för mindre hem då det också kan användas för lek och förvaring.

Säng med inbyggd förvaring
Platsbygga möbler utnyttjar utrymmet till max. Här syns en smart variant för semesterstugan, som även inkluderar förvaring i mängder.

Mer inspiration:
Älskade furu – ett ödmjukt men stentufft inredningsträ
10 tips för välkomnande gästrum
Ingen gräns mellan ute och inne: 10 hem som hyllar naturen 

Renovering och heminredning