Vissa lampor har det där lilla extra som gör dem till designklassiker. Här är de tidlösa favoriterna som vi fortsätter att älska år efter år.

AJ-lampan, tidlös designklassiker
1. ALLTID REDO. Lätt framåtlutad står AJ-lampan på skrivborden på Radisson Blu Royal Hotel i Köpenhamn sedan arkitekten Arne Jacobsen ritade den som en del av byggnadens hela koncept 1960. 6 015 kr, Louis Poulsen/www.rum21.se.

Pialampa, tidlös designklassiker
2. EVIG CIRKEL. En metallställning täckt med enkelt bomullstyg. Tänk att en så förhållandevis snäll design kan bli så populär! Men Pia-lampan har något evigt över sig, som också namnet antyder med sin anspelning på talet pi. Funkisarkitekten Tore Ahlséns 1940-talslampa fortsätter att sprida sitt vänliga skimmer även i nutida vardagsrum – och med rätta. 50 cm i diameter, 5 790 kr, Svenssons i Lammhult.

Klotlampa, tidlös designklassiker i lantlig stil

3. FUNKIS SOM HÅLLER. Glober i matt glas och med kromfärgad pendelarm tillverkades i många olika varianter under funkiseran. Och dessa lampor passar lika bra nu som då i hallen eller köket. 25 cm i diameter, 1 119 kr, Konsthantverk/www.lampbutiken.se.

Läs också: Lantligt med skomakarlampor

Grasshopper, tidlös lampa som blivit en riktigt designklassiker
4. STÄNDIGT MODERN. Grasshopper känns lika mycket som ett utropstecken i dag som när den först tillverkades 1947. Designer är den svenska pionjären Greta Magnusson Grossman, bortglömd av alla utom de verkliga entusiasterna som betalar uppemot 50 000 kr för en enda av hennes golvlampor. Sedan danska Gubi tog upp Gräshoppan i produktion igen kan man dock köpa den för 6 995 kr på till exempel Svenssons i Lammhult.

Bumling, lantlig designklassiker, tidlös lampa
5. ÄLSKAD RETROBJÄSSE. Bumling tycktes hänga i vart och vartannat hem från 1968 och framåt, ofta i en knallig färg. Ateljé Lyktan-chefen Anders Pehrsons egen skapelse blev en stor succé och den säljs fortfarande, men nu i en mer nedtonad färgskala. Från 4 990 kr, www.designonline.se.

Bestlite, tidlös designklassiker
6. STÅNDAKTIG DESIGN. Bestlitelampan fick ikonstatus efter att Winston Churchill hade placerat den på sitt skrivbord i skyddsrummet under andra världskriget. Men engelsmannen Robert Dudley Bests design är ännu äldre, från 1930, och inspirationen kom från Bauhausskolan och modernismen. 5 099 kr, Gubi/www.designonline.se.

Akari, deisgnklassiker,
7. ALLTID REDO. Japanskamerikanske Isamu Noguchis skulpturala Akarilampor för Vitra från 1951 finns i många utföranden. Gemensamt är att de ser så lätta ut att de verkar vara redo att stiga till väders när som helst. Handgjord bordslampa av rispapper, 2 545 kr, Svenssons i Lammhult.

PH5, tidlös lampa som är en riktig designklassiker
8. SVÄVANDE UPPLYSNING. Flygande tefat? Nej, det är bara Poul Henningsens välkända PH 5 som svävat över nordiska köksbord sedan 1958, med det särskilda försäljningsargumentet att den inte bländar med sitt ljus. Bokstäverna i namnet kommer från designerns egna initialer och ”5” anger diametern i decimeter. 5 415 kr, www.royaldesign.se.

Model 172, tidlös designlampa,
9. TIDIG HIT. Den slingriga silhuetten till Model 172 ritades av en endast 24-årig arkitektstudent vid namn Poul Christiansen 1971. Rymdbollen kom att bli en av Le Klints riktiga storsäljare bland alla de veckade skärmar som den danska lamptillverkaren  är känd för. 33 cm i diameter, 2 445 kr, www.royaldesign.se.