Flera av de stora tapetföretagen har kollektioner med gamla mönster som passar i ett äldre hus eller där man vill skapa en gammaldags känsla.

Gamla tapeter har mycket att berätta för den som är intresserad av forna tiders mode, ideal och stilar. De visar vad människorna som bodde i huset tidigare tyckte var vackert och om inredningstrenden som rådde just då.

Tapetmakare har i alla tider varit snabba med att fånga upp nya influenser, inte minst från utlandet. Importerade sidentyger och äkta mattor gav snart inspiration till nya tapetmönster. Och från 1870 och framåt blev tapeterna ännu mer trendkänsliga – industrialiseringen gjorde papperstapeterna billiga och gemene man kunde kosta på sig att tapetsera om ofta.

I slutet av 1800-talet tapetserade många om så ofta som vart femte år. De öppna eldstäderna gjorde det snabbt sotigt inne i stugorna och nya tapeter var ett enkelt sätt att få det rent och fräscht igen. I takt med att hemmen fick vattenburen värme och elektricitet blev det längre mellan tapetseringarna.

För den som vill återskapa den ursprungliga karaktären i ett gammalt hus finns det numera gott om originalmönster i nytryck att välja på. Duro har vid sidan av sin klassiska kollektion Gammalsvenska Tapeter även Historiska Tapeter tryckta med modifierad limtrycksteknik. Tapeterna är skapade utifrån originalfragment som kommit i dagen vid Gysinge Byggnadsvårds restaureringsuppdrag runt om i landet.

– När vi restaurerade mönstren lät vi en del av det slitna vara kvar i nytrycken. Skavankerna ger tapeterna ett mjukare, naturligare utryck som passar fint i äldre, varsamt renoverade miljöer, säger designchef Maria Bryngemark.

I 110-årsjubilerande Boråstapeters historiska kollektion Karlslund finns också många spännande originaltapeter, från 1500-talspalats, 1800-talstorp och jugendvillor. Ett mönster är hämtat från Drottningholms slott, ett annat från Carl von Linnés Hammarby.
– Hos den unga generationen växer nu efterfrågan även på originalmönster från 1950, 1960 och 1970-talet. I vår nya jubileumskollektion har vi därför valt ut guldkornen från 1905 och framåt, säger Boråstapeters chefsdesigner Sissa Sundling.

Än i dag kan man köpa tapeter som framställs helt på gammalt vis. Lim och Handtryck i Göteborg trycker sina tapeter med limfärg och äkta färgpigment i en 1800-talsmaskin, som har valsar av trä och mässing. Lim och Handtryck återskapar ofta mönster på beställning utifrån bevarade fragment, säger VD-n och byggnadsantikvarien Ann-Charlott Strandberg.

– Sedan vi tog över firman 2007 har intresset för gamla tapeter blivit mycket bredare. TV-program som Antikrundan har säkert spelat in, folk uppskattar sina gamla hus ännu mer och vill ta tillvara på detaljerna. Väggarnas stora ytor blir direkt en tydlig markör för stilepoken, säger hon.

Papperstapetens historia
Den allra äldsta, kända papperstapeten i Sverige hittades i det Rosenvingeska huset i Malmö och tros vara från 1570-talet.
Den äldsta tapetfabriken i Sverige grundades runt 1730 i Stockholm och några årtionden senare började papperstapeterna få spridning i välbärgade svenska hem. Dessa tapeter trycktes eller målades för hand på våder som var gjorda av ihopklistrade pappersark. Tapeten spikades sedan fast i i över och underkant i väggen och vådernas långsidor syddes ihop.
I början av 1800-talet började man använda tunnare tapetpapper. På 1830-talet gick man över till att trycka på långa pappersvåder. I Frankrike vid denna tid började man trycka med valsar istället för med flata tryckstockar. Strax före 1860 infördes metoden i Sverige.
Runt 1870 hade den nya tekniken gjort att tapeter blivit överkomliga för var och en. Snart övergick man även från lumppapp till billig träpappersmassa. Tapeter blev en förbrukningsvara.
Källa: Så renoveras torp och gårdar

Tips för tapeter i gamla hus
1. Riv inte ner gamla tapeter bara för att du inte gillar dem. Försök hellre att tapetsera över dem, då bevarar du husets historia åt kommande generationer.
2. Skavanker på tapeten kan trollas bort för ögat med enkla medel. Små fläckar kan du prova att måla över med pastellkrita eller akvarellfärg i en passande nyans. Revor i tapeten kan du dölja genom att ta ett foto av tapetmönstret, skriva ut det på färgskrivare och sedan klistra en passande bit över revan. Har det kommit kladdig målarfärg från en takmålning? Sätt upp en bård över fläckarna!
3. Äldre tapeter bör inte våttorkas. Rengör med torra metoder, dammsug eller borsta av.
4. Ta hem tapetprover och se dem i den miljö där tapeten ska sitta innan du väljer. En tapet ser exempelvis olika ut i ett rum med ekparkett och i ett med såpskurat golv.
5. De flesta gamla tapetmönster var tänkta ihop med en bård, som ofta var i en kontrasterande färg.
Källa: Ann-Charlott Strandberg, Lim och handtryck

Lantliv.com visar nya tapeter med gamla mönster.

Tapet Rosenvinge, ur kollektionen Karlslund, är nordens äldsta kända tapetmönster. Förlagan är från 1570-talet satt i Rosenvingska huset i Malmö, från Boråstapeter.

Lantliv.com visar nya tapeter med gamla mönster.

Tapet Drottningholm från Boråstapeter är gjord efter ett mönster på Drottningsholms slott. Typiskt för 1700-talets gustavianska stil är de ljusa färgerna, ränderna och de slingrande blommorna.

Lantliv.com visar nya tapeter med äldre mönster.

Oskar från Duros Historiska Tapeter är en typisk schablontapet i klara allmogefärger. Mönstret har hittats på flera bondgårdar i Järvsötrakten och är från första hälften av 1800-talet.

Lantliv.com visar nya tapeter med gamla mönster.

Hovdala slott R 1315 har ett textilimiterande mönster som var vanligt sent 1800-tal och början av 1900-talet. Lim och Handtryck.

Lantliv.com visar nya tapeter med gamla mönster.

En ljusgrön jugendtapet med karaktäristiska uppåtsträvande stiliserade blommor. Cirka 1900, Lim och Handtryck.

Lantliv.com visar nya tapeter med gamla mönster.

Vallmo, ett klassiskt jugendmönster med böljande blommor från cirka 1900. Skapades av den nu nedlagda Göteborgs tapetfabrik Boråstapeter, kollektionen Karlslund.

Lantliv.com visar nya tapeter med gammalt mönster.

Sirligt blommönstrade 1920-talstapeten Katarina från Sandberg Tyg och Tapet lanseras i sin originalfärgställning i vår. Elegant rött och guld på en botten av nougat.

Lantliv.com visar nya tapeter med gammalt mönster.

På Lim och Handtryck i Göteborg kan man få gamla mönster återskapade utifrån sparade fragment. Här tapet Herr Engblad från 1920- eller 1930-talet betonar de horisontella linjerna i rummet vilket var populärt då. De stiliserade blommorna har influenserna från Asien.

Lantliv.com visar nya tapeter med gammalt mönster.

En typisk 1950-talstapet med många lekfulla oregelbundna former, Lim och Handtryck.

ANDRA HAR OCKSÅ LÄST: