Renovering och heminredning
Det är dags att njuta av sommarstugeliv och ljumma kvällar. Här är 9 saker som gör ditt sommarparadis ännu härligare!

Just sommarhus förbises ibland när det gäller heminredning. Visst, en och annan altan byggs säkerligen av soltörstande semesterfirare i juli, men inomhus ser det ut precis som det alltid gjort. Om du är sugen på att fräscha upp sommarstugans interiör, och skapa en atmosfär som andas total avkoppling, så kolla in våra bästa tips nedan. Mysfaktor garanterad.

1. Elda i braskamin
Finns det något ljuvligare än att värma sig framför en braskamin när regnet smattrar på fönstret? Om det är möjligt att installera en vedeldad kamin i din sommarstuga så är det definitivt värt att tänka på. Få inredningsdetaljer skapar nämligen en sådan stämningsfull miljö, oavsett var i huset den är placerad.

Låt även veden dra till sig blickarna; samla vedträet i en traditionell flätad korg vid kaminen, eller förvara dem i ett snyggt vägghängt stativ, som i detta hem i Stockholm.

2. Pynta rummen med loppisfynd
Svensk sommar är för många synonymt med de tusentals loppmarknader vars skyltar kantar landets grusvägar. Kombinera nytta med nöje – utforska loppisar i närområdet och fynda föremål som gör ditt sommarhem mysigare. Tänk vaser i olika färger och former, en vacker gammal bok som genast blir vardagsrummets blickfång, tjusiga figuriner till köksfönstret, en kakburk från 1950-talet… Listan är oändlig, så det gäller att lita på magkänslan när du får syn på den där retroprylen som du instinktivt vet hör hemma hos dig.

3. Satsa på ett rustikt matbord
Varför inte manifestera din kärlek till livet på landet genom att välja ett matbord av det rejälare slaget, som kontrast mot de moderna vita bord som ofta finns i våra lägenheter i stan? Korgstolar passar utmärkt till ett kraftigt träbord som på bilden, medan pinnstolar är ett annat tacksamt val eftersom de inte behöver vara precis likadana. Var inte heller rädd för att inreda sommarstugan med mörkare toner; en matplats i exempelvis mahognybets bidrar med trivsam Medelhavskänsla.

4. Skapa en läshörna
Trots att många gör den temporära flytten till lantstället i syfte att koppla av, så finns där inte alltid en dedikerad hörna där man kan sjunka ned med sin favoritkopp och en bra bok. Men det behöver faktiskt inte vara svårare än att flytta en av vardagsrummets fåtöljer till ena hörnet, tillsammans med ett litet bord och en läcker golvlampa. Om vardagsrummet är av det mindre slaget kan en ljus fåtölj med tillhörande pläd i sovrummet fungera lika bra – huvudsaken är att det finns en plats att bara läsa, nu när du för en gångs skull har tid till det.

5. Inred med trädetaljer
Naturmaterial, framförallt i shabby chic-stil, gör stugan både mer gemytlig och mer levande. De klassiska sockerlådorna av trä kan till exempel användas som förvaring av leksaker eller tidningar. Trädetaljer är ett bra sätt att skapa harmoni i sommarstugan, då insidan är i symbios med den underbara naturen utanför husknuten. En annan fördel är att trä är lätt att kombinera med andra material.

Se sakerna på landet i nytt ljus, så kommer du upptäcka oanade användningsområden för dem – som denna gamla stege, vars slitna skönhet syns bättre i en modern miljö.

6. Tända ljus
Vem har sagt att vintern har patent på stearin som ljuskälla? Det är lätt att glömma att en vacker ljusstake passar perfekt som ögonfägnad även i sommarstugan, och att skenet från levande ljus gör praktiskt taget alla rum så mycket mysigare. Låt ett par matchande ljusstakar hamna i uppmärksamhetens centrum på soffbordet, eller placera en originell ljusstake på vedspisen där den verkligen kommer till sin rätta. Stearinljus har en särskilt magisk effekt under dunkla sensommarkvällar…

7. Glöm inte sovloftet
I brist på regelrätta sovrum har många sommarstugor ett sovloft, eller åtminstone möjligheten att bygga ett sådant om takhöjden tillåter. Och visst går det att förvandla sitt loft till ett trivsamt krypin utan större ansträngning. Det karaktäristiska sluttande taket kan bli till en fin bokhylla, och vi tipsar dig även om att hänga upp en färgglad ljusslinga eller vimpel för en kul känsla. Om du vill skapa rymd så målar du sovloftets väggar och tak vita, medan stora kuddar inbjuder till (många…) tupplurar under sommarens gång.

8. Smycka väggarna med blommor
Nyplockade prästkragar i all ära, men för att få en mer permanent romantisk känsla i sommarstugan kan en blomstertapet vara lösningen. Tapetsera sällskapsrummet i bästa flower power-anda, eller satsa på en fondvägg med ett hav av rosor som tronar bakom sänggaveln. Blommiga tapeter finns i många olika stilar men det alla har gemensamt är att de kompletteras väl av vita nyanser. När det gäller färg är pastellblommor ett ypperligt val för sommarhuset.

Till och med den stramaste minimalist måste väl falla för en sovrumsvägg med ljuva blomster i sommarstugan – i ett falurött litet hus är det svårt att hålla på den sparsmakade, vita stilen.

9. Underskatta inte pläden
Sist, men absolut inte minst – vackra plädar gör verkligen skillnad och leder till en mer ombonad stämning i sommarhuset. Det bästa med en skön pläd eller filt är att den inte bara är fin att vila ögonen på, utan även har en funktion. Vem längtar inte efter att vira in sig i något mjukt efter ett svalt kvällsdopp? Det finns mängder av material att välja bland, så det tål att funderas på vilken slags pläd som passar i respektive rum. Ett annat tips är att kombinera två plädar i samma färgskala, en enfärgad och en mönstrad, för att skapa en mysig enhet.

BERÄTTA!
Ska du ut på landet i sommar? Har du några speciella tips för att göra stugan mysigare? Dela med dig!

Renovering och heminredning

Välkommen att följa med på Lantlivs ridresa till Portugal! Vi bor på ett fint boutiquehotell och stuteri som har lusitanohästar för alla – från nybörjarnivå till svår klass i dressyr. Njut varje dag av god Medelhavsmat och vin på haciendan. Vi besöker också en närliggande vingård. Lantlivs chefredaktör Anna-Lena Sventelius följer med på resan.

Klicka på bilden för att boka och läsa mer! 

rid-och-njut-med-lantliv-i-portugal-mat-och-vin