Det röda huset på landet är själva sinnebilden för en idyll för många av oss. Och visst går det att inspireras av allmoge och ha en gammaldags lantlig stil – och ändå ha moderna bekvämligheter hemma. Vi visar hur!

Vad är allmoge?

 • Allmoge betyder ungefär ”allmänheten” på fornnordiska. Numera används ordet mest för att beskriva hur de flesta hade det i bondesamhället innan elektriciteten blev utbredd kring sekelskiftet 1900.
 • Människor tillverkade ofta sina möbler och redskap själva av trä eller linne. Ibland målades de i klara färger, broderades och fick fantasifulla blommönster.
 • Pärlspont var en sorts isolering som sattes upp där väggarna nöttes som hårdast, som i köket. Tapeter var dyra och sparades till finrum eller den övre delen av väggen.
 • Konstnärsparet Karin och Carl Larsson har gjort mycket för att sprida allmogeinspirerad inredning i Sverige. De var mycket påverkade av arts & craftsrörelsen som ville bevara gamla hantverkstekniker när fabrikerna kom.

Inred i gammaldags lantlig stil – steg för steg:

 1. Rustika möbler
  Handgjort och hållbart är ledorden för hur saker tillverkades förr. Med dem för ögonen kan du blanda möbler från olika epoker och ändå få en röd tråd i inredningen. Håll ögonen öppna efter lokalt, äldre hantverk på loppisar bortom allfartsvägarna – de är ofta guldgruvor om du vill inreda ditt hem med möbler av hållbara, gedigna material för en billig peng! När du letar nytt, sök efter möbler tillverkade av naturliga material som massivt trä i stället för spånskivor. Välj metall, läder och linne i stället för plast och polyester, som i det vackra 1850-talshuset.
  Allmoge med rustika möbler i lantlig stil

  Foto: Carina Olander Styling: Anna Truelsen

  Köptips:
  Ett rejält matbord av återvunnen pinje sätter stämningen i lantköket. Med iläggsskivan rymmer det ännu fler gäster, Mio. Läs mer och köp här.
  Matbord i lantlig stil allmoge Mio

  Stol av FSC-märkt, återvunnet trä, Mio. Läs mer och köp här.
  rustik-stol-lantlig-stil-mio-e1539179215159
  Ett rustikt matbord tillverkat av FSC-certifierat kärnfuru från Norrland ger en gedigen känsla, Hillerstorp. Läs mer och köp här.
  Rustikt bord allmoge lantlig stil ellos
 2. Pärlspont och gammaldags tapeter
  Grunden i husen förr var timmer täckt med pärlspont som linoljemålades i klara färger som ockragult eller kromoxidgrönt. I dag vill många av oss hellre ha en ljusare kulör i basen för att få en känsla av rymd hemma, som i det nyrenoverade 1800-talshuset. Om man vill kan man i stället välja ut en av allmogefärgerna och låta den bli genomgående på till exempel lister, dörrar och pinnstolar. Eftersom tapet var dyrt och lätt att skada lät man ofta pärlsponten gå till brösthöjd, vilket både är vackert och praktiskt.
  Gammaldags tapeter och parlspont allmoge

  Foto: Carina Olander Styling: Anna Truelsen

  Köptips:
  Tre fina tapeter efter gamla originalmönster, Duro.
  Från vänster Dellen, blå. Läs mer och köp här.
  I mitten Hudiksvalls teater, blå. Läs mer och köp här.
  Till höger Gåsöga, grå. Läs mer och köp här.
  Gammaldags tapeter allmoge lantlig stil
 3. Slagbord och kökssoffa
  Möbler med dubbel funktion var lika praktiskt då som nu. Ett slagbord – gammalt eller nytt – kan fällas ut. En kökssoffa rymmer många gäster och blir lätt en barnsäng om natten. Att märken efter lång tids användning syns är bara en bonus, som i den gamla skolan i Vimmerby. Kuddar i linne eller ull mjukar upp, liksom en fäll att sitta på. På golvet värmer en trasmatta kalla fötter.
  Allmoge, slagbord och pärlspont, pinnstolar och gammaldags tapeter

  Foto: Camilla Isaksson

  Köptips:
  Smäcker svartlackerad pinnsoffa av gummiträ, Ellos Home. Läs mer och köp här.
  Pinnsoffa lantlig stil ellos

  Sköna linnekuddar i naturens färger är fina i kökssoffan, Himla. Läs mer och köp här.
  Linnekudde lantlig stil Himla
  En tunt vävd bomullsmatta i en vacker denimblå färg, Himla. Läs mer och köp här.
  Blå trasmatta Himla, allmoge lantlig stil
  En fårskinnsfäll är skön att sitta. Väl mellan cremevit och olika nyanser av grått, Sheperd. Läs mer och köp här.
  Fårskinnsfall lantlig stil allmoge sheperd
 4. Levande ljus
  Före det tidiga 1900-talet var det få som hade elektriskt ljus i Sverige – särskilt inte ute i torpen. I dag påminner levande ljus om en fysiskt hårdare men kanske lugnare tid. Och det skapar skön stämning, som i timmerhuset i Dalarna.
  Gammaldags tapeter och parlspont ljusstakar lantlig stil allmoge dukar

  Foto: Ester Sorri Av: Pia Mattsson

  Köptips:
  En vacker ljuskrona i metall kan lätt varieras efter årstiderna. Bind ett rött band eller granris kring den vid jul och björklöv på midsommar, Ellos Home. Läs mer och köp här.
  Ljuskrona allmoge lantlig stil ellos
  Mässing var ett vanligt material på 1800-talet. Indiska har flera ljusstakar i mässing i sin Premium Quality med olika höjder. Läs mer och köp här.
  Ljusstake i mässing i lantlig stil från Indiska

  Ett ensamt ljus i en cirkel – en evig form som aldrig går ur tiden. Hängande ljusstake i metall, Ellos Home. Läs mer och köp här.
  Ljusstake i cirkel ellos
 5. Folklore och kurbits
  Handgjorda textilier ger en ombonad känsla och folkloremönster från olika kulturer passar ofta oväntat fint ihop. Prova till exempel att mönstermatcha kurbitskuddar med kelimmattor! Och låt gärna gamla kopparkärl ta plats i inredningen, som i den gamla nyuppförda smålandsgården.
  Allmoge och lantlig stil, kudde och rustika möbler

  Foto: Carina Olander Styling: Anna Truelsen

  Klassiskt och grafiskt med en blinkning mot både dåtid och nutid har gåsögemönstret på kuddfodralet från Lexington. Läs mer och köp här.
  Fodral till kudde bomull lantlig stil gåsöga Lexington
  Hållbart odlat är tyget i randiga kudden i serien Bolster, Åhléns. Läs mer och köp här.
  Kudde allmoge lantlig stil Åhléns
 6. Dölj ny teknik
  Göm ny teknik i gammal förpackning. Ställ tv-n i ett antikt skåp, häng ett tyg framför tvättmaskinen och sätt en kökslucka framför diskmaskinen. Kaffe och flingor är trevligt att hälla över i burkar – gamla eller nya – och ställa på öppna kökshyllor. I den rustika Skånelängan har man skapat egna hyllor av plankor och konsoler och ställt favoritskålar i vitt på rad. Bra tips! Låt en gammal köpmansdisk ge extra arbetsyta.
  Rustikt lantligt kök marmor

  Foto: Jonas Lundberg Styling: Anna Truelsen

  Leta köpmansdisk på loppis eller auktion så får du patinan på köpet. Skänk av upp till 100 år gammal återvunnen pinje och med handgjorda metallhandtag, Mio. Läs mer och köp här.
  Kök Skänk Köpmansdisk lantlig stil allmoge Mio