Renovering och heminredning
Hämta inredningsinspiration från det svenska bondesamhället – och hela världens hantverkstradition. Här är nio inspirerande bilder som visar hur du får in allmoge på ett modernt sätt.

Tid må ha förflutit sedan svenska folket satt i stugorna och slöjdade, men vår kärlek till gediget hantverk lever kvar och har fått en behövlig renässans de senaste åren. Vi värdesätter nu den lokala, småskaliga kvalitén på ett nytt sätt samtidigt som vi välkomnar influenser från resten av världen. Det gör att den moderna allmogen är en härlig blandning av kelimmattor, dalahästar, marockanskt kakel, broderade textiler och välsnidade möbler. Helheten får du genom att snegla på modern form blandat med trämöbler, faluröda eller allmogeblåa nyanser och kurbitsmönster – vi visar hur du kan få stilen att passa in i ditt hem, hur stilrent och nytänkande det än är.

 
Foto: Norrgavel

1. Då och nu
Hantverk och lokalproduktion är en grundsten i allmogen. Beteckningen växte fram under slutet av 1700-talet, framförallt när kurbitsmålningarna spred sig från Dalarna och Hälsningland till kringliggande landskap. Det nutida företaget Norrgavel återvänder ofta till dessa hantverksrötter och deras möbler har en enkelhet och tidlöshet och produceras med långsiktighet i åtanke. Denna enkla estetik känns onekligen samtida, men visar framförallt hur den mest sparsmakade formgivning av idag passar in i gamla hem och gårdar, som denna i Jämtland. Var därför inte rädd att blanda modernt och gammalt.

 

 
Foto: Nadja Endler

 

2. Anamma grundelementen
Idag har vi ju ett helt annat utbud av möbler och inredning än för 200 år sedan. 2015 är vi inte begränsade till att möblera och dekorera med det vi kan tillverka på egen hand, vi översköljs istället av nya trender och kollektioner. Du kan välja att anamma allmogestilen på ditt eget sätt, antingen genom att plocka upp den faktiska stilen i färg, form och material, eller genom att ta fasta på några av grundelementen. Hållbarhetstänket och det gedigna hantverket är två sådana aspekter. Besök små ateljeér, håll utkik på Sverigesemestern och stötta lokala konsthantverkare. På så sätt bygger du upp ett hem med personlighet och kvalité präglad av vår samtid och din egen historia.

 

 

Foto: Elegueller arquitetos

3. Utländska influenser
Den modern allmogestilen har formats av globala influenser. När ny teknik minskat de kontinentala avstånden blir även kulturöverskridelserna fler. Det har blivit lättare att upptäcka och införskaffa lokalt tillverkat hantverk från hela världen. Att blanda ett klassiskt, traditionellt kök med en vägg eller ett stänkskydd som visar mönster med andra etniska rötter är resulterar i en smakfull crossover. Kanske kan ett svenskt företag som Marrakech Design fungera som inspiration, med designnamn som Claesson Koivisto Rune och Mats Theselius som skapar fantastiska kakelplattor med internationell folklore-känsla.

 

 
Foto: Loft Stockholm

 

4. Mattkonst
Ett annat inslag som fått ett lyft de senaste åren och som på många sätt associeras med lantlig, traditionell etnostil är kelimmattorna. De har sitt ursprung på Balkan, i Mellanöstern och Centralasien men med dess ockraröda bas, brända toner och geometriska former passar de utmärkt på golvet i skandinaviska hem.

 

 
Foto: Norrgavel

 

5. Falurött inomhus
Ingenting representerar väl svensk kulturhistoria lika mycket som faluröda träfasader? Färgen kompletteras fint med skogsgrönt och det finns hus från 1300-talet som målats med färgen och fortfarande behållit gott virke. Från början målades svenska hus röda för att efterlikna tegelhus nere i resten av Europa. Fenomenet började i städerna för att sprida sig till präst-, herrgårdar och torp. Det är inte lika vanligt förekommande men väldigt vackert att addera faluröda accenter inomhus också. Den traditionella kulören gör sig bra ihop med modernt formgivna möbler, som bilden visar.

 

 
Foto: Wrede Fastighetsmäkleri

 

6. Tidsenlig belysning
Allmogen fick ett uppsving under slutet av 1800-talet, till stor del tack vare att konstnären Carl Larsson uppmärksammade och ville bevara stilen. I början av följande sekel revolutionerade elektriciteten livet i många svenska hem och den klassiska skomakarlampan var den första egentliga inomhusarmaturen för elektriskt ljus. I dag tillverkar flera företag exakta kopior av dåtidens skomakarlampor men anpassade för moderna uttag. Spana in utbudet hos Nacka Byggnadsvård och Gysinge.

 

 
Foto: Etica Studio

 

7. Dekorativt kakel
Att inreda ett modernt badrum som de såg ut när allmogen blomstrade är knepigt – och knappast önskvärt – eftersom rummet helt enkelt inte existerade. Badrummet i dess moderna form är en sentida idé och kom till Sverige på 1860-talet. Därför får du improvisera lite om du ska inreda i allmogestil. Om det mönstrade kaklet får representera det moderna, kan du låta övrig badrumsinredning ge klassiska, traditionella vibbar med kommod i trä, badkar med tassar och blandare i mässing.

 

 

8. Kakelugnens comeback
Kakelugnen var en populär värmekälla fram till första världskriget. När centralvärmesystemen och elementen kom kastades många kakelugnar på soptippen. I dag uppskattar vi återigen de vackra ugnarna, dels för värmen men främst för hur vackra de är och dess kulturhistoriska värde. I bondhushåll under senare delen av 1800-talet var kakelugnarna vita, släta och enkla. I linje med den skandinaviska minimalismen vi uppskattar idag.

 

 
Foto: Odd Molly

 

9. Broderi och textilier
På samma mönstertema är olika typer av textilier ett tacksamt material att smycka ut. År 2002 slog klädföretaget Odd Molly igenom med en allmoge-mönstrad omlottkofta. Sedan dess har en uppsjö kollektioner släppts, men alltid med etno-inspirerade detaljer i sömmar, mönster, broderi eller siluett. För två år sedan började företaget designa heminredningstextiler med kuddar och plädar – en förlängning av kläderna och ett ypperligt sätt att addera allmogekänsla i soffan, över fotpallen eller på sängen.

Renovering och heminredning

 Mer allmogeinspiration? Kolla här: