Tapeter med gamla mönster, kakel, linoljesåpa och linoljefärg. Gysinge är ett uppskattat utflyktsmål för många som älskar byggnadsvård. Läs Anna Slåttebys tips om hur du renoverar huset så att det håller länge!

Gysinge byggnadsvård Foto Klas Sjöberg
Beslag av alla sorter nytillverkas av hantverkare efter gamla förlagor.

Det är en kall dag med mörka skyar, ändå är trakterna mellan Uppland och Gästrikland häpnadsväckande vackra. Vi kör förbi djupa skogar och den brusande Nedre Dalälven – natur full av fågel och fisk. Det är här som Gysinge bruk blev Sveriges ledande järnbruk med början på 1600-talet. De pampiga vita stenlängorna finns kvar, nu som folkhögskola. Och några hundra meter bort ligger Gysinge centrum för byggnadsvård, inhyst i brukets faluröda arbetarbostäder från 1800-talet.
– Varje gång jag svänger upp på vägen och ser husen här så tänker jag vad fantastiskt det är, säger Anna Slåtteby, som driver byggnadsvårdsföretaget sedan fyra år tillbaka.
Vi kliver in i butiken och möts av doften av linoljefärg och ved. En liten fotogenlampa i glas sprider ett varmt sken i ett av fönstren. Både inomhus och utomhus finns gott om inspiration för renoverings­intresserade, allt från antika dörrar och beslag till nytillverkade tapeter efter gamla mönster. Det unika med just Gysinge som byggnadsvårdsföretag är utställningarna som visar precis hur renoveringen har gått till, steg för steg, lager för lager. Husen är återställda just med syftet att sprida kunskap, efter att ha stått övergivna i decennier.
– Arbetarlängorna hade lämnats vind för våg, säger Anna. Fönstren var trasiga och dörrarna hängde på trekvart.

Gysinge byggnadsvård Foto Klas Sjöberg
Butiken har inspirationsutställningar för att visa hur man har inrett och byggt i olika tider.

Det var så antikvarien Göran Gudmundsson och hantverkaren Peter Wennberg fann husen 1990. De hade jobbat på länsmuseet i Gävle och letade nu efter ett ställe där de kunde starta ett eget byggnadsvårdsföretag. I omgivningen skakade man på huvudet, arbetarlängorna i Gysinge var för nedgångna. Men Göran och Peter var envisa och köpte trots det husen av Sandvikens kommun. Med ofantliga mängder energi och envishet lyckades de med att restaurera husen.
Och deras arbete betalade sig. Gysinge centrum för byggnadsvård kom rätt i tiden när människor började få upp ögonen för vikten av att vårda gamla hus. Andra byggnadsvårdsbutiker har sedan följt i Gysinges spår och TV-program som SVTs Det sitter i väggarna kan också tas som tecken på att intresset är större än någonsin.
Anna Slåttebys eget engagemang för byggnadsvård kom ur inget annat än missnöje. Hon hade utbildat sig till civilingenjör på KTH och jobbade som projektledare vid bostadsbyggen i Stockholm. Hon var på plats på byggena, höll i ekonomin och ledde arbetet, gjorde upphandlingar för materialet. Och snart kom irritationen över hur kortsiktigt man tänkte i byggbranschen.

Läs också: Så renoverar du gamla fönster

Gysinge byggnadsvård Foto Klas Sjöberg
Linoljefärg torkar långsamt men fäster på alla material och är lätt att bättra på.

– Allt handlar om att maximera vinsten, säger Anna. Vi vet mer än någonsin, varför gör vi då så dåliga hus? Varför bygger vi inte så att det håller?
Enligt Anna bygger fastighetsbolag som själva ansvarar för under­hållet, som kommunala bostadsbolag till exempel, bättre hus än de bostadsföretag som bygger för att sälja vidare till bostadsrätts­föreningar. De vet att det lönar sig att välja material som håller länge när de ska ta hand om husen själva.
Det här sättet att tänka går väl ihop med Gysingefilosofin att ­renovera med gedigna material. Så när Annas exmakes släkthus i Furusund i Roslagen skulle rustas upp för ett tiotal år sedan var det till byggnadsvårdarna i Gysinge som Anna vände sig. Huset som släkten ville rusta var en påbyggd timmerkoja, vars fasad hade ruttnat på grund av att den målats med plastfärg.
Eftersom det var många familjemedlemmar som skulle bestämma om huset tillsammans tog Anna in en oberoende expert som kunde berätta om hur man bäst skulle restaurera det. Experten var Göran Gudmundsson, och det blev deras första möte. Göran föreslog bland annat pärlspont och linoljefärg, och så blev det också.

Gysinge byggnadsvård Foto Klas Sjöberg
Gysinges tapeter är nytillverkade versioner av tapeter som man hittat i gamla hus. Överst Farstun, därefter en enfärgad, ljusgrå tapet. Längst ner två färgställningar av Förmaket.

– Vissa tänker ”Oj, vad dyrt” om material av hög kvalitet, men det blir inte dyrare i längden, säger Anna. Plastfärg är så stark att den kan få hela fasaden att ruttna, medan linoljefärg och slamfärg är väl beprövade material som är lätta att underhålla och som aldrig kan skada underlaget. Då blir det enklare för våra barn. Nu är huset i Furusund hållbart både tekniskt och estetiskt och bäst av allt: det går att renovera.
Att det skulle vara svårt att måla med linoljefärg är en myt, enligt Anna.
– Min dotter målade möbler med det redan när hon var fem år, säger hon. Det faktum att färgen torkar långsamt är bara en fördel eftersom man kan justera den.
Efter det där första mötet höll Anna och Göran kontakten och hon började snart att hjälpa till med sin expertis i mötet med Gysinges kunder. Och Anna gillade de högre målen med verksamheten, att hjälpa människor att använda hållbara metoder och att bevara kulturvärden till eftervärlden.

Läs också: Lär dig renovera som förr

Gysinge byggnadsvård Foto Klas Sjöberg
Butiken är målad med flera olika nyanser av slamfärg för att visa på möjligheterna.

– Det är viktigt, säger hon. Sådant som har kort hållbarhet är ofta lite platt och själlöst. Inte lika hemtrevligt. Byggnadsvård däremot är inget fuffens och det känns bra i magen.
När sedan Göran började närma sig pensionsåldern blev det naturligt att Anna skulle ta över som VD och delägare. Hon hade den erfarenhet av projektledning som han saknade och kunde både förvalta och utveckla företaget. Göran kunde nu helhjärtat ägna sig åt sin passion, konsultverksamheten där han ger människor råd om hur de bäst bör ta hand om sina gamla hus.
Att renovering har blivit en folkrörelse i Sverige är det inget tvivel om. Men medan viljan att renovera rätt är stor, är kunskapen om hur man ska gå till väga ofta lite mindre. Det skapar osäkerhet hos kunderna som ofta ringer och frågar om hur de ska tänka. Anna vill gärna avdramatisera renoveringsprocessen.
– Ta det inte så allvarligt, använd ditt sunda förnuft, säger hon. Taket är absolut viktigast men hellre ett plåttak än inget tak alls, om det är det plånboken säger att du har råd med.
Det enda som Anna tycker att man verkligen ska tänka sig för med är att ändra på husets stomme.

Läs också: Så rustar du sommartorpet – smart renoveringsguide

Gysinge byggnadsvård Foto Klas Sjöberg
Den vackert gröna kakelugnen är nytillverkad efter 1700-talsmodell.

– Som att såga ut stora fönsterpartier i ett gammalt timmerhus. Eller riva väggar och göra en öppen planlösning i ett 1930-talshus där det traditionellt sett finns många små rum. Då kanske man hellre ska köpa ett annat hus. Renovera på husets villkor, då blir det oftast bra.
Och inte bara bra, utan lättare också, menar Anna.
– Har man till exempel ett hus från sekelskiftet så är det enkelt att bara använda material som passar den tiden – då kan det inte bli fel, säger hon. När man sedan inreder med sina egna möbler blir det ändå inte museikänsla av det.
Något man inte alls behöver vara ängslig över är färgsättningen i ett hus, tycker Anna.
– I ett äldre torp kan man ofta se massor av lager med tapeter och färger, säger hon. Då behöver man inte måla om i exakt samma nyans som tidigare. Måla om i samma gröna färg om du gillar grönt. Men välj hellre blått i en tidstypisk nyans om du gillar det bättre.
Nej, något visst årtal måste man inte konservera, om man inte vill, enligt Anna.
– Vi lever här och nu, säger hon. Vi har inte utedass heller. Men jag skulle inte måla över en takmålning.

Läs också: Så sköter du om ditt timmerhus

Gysinge byggnadsvård Foto Klas Sjöberg
Antika ugnar kan få nytt liv genom att putsas med spissvärta.

Själv bor Anna i en stenvilla från 1950-talet med ”långt renoveringsintervall”, som hon kallar det.
– Visst vore det fantastiskt med en jugendvilla men personligen vill jag inte ägna mina timmar åt att renovera fönster, säger hon. Det finns massor av saker som jag hellre gör.
När Anna inte jobbar ägnar hon sig gärna åt fartfyllda aktiviteter som ridning, skidåkning och segling.
– Jag kappseglade mycket som ung och det finns ingen bättre känsla, säger hon. Man har kontroll på allt: båten, vad motståndarna gör. Det är både en kul utmaning och en adrenalinkick. Jag gillar att tävla och utmana mig själv.
Erfarenheterna från kappseglingen kan hon översätta direkt till hur det är att vara ledare för ett företag.
– I kappsegling sitter man bokstavligt talat i samma båt, säger hon. Alla gör det de är bra på, man måste vara samspelta, inte snegla för mycket på motståndaren utan jobba mot samma mål. I ett företag kan man inte heller sopa konflikter under mattan, som man kanske kan i andra fall i livet. På en arbetsplats måste man ta en konflikt direkt och vara ärlig. ”Det här är min upplevelse, hur är din?”

Gysinge byggnadsvård Foto Klas Sjöberg
En fotogenlampa sprider hemtrevnad framför ett prov av tapeten Gårdskontoret.

Som chef sitter hon inte gärna bakom ett skrivbord utan är hellre framme och hugger i där det behövs.
– Jag gör det mesta och jag förväntar mig också att alla andra kan göra allt, det är ju ett så pass litet företag, säger hon.
Kanske är det uppväxten på en gård i Brottby norr om Stockholm som ligger bakom den inställningen.
– Blev det punka på cykeln så fick man laga den och när hästarna rymde fick man jaga dem. Och ville man ha en terrängbana åt hästarna i skogen fick man bygga den själv, säger Anna.
Föräldrarna hade en tillåtande attityd, berättar hon. Uppmuntrade, men styrde henne inte särskilt mycket. Det gav henne mod.
– Jag är en person som tänker: ”Hur svårt kan det vara?” Jag drar mig inte för att prova saker. Det värsta som kan hända är att jag misslyckas. Är det inte kul så är det bara att man ändrar sig.
2010 öppnade Gysinge en filial i Stockholm och man kan numera handla företagets linoljesåpa, knoppbrädor och bakelitströmbrytare även i 1600-talshuset bakom Historiska museet på Östermalm. Av praktiska skäl jobbar Anna främst från Stockholm, men hon kör regelbundet hit upp till Gysinge där en del av personalstyrkan finns. Ytterligare några anställda jobbar på företagets färgfabrik i Hedemora. För att skapa gemenskap för de 15 medarbetarna försöker Anna samla dem med jämna mellanrum. Då blir det konferens på Gysingevis.
– Vi fixar och målar och röjer sly, säger hon. Sedan bakar vi pizza tillsammans i den gamla bagarstugan här borta.
De grå himlarna över Gysinge släpper ifrån sig ett stilla regn, men byggnadernas ljusröda slamfärg lyser ändå upp på gårdsplanen. Precis som den gjort de senaste 100 åren.
Anna ser sig om.
– Titta, det är ju helt fantastiskt här, en sådan skön känsla och harmoni, säger hon. Det här är verkligen på riktigt.

Gysinge byggnadsvård Foto Klas Sjöberg
Anna Slåtteby

Gysinge byggnadsvård Foto Klas Sjöberg
Renovera huset så att det håller länge – Annas tips:
Rädd för att göra fel? Ofta beror det på brist på kunskap. Läs på i böcker för att lära dig mer om den typ av hus som just du har. Du kan också ta hjälp av en byggnadsantikvarie – länsmuseer och byggnadsvårdsföreningar kan tipsa.
Numera finns det få ”orörda pärlor” kvar. Många hus är en mix där det är sekelskiftesstil i en del och en utbyggnad i funkisstil i en annan. Läs på så att du kan göra medvetna val om du ska behålla de olika stilarna eller låta det bli enhetligt.
Gör en prioriteringsordning. Viktigast är att taket är tätt, sedan kan du ta resten i tur och ordning när du har tid. Börja i rätt ände så spar du arbete och pengar. Byt ut 1970-talsfönstren innan du tapetserar och gör fina foder till exempel.
Det ska vara lätt att renovera rätt. Ta det lugnt – du måste leva också! Gör om ett rum i taget, om du har möjlighet. Då kan du stänga dörren om byggkaoset och behöver inte se eländet hela tiden.
Ta hjälp om du kör fast. Att ha en arkitekt som bollplank ger stor effekt på resultatet. Det behöver bara vara en skiss, sedan kan en bra snickare komma med egna lösningar och exakta mått. Ta referenser och var noggrann. De bra fackmännen får man vänta lite på, så var ute i god tid.

Reportaget var infört i Lantliv nr 3/2017.

Läs också: Guide – renovera i rätt ordning

NUVARANDE Anna på Gysinge: ”Byggnadsvård ska vara lätt”
NÄSTA Renovera i rätt ordning