Under de varmaste sommarnätterna kan det vara riktigt svårt att somna. Genom att bädda sängen rätt kan du vänta dig många sköna sommarnätter framöver. Här är våra bästa tips för en god natts sömn och ett svalt sovrum att längta efter.

Den svenska sommaren har bjudit på väldigt varma temperaturer. Även om det i sina stunder kan vara trevligt med strålande värme vid badstranden så är känslan inte densamma när det är dags att återvända till bostaden.

Sovrum med sängkläder i svalkande linne

Sängkläder i Linne från Viking Beds of Sweden.

Hettan kan verkligen ställa till det när det är dags att sova, men som tur är finns det några riktigt smarta råd för dig som vill få en god natts sömn mitt i en pågående värmebölja. Det gäller nämligen att välja rätt sorts material.

Så här bäddar du svalt på bästa sätt

 1. Välj sköna sängkläder i bomullspercale
  Just bomull är ett material som låter din hud andas samtidigt som det också transporterar bort värme och fukt. Just varianten bomullspercale innehåller extra tunna och fina garner med över 200 trådar per kvadrattum. Det bidrar till en mjuk, sval och lyxig känsla. Det är dessutom slitstarkt och tål tvätt i 60 grader.
  sänggavel New England-stil

  Låt dig svalkas av rätt tyg i sommar.

  Örngott i bomullspercale från Mille Notti

  Örngott från Mille Notti i bomullspercale.

 2. … eller varför inte i linne
  Precis som bomull så transporterar linne bort kroppsvärme vilket i sig bidrar till en sval och lätt känsla. Perfekt för en god natts sömn! Linne är också perfekt för att ge sovrummet en lantlig stil med sin estetik som för tankarna till ett pensionat.

  Påslakan i linne från himla

  Påslakan i hellinne i ljusgrå färg från kollektionen The Strip från Himla.

 3. Låt sängkläderna hänga ute
  Ett tips är att innan det är dags att krypa ner i sängen spruta lite kallt vatten på sängkläderna. Alternativt kan du låta de hänga ute ett tag i skuggan. Särskilt bra om luften är riktigt torr!
 4. Satsa på svala bäckebölja-påslakan
  Om du ser ordet bäckebölja så bör du direkt koppla samman det med svala känslor. Det är ett tyg av bomull som karaktäriseras av sina ränder. Förutom att vara extremt skönt så är det också lättskött då det inte kräver att man måste stryka eller mangla tyget.

  Sängkläder i bäckebölja

  Påslakanset i bäckebölja från Hemtex.

 5. Bädda sängen
  Det är faktiskt så att en bäddad säng kan ge känslan av en svalare säng. Spänn ut lakanen och lämna inte skrynkliga textilier i sängen!

LÄS ÄVEN: 7 bra ursäkter för att inte bädda sängen

Håll sovrummet svalt på sommaren

Om du redan investerat i svala sängkläder så finns det också en del andra smarta knep för att minska värmen i sovrummet.

Stäng bort solen med persienner eller gardiner

Om solen får en hel dag på sig att lysa in i ditt sovrum så blir det givetvis varmare. Utnyttja därför ett par stilfulla persienner eller gardiner (eller både och) för att stänga ute solen. Därmed kan det bli mycket svalare lagom till sängdags.

Investera i en bäddmadrass

En smart lösning är faktiskt att dra fram en behaglig bäddmadrass som ligger på golvet. Det funkar inte för alla (exempelvis för de som har ryggproblem), men det är så att varm luft stiger så håll dig så nära golvet som möjligt.

Placera kylklampar i sängen

Picknick i all ära, men kylklamparna kan även användas i sängen för att få ner temperaturen. Kan placeras vid fotändan.

Satsa på bra luft i ditt sovrum

Det finns flera knep för att kyla ner sovrummet.

Ta vara på bordsfläktarna ytterligare

Om du redan har en bordsfläkt så finns det ett sätt att få luften ännu kyligare för stunden. Placera is i en skål eller bricka och placera framför fläkten. Du kommer inte ångra dig.

LÄS MER: Så väljer du rätt färg för rätt känsla i ditt sovrum 

Prenumerera på Lantliv