I den stora renoveringen kommer de ofta sist på prioriteringslistan. Men utan passande beslag blir fönster, dörrar och skåpluckor inte bara fulare utan även mindre funktionella och hållbara. Här får du expertens bästa tips för både gamla och nya beslag!

spolformade beslag i sekelskiftesstil

Spolformade vred av förnicklad mässing blev moderna vid förra sekelskiftet och ger köket en klassisk karaktär. Fönstervred 550, 145 kr/st, Byggfabriken.

krok till hatthylla i gammal stil

Ankarkrok till hatthylla, i förnicklad mässing, 1890–1960-tal, cirka 100 kr, Eskilstuna Kulturbeslag.

beslag i gammal stil, smideshandtag

Dörrhandtag i smide, sent 1600-tal–sent 1800-tal, pris på förfrågan, Eskilstuna Kulturbeslag.

beslg till funkiskök

Tickabeslag i rostfritt stål, populärt i funkiskök, 1930–1960-tal, cirka 90 kr

Handvarpa till fönster,beslag i gammal stil

Handvarpa till fönster, gjutjärn, 1890–1930-tal, cirka 45 kr, Eskilstuna Kulturbeslag.

låshasp i gammal stil

Låshaspen var länge en klassisk stängare av toalettdörrar. Den sandgjutna mässingshaspen tillverkas efter ett original från 1900, 275 kr, Gysinge.

 

H

andtag, knoppar, konsoler, vred, krokar, dörrtrycken, lås, haspar, reglar, gångjärn – det handlar om de små detaljerna av metall som öppnar, stänger, förstärker och förbinder olika byggelement. De har alla en viktig funktion samtidigt som de utgör en prydnad som sätter stilen i inredningen.

Så tar du hand om beslag – experten tipsar:

Beslag på utsidan av huset är hårt utsatta för väder och vind. Måla de gärna med flera lager linoljefärg så får de bra skydd och en vacker yta.

Handsmidda beslag får fin yta och ett bra skydd av att linoljebrännas. Detta bör dock göras av en fackman eftersom rå linolja kan självantända.

Gamla gångjärn och kammarlås mår bra av att plockas isär då och då för att rensas från smuts och smörjas med smörjfett.

Mässingsbeslag blir skinande blanka av att putsas med putsmedel men den naturliga, åldrade patinan är minst lika vacker.

Använd alltid spårskruv till gammaldags beslag. Det är den skruvtyp som fanns förr. Målar du beslagen och senare vill skrapa bort färgen är spårskruven dessutom i särklass lättast att få ren.

Se till att skruvarna i beslagen är ordentligt åtdragna. Sitter skruvarna för löst så slits beslagen fortare.

Använd handsmidd spik till handsmidda beslag.

Ta vara på originalbeslagen om du river ut ett äldre kök. Lämnar du in dem på en butik för begagnat byggnadsmaterial så kan de komma någon annan till glädje. Retuna Återbruksgalleria här i Eskilstuna är ett superställe om man letar efter gamla grejer.

Från början var beslag en statussymbol. Smide var dyrt och det var bara de mest välbärgade som hade råd att sätta gångjärn och haspar på sina fönster. I enklare hus fick man nöja sig med några enstaka öppningsbara fönster. Vid industrialiseringen i mitten av 1800-talet blev beslag betydligt billigare att producera. Att experimentlustan hos arkitekter och ingenjörer var stor framgår tydligt i verkstaden på Kulturbeslag i Eskilstuna, staden där den svenska beslagsindustrins vagga stod en gång. Här kan man låta sig inspireras av minst 450 olika slags beslag med gamla förebilder, allt från 1700-talets handsmidda kammarlås till funkiskökets rostfria snabelhandtag. Sortimentet utökas snabbt och delägaren Christian Hultman förklarar varför:

– Under de 20 år som jag jobbat här har efterfrågan exploderat. När jag började hade vi bara tio produkter. Nu får vi hela tiden in nya typer av gamla beslag som husägare vill att vi ska kopiera åt dem, säger han.

Den ökade efterfrågan på gamla tiders beslag hänger samman med hur intresset för byggnadsvård har utvecklats, menar Christian Hultman.

– I början när vi stod på mässor var det mest åldersgruppen 55 plus som intresserade sig för våra produkter. Numera är det lika ofta 23-åringar som har köpt en sekelskifteslägenhet som de vill renovera med tidstypiska detaljer, det ska gärna se ut som när huset byggdes, säger han.

Det rådande intresset för påkostade kök har också bidragit med många beställningar. I ett klassiskt lantkök i sekelskiftesstil går det åt många gångjärn, lådknoppar och skåphandtag.

Christian Hultman och hans kolleger har stor nytta av läget i Eskilstuna, som vid sekelskiftet 1900 hade långt över hundra företag som tillverkade beslag. Av de fem som återstår är det bara Kulturbeslag som nischat sig mot historiska modeller.

– Därför har vi kunnat samla på oss ett antal bevarade produktkataloger och hyllmetrar med de gamla företagens originalbeslag, en riktig guldgruva för oss, säger han.

Det händer att grupper från svenska byggnadsvårdsföreningen kommer på studiebesök för att få se på när 300 år av beslag tar form i verkstaden.

– Tillverkningen är ett hantverk. När vi gör kopior av beslag som hållit i flera hundra år så ska kopiorna vara av samma kvalitet och hålla lika länge. Man ska inte behöva byta ut de här beslagen. Och historiska modeller blir heller inte omoderna. Det är hållbar inredning på alla sätt, säger Christian Hultman.

NUVARANDE Beslag i gammal stil – expertens bästa tips
NÄSTA Nybyggt i gammal stil – inspireras av skärgårdshuset