Renovering och heminredning
Låt bokhyllan Billy och dina andra gamla Ikea-favoriter få en ny och personlig stil med ben, fronter, lister och hjul.

Det finns nog få svenska (eller internationella) hem som inte har något från den blågula möbeljätten hemma. Trots att Ikea är supersnabba på att plocka upp trender och ofta ändrar sin stil, finns det ändå en längtan hos många kunder efter att göra möblerna lite speciella, dels för att det är roligt, och dels för att vi ju alla vill ha personliga rum. En hel del företag har vuxit fram som sett ett eller flera hål i Ikeas utbud, och som erbjuder nya lösningar. Dels finns det webbsidor och Facebook-grupper världen över som nästan tävlar i att totalt bygga om och maskera den ursprungliga möbeln genom diverse tricks och knep. Vare sig du planerar att ta fram stora verktygslådan eller bara planerar ett mindre pyssel, finns det inspiration för din Ikeamöbel här.

sfgirlbybay

Rulla din Expedit
Ikeas Expedit är en mångsidig möbel, som kan användas för förvaring av böcker och dylikt. Lägger du ett par kuddar ovanpå kan du även använda den som sittplats. Men vill du höja bänken en smula över marken och dessutom göra den rörlig, kan du enkelt skruva fast hjul under. Det är lättast att göra om du lägger den upp och ner och skruva fast hjul undertill – var försiktig med skruven eftersom plywooden lätt spricker. Sen blir möbeln mer lätthanterlig och kan placeras var du än vill utan en massa stök och bök. Specialbeslag har en stor samling hjul att pröva.

Prettypegs

Låt din möbel stå på egna ben
Ska man förnya en möbel är det kanske inte benen man ger sig på i första taget. Men faktum är att ett par nya spiror kan göra susen för vilken möbel som helst. Hos PrettyPegs hittar du ett stort urval av möbelben i varierande former, storlekar och färger. Vill du förgylla en möbel som har en ljus, lugn färg? Satsa på ett par färgglada ben för en mer spännande stil.

Living Room

Skapa ett eget mönster med klös
Luckorna på denna vita tv-bänk har smyckats med ett mönster gjort utav små möbelspikar för tapetsering (kort spik med platt huvud). På så sätt har man skapat en unik och personlig möbel som sticker ut. Du kan även använda metoden på andra möbler i hemmet så som bokhyllor och sängbord, var inte rädd för att testa dig fram. Hos Slöjddetaljer kan du hitta möbelspik i olika metaller samt med fina mönster och reliefer i huvudet som extra detalj.

Kitchens

Ny kostym
Att ligga i framkant med sitt kök utan att behöva spendera alltför mycket var Superfronts originalidé. Företaget erbjuder stilsäkra luckor, toppar, sidor, ben och handtag till Ikeas populäraste skåpsstommar: Bestå, Pax, Metod och Faktum. Du kan välja luckor med eller utan Art Déco-inspirerade mönster, och färger från företagets egen färgpalett. Men det är de läckra materialen som gör att deras tillbehör kan användas runt hela hemmet, och inte bara på Ikeaprodukter – för vem älskar inte koppar, mässing, marmor, björk och läder? Under hösten utökade även Superfront sitt sortiment med produkter för badrum.

Helgprojekt: 10 hacks som lyfter dina Ikea-möbler till nya höjder

En doft av modevärlden
Det bästa med Ikeas produkter är att man aldrig behöver vara rädd för att göra “fel” eftersom man ändå inte lagt ner en förmögenhet på dem. Då kan det vara lättare att satsa på lite vågad parisisk flärd, från Bemz nya samarbete med Christian Lacroix. En salig blandning botaniskt och randigt, som man kan inspireras av vare sig man har en ny soffa eller inte.

Fun and playful Residence

Trolla med tyg
Skapa en ombonad känsla i rummet med hjälp av tyg. Känn dig inte begränsad av att möbeln du vill förnya är i trä, det går minst lika bra – bäst är det att sätta igång innan byrån har satts ihop, se bara till att göra hål i tyget där pluggar och skruvar ska in. Det finns en hel del instruktioner på nätet om hur man gör, den här är lätt att följa.

Reform Kitchen

Starchitects i ditt kök
Till och med välkända danska arkitektkontoret Norm har gett sig in i Ikea hacket, med det fantastiska köket de skapat med Reform. Andra stora arkitektfirmor som också formgett fronter för Reform är Henning Larsen och BIG, så nu kan du laga mat helt stilenligt.

PANYL AZURE & HOT PINK + IKEA EXPEDIT

Självhäftande färgklick
En ny nyans i hemmet kan göra stor skillnad men man kanske inte alltid vill dra fram en färgburk varje gång man känner för att piffa till sin möbel. Med självhäftande vinyl i en fräsig färg kan du förgylla din byrå eller bokhylla snabbt och enkelt. Panyl erbjuder vinyl i fler än 40 färger. Dessutom kan du beställa ett egendesignat mönster som de skär ut åt dig. Kolla in Ikeas Expedit på bilden och se hur härligt det kan bli.

My Houzz: Creative Flair Brightens a San Francisco Apartment

Mixa och matcha med knoppar
Med ett lagom fixigt hack får du byrån att kännas mer charmig. Allt du behöver göra är att skruva fast ett par omaka handtag, precis som på Rast-byrån bredvid, och voila! Ett tips är att hålla utkik på loppisen efter vackra, antika handtag, det kommer att ge din möbel en unik prägel.

bookcases

Bygg in Billy
Är du på jakt efter en inbyggd bokhylla där du kan visa upp dina vackra böcker och dekorationer? Med ett gäng Billy-bokhyllor hemma behöver du inte leta mer. Centsational girl visar steg för steg hur du fixar din egna inbyggda bokhylledröm.

Vill du ha mer inspiration? Missa då inte bloggen Ikeahackers.net. Där lägger Ikea-kunder själva upp bilder på hur de har förändrat sina möbler. Garanterat smarta och roliga idéer i mängder.

Renovering och heminredning