Experterna lär dig hur du ska inreda ditt sovrum med hjälp av den gamla vetenskapen Feng Shui, som ger dig balans och harmoni både i rum och själ.

Den kinesiska läran Feng Shui skapades för flera tusen år sedan. Lärans grundtanke är att vi påverkas av allt som är omkring oss, både ute i naturen och inne i våra hem, och om vi använder oss av Feng Shuins riktlinjer kan vi trivas och må mycket bättre.

De sista årtiondena har Feng Shui blivit allt mer populärt i Norden, men till skillnad från exempelvis Kina och Taiwan, där man tillämpar läran som en livsåskådning, använder vi främst vetenskapen när vi inreder våra hem. I den här artikeln får vi expertråd av Feng Shui-konsulterna Rebecca Apelvi och Gunilla Bokedal, som berättar hur man ska använda läran i ett av hemmets viktigaste rum – sovrummet.

Hackspettsgatan 12, Örgryte, Göteborg.

Vad är det bästa med Feng Shui i inredningen?

Gunilla Bokedal, Trivsamma Rum: “Det bästa med Feng Shui är att man kan förstå vad det är som inte känns bra i miljön/rummet, och att man då också kan rätta till det med hjälp av de olika Feng Shui-verktygen (föremål som bland annat växter, belysning och speglar, som ökar energin och får den att flöda bättre).”

Rebecca Apelvi, House of Chi:“Eftersom Feng Shui inte är en inredningsstil kan man använda sig av filosofin och läran i trädgården, i hemmet och på arbetsplatsen. Men man kan också använda den på den lilla ytan, som på skrivbordet och i lådorna. Med Feng Shui går det även att skapa stora förändringar utan en stor budget!”

Refernsbilder

Hur börjar man om man vill få bra Feng Shui i sovrummet?

Rebecca Apelvi: “Sovrummet är ett rum för vila och njutning. Använd inte för många möbler i utrymmet, men plocka gärna in sköna textilier så som plädar, kuddar och en matta eftersom detta skapar en lugnare miljö. Det ska vara balans mellan Yin (mjuka och runda former), yang (kantigt och raka former) och de fem elementen: eld, jord, metall, vatten och trä i sovrummet. Rensa också rummet på saker som tar uppmärksamhet och som kan skapa en inre stress, så som en tv, läsplatta och mobiltelefon.”

bostadsfoto

Vilka möbler och inredningsdetaljer ska man främst ha i sovrummet?

Gunilla Bokedal: “Ha gärna en sänggavel bakom sängen och ett sängbord på vardera sida. Skaffa också bra belysning som placeras vid sidan om sängen, inte ovanför. Undvik att sätta upp en spegel mitt emot sängen, det kan störa energin i rummet och gör att du sover dåligt.
En vacker tavla kan däremot förstärka energin, och samma sak gäller med ett fint fotografi, men man ska dock undvika bilder på familjen.”

Kaplansbacken

Hur bör man placera sängen för att få bästa Feng Shui?

Rebecca Apelvi: “Till att börja med bör man undvika att sova på currylinjer, som är ett magnetfält som ligger över jordens yta och som kan påverka oss människor. Vill du veta var just du har dina currylinjer kan du kontakta en Feng Shui-konsult. Placera sängen i kraftposition, det vill säga att man ska ha stöd i ryggen i form av en vägg eller en högre sänggavel och ha uppsikt över dörren. Det reducerar stresshormoner och får oss att slappna av. Undvik att ha ett fönster vid huvudänden och undvik också att ha dörren precis vid fotändan av sängen, energiflödet kan då bli för starkt (eftersom flödet kommer in genom dörren) och kännas olustigt.”

Linnéstaden, Nordhemsgatan 20

Vad ska man inte ha/göra i sovrummet?

Gunilla Bokedal: “Man bör inte ha sovrummet som arbetsrum. Är man trångbodd kanske ett draperi kan sättas framför skrivbordet – få synintryck gör det lättare att koppla av.”

Rebecca Apelvi: “Undvik tunga saker som hyllor, skåp och tavlor på väggen över huvudet, eftersom det kan ge en orolig sömn då man inte vet om man helt plötsligt kan få en hylla rakt över sig. Placera inte heller en stor, tung lampa direkt ovanför sängen.“

Lokstallsgatan 6

Vilka färger och material ska man ha för att få rätta känslan?

Rebecca Apelvi: Du bör ha sobra och lugna färger, som tagna ur naturens palett. Blå, beige, puder-rosa, grön är exempel på bra färgtoner. Arbeta med mjuka former och material som får oss att slappna av.“

Gunilla Bokedal: “Undvik svart i sovrummet. Den mörka färgen tillhör vattenelementet och kan göra oss lite oroliga.”

Hjem

Vad är ditt bästa tips för dem som vill skapa bra Feng Shui hemma?

Gunilla Bokedal: “Mitt bästa tips är att fundera över hur du lever, vilka behov du har och hur du vill att det ska vara hemma hos dig. Börja med att rensa och ta bort allt som inte känns bra. Skapa plats för ny och fräsch energi och behåll det du tycker om. Tänk också lite extra på hur din hall ser ut, första intrycket är nämligen mycket viktigt. Försök att göra utrymmet så personligt som möjligt och visa vem som bor där.”

Rebecca Apelvi: “Börja med att rensa ut och plocka iordning sånt som kan skapa inre stress. Arbeta sedan med chihöjare som bland annat växter och belysning/ljus.”

Bedroom

 

Feng Shui-kurs

  • Feng shui-experten Jannice Wistrand lär dig hur du skapar harmoni, balans och god energi i ditt hem.
  • 30 avsnitt för alla dina rum om chi, kraftposition, de fem elementen, färglära, yin & yang och mycket mer!
  • Psst! Feng shui fungerar på alla inredningsstilar och hem!

Shk knapp ny

LÄS MER: 

Inred enligt Feng Shui-filosofin i babyrummet
Vardagshjälte: Den skira rislampan och dess designhistoria
Inred grönt: 8 tips för ett miljövänligare hem