Renovering och heminredning
Med restaurerade kranar, patinerade beslag och praktiska skafferier får ett nybyggt kök själ och värme.

Prenumerera på Lantliv!

När man renoverar ett kök eller bygger nytt kan alla moderna delar, släta material och polerade ytor lätt ge det ett lite själlöst utseende. Med hjälp av återvunna delar med historia kan du istället addera inredning som ger karaktär och personlighet. Loppisar, auktioner, byggnadsvårdsbutiker och befintliga kök – här tipsar vi om ställen du kan besöka i jakten på tidstypiska reservdelar som gör köket till hemmets genuina hjärta.

Luckor
Förr var folk utomordentligt duktiga på att bygga kök med mycket förvaring. Har du turen att flytta in i ett boende med befintligt retrokök från till exempel 1920-, 30- eller 40-talet ska du undersöka alla möjligheter att bevara de rymliga skåpen innan du sliter ut något. Totalrenoverar du eller bygger ett nytt kök kan du använda samma tänk när det kommer till förvaring. Satsa på förvaring och skåp som rymmer mycket. Flera leverantörer gör dessutom nybyggda skåpsfronter i gammaldags stil, både lutande skjutluckor och fasade dörrar finns att enkelt få tag i.

Beslag
Det är som bekant detaljerna som gör det! Skippa de moderna knopparna och handtagen och ge dig ut på skattjakt efter originalbeslag. En enkel sökning på “byggnadsvård” och “knoppar” eller “beslag” ger dig många förslag på platser att börja leta på, över hela landet. Annars kan loppmarknader vara en guldgruva.

Kran
När det kommer till rör och vatten kan man behöva konsultera en expert innan man ger sig på sådana här “designa-själv-lösningar”. Kopparrör blir vackert patinerade med tiden och materialkostnaden behöver inte bli dyrare än 500-600 kronor, men budgetera också för vvs-rådgivning och montering. Att köpa en modern kran i sekelskiftesstil brukar landa på ett par tusenlappar – en ungefärlig siffra att kalkylera och jämföra med om du räknar på vilken lösning som blir bäst!

Diskho
Få saker sätter lika mycket prägel på ett kök som en vacker gammal porslinsho. De är ofta djupa och rymliga eftersom de var gjorda för handdiskande av stora kärl, och framträder särskilt fint om skåpsluckorna är målade i en annan färg, som på bilden. Många köksvarumärken har förstått att suget efter äldre kök ökar så det är lätt att hitta nyproducerade diskhoar i porslin. Vare sig du vill montera in en gammal ho eller har köpt en ny ska du ta hänsyn till att porslinshon helst ska monteras med synlig front, vilket innebär att många vanliga, traditionella skåpluckor under diskhon inte passar. Därför kan det vara klokt att syna ritningarna innan och mäta en extra gång innan du bestämmer dig.

Belysning
Auktionssajter och loppisar svämmar över av vackra lampor med patinerade ytor. För ett par hundralappar kan en sådan bli din och agera som punktbelysning eller allmänbelysning i köket. Hör med en elektriker vilken IP-klass som gäller i närheten av diskbänken och be hen också att ta sig en titt på lampan (om den har några år på nacken). En gammal lampa ger köket bra mycket mer karaktär än infällda spottar, och kräver jämförelsevis lite jobb att få på plats.

Skafferi
En trend som synts alltmer är att välja bort överskåp i köket till förmån för öppna hyllplan, eller bara för att få ett luftigare intryck – men då kan det förstås krävas utökad förvaring någon annanstans i köket. I gamla hus ligger kök oftast i norr och skafferiet är placerat i kökets nordligaste hörn, för att bevara kylan. Har du möjlighet är det såklart önskvärt att placera skafferiet i det väderstrecket – annars gör moderna kylskåp en del av det jobbet. Har du inte möjlighet att platsbygga ett rymligt skafferi kan du hålla utkik efter fristående varianter på loppisar eller auktioner.

Tips! Är skåpet lite slitet invändigt kan hyllpapper göra susen!

Vedspis
När vedspisen introducerades vid 1800-talets mitt revolutionerade den matlagningen i hemmen. På 1920-talet byttes vedspisen mot gasspis, men fördelarna med den förstnämnda är fortfarande många. Gamla vedspisar går att renovera och det brukar vara billigare än att köpa en helt ny. Vill du ge dig på en riktig tungviktare kan du investera i en AGA-spis, som syns på bilden och är en bränslesnål designklassiker vid det här laget.

Fristående möbler
Vill du slippa komplicerad montering eller att behöva ta in hantverkshjälp är det lättast att satsa på fristående möbler. Blocket, konkursauktioner, loppmarknader, bytesgrupper på sociala medier – måtta upp ytan i köket, gör en idébok på Houzz över ungefär vad du är ute efter och håll sedan ögon och öron öppna. De riktigt fynden dyker oftast upp när man minst anar det.

Läs också: 
Renovering och heminredning
NUVARANDE Skapa ett mysigt kök med återvunna detaljer
NÄSTA Så stickar du en mysig poncho – enkelt och snabbt