Renovering och heminredning
Förvandla ditt badrum till din egen harmoniska oas. Det är underbart att ha en plats där endast lugnet råder när det är stressigt i livet.

Här är 9 tips som förvandlar ditt badrum till ett avslappnande hemmaspa som du kan njuta av varje dag.

1. Färger påverkar Färgerna runt omkring oss påverkar oss utan att vi riktigt tänker på det. Vi kan bli glada, stressade eller mer kreativa när vi kliver in i ett rum som är målat i en specifik färg, och därför är det viktigt att vi tänker till innan vi ger oss på målarburken. Är man ute efter en lugn och avslappnande känsla menar experter att man ska välja kalla färger som blått och grönt.

2. Ordning och reda För att man ska slappna av på riktigt krävs det att rummet man vistas i är fritt från lösa och störande prylar. Införskaffa ett par fina lådor eller korgar där du stoppar dina tvålar, toarullar och annat som annars kanske ligger och skräpar i ett hörn.

3. Dra för draperiet På ett riktigt spa finns möjligheten att stänga ute stressen och bara rå om sig själv. Vill du uppnå samma känsla i ditt badrum hemma är ett tips att hänga upp ett vackert duschdraperi vid badkaret. När du drar för det skapas en alldeles egen oas där världen stängs ute och du kan fokusera på bara dig själv. Extra praktiskt är det också om du lägger fram en handduk alldeles intill badkaret. När du öppnar duschdraperiet och den kalla luften slår emot dig slipper du frysa länge.

4. Precis som på spa Unna dig några fina oljor och tvålar som du placerar vid ditt badkar eller dusch. Tänk dock på att torka av underlaget regelbundet för att slippa fula fläckar och märken som oljorna kan lämna efter sig.

5. Rosenbladens förmåga Det är främst vid kärleksfulla tillfällen, som Alla hjärtans dag och bröllop, som vi strör rosenblad runt omkring oss. Men de vackra bladen behöver inte vara förvisade till ett specifikt tillfälle utan vi kan lika gärna plocka fram dem en helt vanlig dag när vi bara vill ta hand om oss själva. Rosenbladen är både vackra och väldoftande men kan också användas kanderade i kakor, som gott té eller hemmagjort ansiktsvatten, som fräschar upp och är naturligt antiinflammatoriskt.

6. Inget badkar – vad gör man då? Har du inget badkar kan du istället satsa på härliga fotbad, ansiktsmasker och bodyscrubs. Om du inte orkar ge dig ut på stan så går det minst lika bra att röra ihop en kräm själv med saker du har hemma i kylskåpet. Exempel på livsmedel som kan göra underverk för huden är kokosolja, grönt te, avokado och granatäpple.

7. Stäng ute dagsljuset Visst är det härligt när dagsljuset sipprar in genom fönstret men ska vi slappna av till hundra procent är det bättre om det är mörkt i rummet. Dra för gardinerna och släck alla lampor innan du lägger dig i badkaret – var bara försiktig så du inte halkar i mörkret.

8. Levande ljus Ett av de allra vanligaste tipsen om man vill få en äkta spa-känsla hemma är att plocka in doftljus. De sprider ett vackert, lugnande ljus samtidigt som de doftar gott – precis som det gör på ett spa. Vill du endast att det ska dofta gott i badrummet finns det andra vägar att gå. Exempelvis kan du hänga en eller flera eucalyptus-kvistar i duschen. Varje gång du duschar kommer de varma ångorna frigöra den underbara doften från växten.

9. Avskalad stil Skala ner i badrummet och låt saker som tjänar ett specifikt syfte ta plats. Denna enkla och rena stil blir mer levande med material från naturen, så satsa på det. Mer inspiration:

Renovering och heminredning