Vårdagjämningen har kommit och gått, och dagarna börjar bli längre och morgnarna ljusare. När vi nu lämnar vintern bakom oss kan det vara värt att lägga ner lite extra energi på att göra huset redo för våren. Men vem vill spendera massor med tid på att städa såhär års, när man äntligen börjar kunna vara ute mer? Det gäller att prioritera! Avsätt en dag och följ de här 8 snabba knepen för att få hemmet att snabbt kännas fräschare.

1. Putsa fönstren miljövänligt
Kanske det mest ansträngande projektet på listan, men också ett av de som ger mest effekt. Gör det här först, gärna på morgonen när du har som mest energi och det är som ljusast. Fönsterputs innehåller många ämnen som är svåra för naturen att bryta ner, så se till att köpa miljömärkt fönsterputs – eller skippa det helt och hållet och använd (miljömärkt) handdiskmedel och ljummet vatten istället. Torka av med tidningspapper för att slippa ränder.

2. Byt gardiner…
Tunga, mörka vintergardiner passar jättebra när du vill hålla värmen inne och mörkret ute, men när det börjar bli ljusare kan gardinerna få rummen att kännas mindre och mer instängda. Byt ut dem mot de ljusaste, skiraste gardinerna du kan få tag på. Att se tyget fladdra i en lätt vårbris lyfter vilket vintertungt hjärta som helst.

3. …och duschdraperi
Om du haft samma duschdraperi länge är det kanske dags att satsa på något nytt till våren. Ett tunt, vitt tyg gör att badrummet får en mjukare känsla och har också den fördelen att det torkar snabbt. På bilden har man valt ett med ett enkelt grafiskt mönster och en lätt maritim känsla. Att använda sig av nautiska inredningsdetaljer ger också badrummet en fläkt av sommar.

4. Ta in en blomstrande kvist
Såhär års börjar många beskära sina träd, så kanske har du turen att kunna få en äppelträdskvist av någon om du inte har trädgård själv! Eller satsa på en magnoliakvist från blomsteraffären. Att kunna följa resan från knopp till blomma gör att man själv kan se hur årstiderna ändras, utan att ens lämna det egna hemmet.

5. Städa hallen och ställ fram vårskorna
Förhoppningsvis är det nu såpass varmt där du bor att du inte behöver ha på dig den tjockaste vinterjackan längre. Se till att lägga undan vinterkläderna så fort du kan för att få mer plats i hallen. Tvätta eller kemtvätta plaggen och lägg dem i skåp eller förråd – om du inte har plats kan det vara smart att vakuumförpacka dem så att de är lättare att förvara. När kläderna är urplockade, städa hallen och sätt fram dina finaste vårskor eller bekvämaste gympaskor, och se fram emot torra gator och soliga dagar.

6. Rengör textilerna
Fräscha upp vardagsrummet: tvätta sofföverdrag och kuddar och häng ut mattan på vädring eller mattpiskning på balkongen. Gör samma sak i alla rum i hemmet – glöm inte köks- och badrumshanddukar, extrafilten, morgonrocken och de där tjocka ullstrumporna som du såsat runt i sen oktober.

7. Plantera om krukväxterna
Växtexperten Annika Zetterman säger att mars också är en bra tid för att plantera om inomhusväxterna. “Tvätta ut krukorna ordentligt invändigt med borste och köp god kvalitetsjord. Det kan hända att några växter behöver större krukor. Väldigt viktigt är att du inte planterar direkt i en glaserad yttre kruka utan dräneringshål. Använd i så fall en innerkruka, hellre i terracotta än plast, med hål i botten, så trivs växten bäst,” säger hon. Glöm inte att alltid vattna direkt när du planterat om växterna.

8. Gör en vårbukett
Om du vill ha ännu mer grönska hemma kan du lägga till blommor i en bukett med din vårkvist. Ett smart tips är att välja en bukett som är mestadels grön och påminner om att det knoppas utanför fönstret. Vita tulpaner är fint mot grönt, och om du blandar blommor som har olika sorters blad ser det mer naturligt ut.

LÄS MER:
Så får du ett nytt hem – helt gratis
Snygga duschdraperier för alla stilar
Inred grönt: 8 tips för ett miljövänligare hem

Renovering och heminredning
NUVARANDE Gör huset vårfint på en dag – 8 enkla saker som gör stor skillnad
NÄSTA Lith Lith Lundin tar hållbara möbler till en ny nivå