Mängder av ljus, stora serveringsfat och linnedukar. H&M Homes Concept Designer Johanna Malmgren ger sina bästa tips till nyårsdukningen.

  Vad är ditt bästa tips för att skapa en minnesvärd dukning till nyårsafton?

– Använd massor av ljus! För att skapa en verkligt magisk atmosfär är tända ljus ett måste. Höga ljus kan stylas som en effektfull dekoration i mitten av bordet. Kombinera med värmeljus och ljus i olika höjd för en glödande stämning.

Välj tallrikar i udda form för en mer personlig dukning och skriv placeringskort för hand. Stora serveringsfat är dekorativa och väldigt trendiga.

För att höja mysfaktorn, använd vaser, karaffer och dricksglas i klarglas för att låta – dessa reflektera de tända ljusen.

Använd guld och glitter för att ge bordet en glamorös touch. Juldekorationer som girlander och julgransprydnader fungerar perfekt som bordsdekorationer. Sätt tonen genom att placera dem i grupper eller i vinglas på varje tallrik.

Hur ska man välja dekorationer till sin dukning?
– Välj ett tydligt tema för dukningen. För ett glittrigt bord, satsa på textilier som servetter med glittereffekt; strö ut konfetti och sats på gyllene bestick.
För ett mer naturligt bord, plocka in naturen! Grenar, kottar och grankvistar passar utmärkt som dekoration. Placera en girland i mitten av bordet eller knyt fast en kvist runt en vit linneservett.

hm-dukning

Vilka är dina bästa knep för att skapa en dukning med lantlig stil?
– När jag dukar i mer lantlig och rustik stil använder jag alltid linneduk och accessoarer som salladsbestick och uppläggningsfat i trä som ger en mjukare och varmare dukning. Ett annat tips är att ta in naturen – du gör enkelt en iögonfallande bordsdekoration av en gren från skogen. De naturliga inslagen skapar en ombonad kontrast till glas och porslin!

Hur ska du duka ditt bord för nyår?
 – Jag satsar på guld och glitter med grå botten av linne. Till detta använder jag julgransprydnader i höga vin och dricksglas. Min tallrikar är enkla i olika grå nyanser men jag sätter guldkant på dukningen med lös konfetti och gyllene bestick.

dukning
Johanna

Johanna Malmgren