Renovering och heminredning
Öppna hyllor, smidiga restaurangkök eller en trädgren för kastrullerna – alternativen till skåp är många och roliga i ditt kök.

Prenumerera på Lantliv!

Gömmer dina köksluckor ditt fina porslin och dina snygga redskap? Eller kommer du inte ens ihåg vad som står ovanpå skåpen eftersom du inte kan se det utan en stege? Byt till öppna hyllor för en rymligare och luftigare känsla i köket. All väggyta du vinner med förändringen kan du använda till det du vill se mer av i rummet, som vackert kakel eller konst – eller en härlig väggfärg. Låt oss inspirera dig till ett skåpfritt kök med dessa 10 exempel!

Canal house Amsterdam

Matcha på frihöjd
Visst är det synd att gömma dina köksprylar i ett skåp när det kan bli så fint som på bilden? Om du ska renovera köket kan du dessutom låta dina köksattiraljer styra färgen på underskåpen.
På bilden har ett gammalt kök med högt kakel fått en totalrenovering, med lågt placerat stänkskydd av sten mot en vitmålad vägg. Det ger en luftigare känsla och maximalt ljusinsläpp. Se till att ha hyllornas design och placering i åtanke, och fundera noggrant på vad som ska ställas på dem.

Fastighetsbyrån 2

Låt kaklet komma fram
Dekorativt kakel gör sig så mycket bättre när det får breda ut sig över en större yta. Då skapar du känslan av en hemtrevlig fondvägg snarare än av stänkskydd. Ställ transparenta kökssaker som glasburkar eller flaskor på hyllorna om du vill få ut det mesta av kaklet.

Har man en kakelvägg kan övriga väggar få vila. Notera det kreativt placerade kaklet över spisen, som balanserar upp den mustiga väggen över diskbänken. Det blir extra ombonat med en vanlig bordslampa på arbetsbänken.

Homestyling - Kolonigatan

Ställ fram underskåpen
I ett hem utan nyfikna småbarn kan en enkel, flexibel lösning vara att ha hyllor på golvet som substitut till både över- och underskåp. Eller så kan man, som på bilden, komplettera de få köksskåp som finns med hyllor vid matplatsen.

Vintage Galley

Ta hem restaurangköket
Att inspireras av restaurangkökets design har varit populärt länge, framför allt för att det är så praktiskt. Här hittar du snabbt vad du behöver och får känna dig som ett proffs vid spisen. Köket på bilden är ett exempel på hur ett litet pentry eller en kokvrå kan tjäna på att inredas som ett mindre restaurangkök. Öppna ytor och lättillgängliga hyllor gör matlagningen smidigare.

Nordenskiöldsgatan 5

Mjuka upp det moderna
Här lämnas ingen väggyta åt slumpen. Hyllorna i trä ger köket ett mjukare intryck, och konsolerna matchar de moderna svarta underskåpen. Ytterligare ett enkelt och billigt tips är potatislådorna till vänster i bilden som har blivit upcyclade och används som praktiska, djupa hyllor.

A perfectly pale interior with Nordic influences

Ta in naturen
Du behöver inte betala multum för att skapa en snygg öppen köksförvaring. Konsolerna till enkla hyllplan öppnar upp för många möjligheter. Se bara hur effektfullt det kan bli att använda en trädgren som matchar trädetaljerna och korgen på bilden! Denna svala, skandinaviska design gör sig extra bra mot den vita bakgrunden som sätter fokus på trädetaljerna.

The Wine Studio of Gig Harbor

En hylla för varje funktion
Öppen köksförvaring kan vara väldigt flexibel, med olika enheter som alla uppfyller ett eget syfte. Låt dig inspireras av den smidiga förvaringen av vinglas på bilden.

Railway Kitchen

Hyllor som går som på räls
En annorlunda lösning kommer från svenska Bucks and Spurs i Stockholm. Köket Railway är flexibelt och kombinerar praktiska lösningar med smakfull design. Köket på bilden har en enhetlig, inramad modul som antingen står på sockel eller hängs på räls – därav namnet “Railway”. Designen kombinerar en rustik och ruff ranchkänsla med det mer rena och moderna nordiska formspråket.

Se mer av köket på räls från Bucks and Spurs i Veckans kök.

Ballingslöv styling från 2013

Häng på koppartrenden
Komplettera hyllorna med krokar eller hängare som på bilden. På det viset slipper du böja dig ner för att ta fram stekpannan eller kastrullen varje gång det är dags att laga mat. Dessutom skapar detaljer i mässing eller koppar en spännande kontrast i moderna kök.

LÄS MER:

Renovering och heminredning