Vi är stolta och glada att presentera ett unikt samarbete mellan Lantliv och Paradisverkstaden. Tillsammans har vi skapat en kollektion handdrejad keramik.

D

et är en särskild känsla att duka med handdrejad keramik. Vi är därför glada att presentera Lantlivs samarbete med keramikerna på Paradisverkstaden. Tillsammans har vi tagit fram en helt ny serie bruksgods i keramik – Paradisverkstaden c/o Lantliv – en vacker och hållbar kollektion att använda och älska i många år framöver. Kollektionen har även blivit nominerad till designpriset Formex Formidable.

Paradisverkstaden c/o Lantliv består av nio delar: fyra rejäla spilkumskålar i olika storlekar att tillreda maten i eller duka på bordet med, ett stort vackert uppläggningsfat som till exempel gör sig fint på bänken som fruktfat, därtill en karaff, en liten skål, en generös mattallrik samt en pokebowl. Kollektionen finns i fyra vackra färger som är fina att kombinera med varandra, du kan köpa kollektionen på paradisverkstaden.se

Lantliv samarbete paradisverkstaden keramikkollektion

Foto: Andy Liffner

SAMLA ALLA DELAR Kollektionen Paradisverkstaden c/o Lantliv görs i fyra vackra färger – vit, havre, grå och grafit – och består av nio delar som alla kan diskas i diskmaskin. Allt från en stor spilkum med två pipar till en liten serveringsskål för till exempel salt eller nötter. Lantlivs designsamarbete med Paradisverkstaden har resulterat i en tidlöst vacker, formstark kollektion av handgjord keramik – att njuta av till både fest och vardag.

Lantliv paradisverkstaden keramikkollektion

Foto: Andy Liffner

Mjuka, drejade former i milda nyanser inspirerade av naturen – under glasyren i nyanserna havre och grafit skymtar den råa leran fram på väl valda ställen. Kanna, 0,5 liter, 460 kr, liten skål, 275 kr, mattallrik, 27 cm, 350 kr, pokebowl, 375 kr, allt från Paradisverkstaden c/o Lantliv. Ljusgrå linneduk, 150 x 180 cm, 995 kr, ljusgrå linneservetter, 85 kr, och ölglas, Bellman, 395 kr, allt från Norrgavel. Övrig rekvisita, privat.

– Jag och Lantlivs redaktion har i flera år drömt om att få göra en kollektion keramik. Vi har haft en tydlig idé om hur varumärket Lantliv ser ut som handgjord keramik. Vi har tänkt vackra spil­kumar, fat och tallrikar med ett rustikt, lantligt uttryck kombinerat med en modern funktionell form, säger Anna-Lena Sventelius, chefredaktör för Lantliv och initiativtagare till designsamarbetet.

Spilkum, 1 liter, 875 kr
Spilkum, 2 liter, 985 kr
Spilkum, 3 liter, 1 125 kr
Spilkum, 4 liter, 1 250 kr
Kanna, 0,5 liter, 460 kr
Stort serveringsfat, 40 cm, 2 375 kr
Liten skål, ca 1 dl, 275 kr
Mattallrik, 27 cm, 350 kr
Pokebowl, ca 8 cm hög, 375 kr
Produkterna går att beställa på
www.paradisverkstaden.se .

Paradisverkstaden nappade på initiativet och under våren började kollektionen ta form.

– Det har varit spännande att arbeta med formgivarna Hannah Paradis och Maja Lindahl från Paradisverkstaden. Precis som när man gör ett magasin så växte kollektionen fram under en kreativ process. Jag är så stolt och vill verkligen själv ha alla delar i serien. Det känns som om vi har skapat en modern klassiker, säger Anna-Lena Sventelius.

Lantliv keramik paradisverkstaden tallrik fat spillkum handdrejat

Foto: Andy Liffner

Keramiken c/o Lantliv finns i fyra vackra färger som är fina att kombinera med varandra. Här syns stora spilkumskålar, mattallrikar och pokebowls i vitt och havre. En fin detalj är att alla skålar och kannan har två pipar. Spilkum, 3 liter, 1 125 kr, spilkum, 2 liter, 985 kr. Liten fotogenlampa, Patina, 975 kr, Klong. Dricksglas Bellman, 350 kr, samt vas/ljuslykta i klarglas, 250 kr, båda från Skruf/Norrgavel. Övrig rekvisita, privat.

Spilkum paradisverkstaden lantliv

Foto: Andy Liffner

Det generösa serveringsfatet i nyansen havre är lika trevligt att duka med som att ha som fruktskål på bänken. 40 cm, 2 375 kr, Paradisverkstaden c/o Lantliv. Till höger en pokebowl i havreoch spilkum i grått.

Lantliv keramik spilkum

Foto: Andy Liffner

Pokebowl i havreoch spilkum i grått.

Lantliv samarbete paradisverkstaden keramik spilkum

Foto: Andy Liffner

Den klassiska spilkumskålen är idealisk i köket till allt från bakning till matlagning och servering. De fyra storlekarna, här i grafit, är vackra att placera i varandra. I ateljén väntar drejat gods på att glaseras och brännas.

Vi har tänkt vackra fat och tallrikar med ett rustikt, lantligt uttryck kombinerat med en modern form

– När vi fick frågan från Lantliv om vi ville samarbeta lät vi oss inspireras av det moderna lantköket. Vi tänkte tunt drejat, användbart bruksgods. Resultatet har en mjuk, enkel, funktionell form som vi är väldigt nöjda med. Det har känts fint att arbeta ihop med Lantliv, säger Hannah Paradis.

Keramikserien tillverkas i Paradisverkstadens ateljé på Öland. Att allt gods drejas och glaseras för hand gör att ingen tallrik eller skål blir exakt den andra lik. Händernas linjer efter drejningen syns i leran, vars råa textur får skymta fram under glasyren på kanter och pipar. Alla delar är tänkta att användas till vardags och går att diska i diskmaskin och värma i ugn och i mikro då de är tillverkade i stengodslera.

Lantliv paradisverkstaden

Foto: Andy Liffner

Moa Paradis och Hannah Paradis från Paradisverkstaden, Anna-Lena Sventelius, chefredaktör för Lantliv, och formgivaren Maja Lindahl har samarbetat med att ta fram den nya kollektionen Paradisverkstaden c/o Lantliv. Efter många månders arbete med skisser och prototyper är den äntligen färdig!

Lantliv servis med paradisverkstaden

Foto: Andy Liffner

Vid drejskivor och i brännugnar i Paradisverkstadens ateljéer på Öland tar den handgjorda kollektionen Paradisverkstaden c/o Lantliv form.

Handdrejat spilkum lantliv paradisverkstaden

Foto: Andy Liffner

Hantverks­skickligheten är stor hos keramikerna på Paradisverkstaden. Att få till de karak­täristiska piparna på kollektionens spilkumskålar kräver en van hand.

Lantliv keramikkollektion paradisverkstaden

Foto: Andy Liffner

Karim Rayan glaserar kollektionen för hand.

Med start i höst säljs kollektionen Paradisverkstaden c/o Lantliv i butik samt via Paradisverkstaden. Köp  på www.paradisverkstaden.se