Låt den gamla sekelskifteslampan göra comeback för att lysa upp köksön, arbetsbänken eller matbordet hemma. En skomakarlampa gör sig utmärkt i lantköket och ger en fin gammaldags känsla.

Efter att de nakna glödlamporna ljusat upp våra hem med sin råa, lite industriella stil känns det som att de efterlängtade lampskärmarna är på väg tillbaka. Om du har en avlång yta som ska belysas eller vill tillföra lite lantlig charm i inredningen är de klassiska skomakarlamporna ett bra alternativ. De gör sig nämligen extra bra när de får hänga i par eller tre på rad och de nätta skärmarna för nostalgiskt tankarna till arbetsbänkar hos skomakaren, ovanför köpmannadisken eller i köksfönstret i gamla filmer från sekelskiftet mellan arton och nittonhundratalet.

fin skomakarlampa i lantköket

Tidig arbetsbelysning
Den traditionella skomakarlampan var egentligen den första inomhusarmaturen för elektriskt ljus. Lampan användes ofta som arbetsbelysning, det är först senare den har kommit att kallas ”skomakarlampa”. Den karaktäristiska skärmen har troligen sitt ursprung i fotogenlampor med plåtskärm och när glödlampan kom blev det ett naturligt steg att ha skärmen kvar.

lantlig stil med skomakarlampor

Olika varianter
Det vanligaste är kanske att associera klassiska skomakarlampor med gröna skärmar i glas och mässingsupphäng, men idag finns det många fler varianter att välja på. Färgad emalj, metall, opalglas och lika många olika sladdar därtill. Att använda en oproportionerligt stor glödlampa kan också bli fint och påminna om en korsning mellan en stallampa och vanlig pendel.

moderna skomakarlampor

Punktbelys
Ljuset i traditonella skomakarlampor var känt för att vara väldigt starkt, idag finns det andra elektriska förutsättningar som gör att man kan dimra eller anpassa ljuset på andra sätt men det är fortfarande en god idé att placera skomakarlampor där du vill ha punktbelysning. Som ovanför arbetsbänken eller köksön som på den här bilden, till exempel. 

skomakarlampa

Tänk helhet
När du planerar köksinredning eller belysning kan det vara klokt att ha ett helhetstänk redan från början. I vilken ände du än börjar, försök att anpassa materialvalen så att de, om inte matchar, åtminstone hänger ihop. I det här köket plockas till exempel mässingen på blandaren och handtagen upp i lampornas kedjor och upphäng.

lantligt med skomakarlampor

Häng i fönstret 
Det är fint att ha belysning i fönster, särskilt vi den tiden på året när mörkret faller tidigt utomhus. Om fönsterbrädet inte är tillräckligt brett för att rymma lampor på fot är hängande skomakarlampor ett fint alternativ.

skomakarlampor i lantköket
skomakarlampor, i lantlig stil

Med fokus på sladdarna
En bra kompromiss om man vill ha anspråkslösa lampor men samtidigt skapa ett blickfång mot taket är att satsa på diskreta skärmar i opalglas och utmärkande sladdar istället. I det här köket har man dessutom inga höga köksskåp vilket gör att sladdarna som leder upp till stuckaturrosetten inte konkurrerar om blickfånget i högre höjd.

modern skomakarlampa

Modernare varianter
Om du är förtjust i idén att ha flera pendellampor på rad men gärna söker dig åt modernare varianter kan du hålla utkik efter plattare lampskärmar. Den klassiska skomakarlampans skärm är konformad, som en liten hatt på glödlampan, men så fort skärmens höjd minskar upplevs lampan annorlunda. Gubis Semi Pendant från 1967 är ett modernare alternativ som påminner om skomakarlampor men istället för en rät linje mellan sladd och kant upplevs skärmen istället som konkav.

 Mer inspiration: 

Belysning: 11 sätt att tänka när du väljer badrumslampor
Fråga experten: Hur ska jag tänka när jag väljer belysning till köket?
Älskade allmoge: En alltigenom modern stil som passar alla hem

Renovering och heminredning

 

NUVARANDE Lantligt med skomakarlampor
NÄSTA Experterna: Så får du bra Feng Shui i sovrummet