Låt den gamla sekelskiftesfavoriten skomakarlampan lysa upp köksön, arbetsbänken eller matbordet hemma. Den passar utmärkt i lantköket och ger en fin gammaldags känsla.

Skomakarlampan var den första egentliga inomhusarmaturen för elektriskt ljus. Från 1910-talet och framåt var den den vanligaste takbelysningen i enklare hem. I de förmögna hemmen hängde skomakarlamporna främst i de lite mindre påkostade rummen som hall, kök och pigkammare.

Och visst är det något speciellt med skomakarlampor? Den tidlösa designen ger en härlig lantlig känsla och man kan inte låta bli att tänka på vackra kostymfilmer som handlar om förra sekelskiftet.

Froken frimans krig husligheter

Foto: Peter Cederling/SVT

I butiken ”Svenska hem” i SVT:s hyllade dramaserie ”Fröken Frimans krig” hänger vackra dubbla skomakarlampor över disken.

Häng på rad

Skomakarlampor på rad över köksbordet blir tidlöst vackert och effektfullt utan att stjäla hela rummets uppmärksamhet. Precis som i det här 1920-talshuset. Du får även fin belysning över hela bordet.

Skomakarlampor pa rad over koksbordet

Foto: Hobert & Krupa

Köptips: Skomakarlampa från Konsthantverk, läs mer och köp här
Skomakarlampa konsthantverk

Dubbel pendel som kökslampa

Dubbla pendlar passar utmärkt i köket, över köksbänken eller matbordet. Precis som i det här charmiga sekelskifteshuset.

Dubbel pendel skomakarlampa

Foto: Carina Olander

Köptips: Skomakarlampa med dubbel pendel från Markslöjd, läs mer och köp här

Dubbel pendel kokslampa matbordslampa markslojd

Punktbelysning

Skomakarlampor är perfekt för punktbelysning över t ex köksbänk eller skrivbord. Förr användes de flitigt över arbetsbänkar. Kring förra sekelskiftet var glödlamporna dock svaga så för att kunna läsa text i en bok eller arbeta med hantverk behövde man få ner lampan och använde därför ”skomakarhissen”. I dag är hissarna främst till för utsmyckning.

Skomakarlampa som punktbelysning

Foto: Hobert & Krupa

Hemma hos illastratören Lina hänger en klassisk skomakarlampa som punktbelysning över böckerna på klaffbordet

Köptips: Lampa med gammaldags skomakarhiss från Cottex, läs mer och köp här

Skomakarlampa med hiss

Häng i fönstret

Belysning i fönster blir riktigt stämningsfullt, särskilt när dagarna blir kortare och mörkret faller tidigt. Hängande skomakarlampor är dessutom ett perfekt alternativ för fönsterbräden som inte är tillräckligt djupa för en bordslampa. I det här 1800-talshuset pryds fönstret i sovrummet av små skomakarlampor

Skomakarlampor i fonstret

Foto: Carian Olander

Köptips: Mindre skomakarlampa från Konsthantverk, läs mer och köp här

Liten skomakarlampa

Många fina nya varianter

Gröna skärmar i glas och mässingsupphäng är kanske det man först associerar skomakarlampor med men idag finns det många fina varianter med plattare skärm, färgad emalj, metall, opalglas och lika många olika sladdar. För den som vill ha en vägglampa och golvlampa i skomakarstil finns det även sådana. 

Skomakarlampor metall
Rustika lampor i metall från PR Home, läs mer och köp här 

Skomakarlampa platt skarm
Lampa med platt skärm från Åhlens, läs mer och köp här.

Skomakarlampa vagg
Vägglampa i skomakarstil från Jotex, läs mer och köp här