På en gård i Torsåker har Hannes Lundin och Erik och Martin Lith tagit konceptet hållbara möbler till en helt ny nivå. Virket kommer från egen skog, linolja från en egen linåker och äggoljetemperan görs av ägg från gårdens höns. Nu går trions närodlade möbler på export.

H

agen står två hästar och äter havre, en traktor står parkerad på gårdsplanen och det ryker välkomnande ur skorstenen på den gamla mangårdsbyggnaden. Vi är på bondgården Ol-Ols utanför Torsåker i Gästrikland, omgivna av åkrar, ängar och skog, och det finns just ingenting som avslöjar att ett av Sve­riges mest nyskapande möbelföretag huserar här på gården.

På bara några år har de smäckra sidoborden Dome och Seven och pallen Glimm tagit Lith Lith Lundin till de finaste möbelsalongerna i Milano, London och New York. Och det är inte bara möblerna i sig, utan även förutsättningarna för hur de kommit till, som har väckt stor uppmärksamhet. Det gamla vårdträdet framför huset, en kal och knotig lind som ännu sover sin vintersömn, är den symboliska mittpunkten för firma Lith Lith Lundins framgångsrika, miljö­vänliga möbelkoncept femmilsradien. Martin Lith som tar emot oss på farstubron förklarar vad konceptet går ut på.

Lith Lith Lundins miljövänliga möbler

Foto: Klas Sjöberg

Framtiden ser ljus ut för Lith Lith Lundin och deras miljövänliga möbler, här sidobordet Seven med två olika ytbehandlingar och bänken Spring.

miljövänliga möbler tillverkas hos Lith Lith Lundin

Foto: Klas Sjöberg

Med utsikt över ängarna arbetar designern Erik i boningshusets allrum. På hyllan en prototyp av sidobordet Dome, ljusskärmen heter Filter.

miniatyrmöbel

Foto: Klas Sjöberg

Huset är fullt av blickfång som sätter fart på fantasin.

– Allt som vi använder i våra möbler måste odlas och produceras inom en femmilsradie från gården. Och vi använder bara förnyelsebara material. Det är ett sätt för oss att ta ansvar för hela produktionskedjan och så slipper vi långa transporter som är en rackarns miljöbov. Det är otroligt hur mycket man kan hitta om man gräver där man står, säger Martin.

Virket i möblerna kommer från den egna eller grannböndernas skog. Det tjocka, vegetabiliskt garvade remlädret, som bereds på Tärnsjö garveri 4,7 kilometer bort, görs av skinn från lokala gårdar.

– Genom att alla möbler märks upp med ett nummer kan köparen via vår hemsida se var trädet har hämtats och var kossan gått på bete, säger Martin som tillsammans med blandrashunden Kalle visar oss in i ateljén.

Martins bror Erik Lith och kompanjonen Hannes Lundin har dukat fram kaffe och hemgjorda chokladkolor på arbetsbordet där möbelprototyper och skisser skapar en kreativ stämning i kristallkronans sken. I den öppna spisen värmer en brasa.

Här i det gamla huset som är nästan 300 kvadratmeter stort har möbelsnickaren Hannes, möbeldesignern Erik och marknadsföraren Martin mer än ett möbelföretag ihop. För några år sedan tog Erik och Martin över gården som gått i pappans släkt i fem generationer. Då hade Martin redan hoppat av jobbet som hotellsäljare och arbetade för tillfället som skogshuggare i pappans skog. I dag bor Martin med frun Elin och deras 2-årige son i gårdens äldsta lilla hus medan Hannes och Erik samt Eriks flickvän Johanna delar på övervåningen i mangårdshuset från 1887.

– Ingen av oss hade planerat att flytta till landet. Men affärsidén tog form när vi fick ärva pappas gård för fem år sedan. Utan gården hade vi tre inte haft ett möbelföretag ihop i dag. Här har vi eget virke, stora billiga lokaler och låga levnadskostnader, som gör att vi har tid och råd att experimentera och testa nya idéer, säger Erik, som lärde känna Hannes när de båda utbildade sig på möbelskolan Carl Malmsten Furniture Studies.

Linfrörens

Foto: Klas Sjöberg

Ljuset strilar in i logen där linfrörensen står.

brandsäker miljövänlig ljusstake

Foto: Klas Sjöberg

Ett tidigt, trasigt test av ljusstaken Dawn som blir vacker och brandsäker med pyrolysteknik.

Martin testar mycel från svamp

Foto: Klas Sjöberg

Martin gör ett materialtest med mycel från svamp.

Idén om femmilsradien fick de när de skulle göra sitt examens­arbete tillsammans. Hållbar produktion fanns aldrig med på schemat i undervisningen och båda kände att det var något de saknat.

– Vi närmade oss slutet på långa utbildningar inom hantverk och design och skulle snart ut i arbetslivet. Men det kändes inte lockande att vara med och bidra till slit och släng-produkter som måste bytas ut efter en säsong. När möbler och prylar produceras väldigt billigt är det oftast miljön eller människorna i produktionen som får ta smällen, säger Hannes och Erik fyller i:

– Vi bestämde att alla våra möbler skulle göras av förnybara material, och möbelns livslängd skulle spegla tiden det tar för naturen att återskapa materialet. Om vi tar virke från en 100-årig björk planterar vi ett nytt träd och möbeln ska hålla tills samma mängd material har återskapats. Med vårt närproducerade, spårbara koncept laddar vi möblerna med ett extra värde, säger Erik, vars designprocess utgår helt ifrån de lokala material som han har tillgång till.

Att hitta och utveckla nya material som man kan göra produkter av är därför en stor och viktig utmaning för möbeltrion. Spik och skruv är uteslutna eftersom de inte görs av förnyelsebara material och någon limtillverkning finns inte inom fem mil från gården.

– Men vi har experimenterat med benlim och lim av hud från trafikdödat vilt, så kanske kommer vi att kunna limma möblerna i framtiden, säger Martin.

I nedervåningens gamla lantkök, som i dag används som experimentsal, ägnar de mycket tid åt att försöka ta fram ett material av spån och svamprötter, mycel, från ostronskivling, som odlas i ett specialinrett rum. Tidigare har de testat blodgjutning, att blanda och pressa träcellulosa med blod från slakterier till ett bakelitliknande material vid namn bois durci, efter ett tips från SVTs Antikrundan.

miljövänliga möbler tillverkas

Foto: Klas Sjöberg

I verkstaden har snickaren Hannes gott om virke på hyllorna. Allt är tydligt ursprungsmärkt för att möblerna sedan ska kunna spåras.

linolja

Foto: Klas Sjöberg

I experimentrummets fönster står några av de otaliga tester som gjorts med linolja, allt från kokning till soloxidering och rening med vatten.

I taket hänger vimplar med tygprover som färgats med olika slags färgväxter som odlas på gården. Ett svårlöst problem är dock att växtfärgerna snabbt bleknar i solljus. Men sedan Erik på Nordiska museets bibliotek hittade en 1700-talsritning av en liten anläggning som kan framställa kimrök av tjärstubbar så kan Lith Lith Lundin erbjuda svarta möbler, målade med äggoljetempera på gårdens ägg, kimrökspigment och linolja av hemodlat lin. I fönstren står upp­radade flaskor med hemmagjord linolja, såväl kallpressad som kokt. Att det inte fanns en enda bonde i trakten som tillverkade linolja kom som en jobbig överraskning, minns Martin.

– Linolja var en nödvändighet för vår möbeltillverkning så vi insåg att vi måste odla eget lin. Vi fick börja med att såga loss den gamla plogen, som ett tjockt träd hade vuxit upp igenom. Grannbonden skrattade gott när vi sedan satte traktorn för plogen och började plöja upp en liten linåker bakom huset. Vi körde nämligen åt fel håll med plogen och hade hamnat i diket med plogen till slut om inte grannen hjälpt oss på traven, säger Martin och ler åt minnet.

Linet kom i alla fall i jorden till sist och nu har gården linfrö så det räcker i flera år framöver. I ladan står den antika men fullt fungerande frörensningmaskinen som hade stått oanvänd i en grannes uthus i 50 år. De rensade fröna pressas till olja som sedan skakas i kallt vatten varje dag i en vecka för att renas från oönskade fettsyror.

Lith Lith Lundins tips för naturmaterial:

Virke: Har man inte tillgång till egen skog kan man leta efter FSC-märkt virke. Det är en medlemsorganisation som arbetar för ett hållbart skogsbruk.

Att foga ihop trä med krympteknik är ett urgammalt sätt att skapa hållbara konstruktioner utan att behöva använda spik eller lim. Färskt trä krymper när det torkar och hål kan då krympa kring pinnar och nypa fast dem. I limfria konstruktioner är det oftast mycket enkelt att byta ut en trasig del vilket förlänger produktens livslängd.

Läder: Läder är ett fantastiskt härligt, varmt och taktilt material. I våra möbler bidrar läderremmar till hållbara möbelkonstruktioner och vackra material-möten. Vid vegetabilisk garvning använder man sig av naturliga garvsyror i bark i stället för tungmetaller som används vid konventionell garvning.

Äggoljetempera: En naturlig färg som är mycket slitstark och åldras vackert. Men det är skillnad på ägg och ägg. Äggen från våra lantrashöns har en kraftigt färgad gula som ger färgen en stark yta.

Linolja: Rå kallpressad linolja är suverän till impregnering. Kokt linolja är bra till färgtillverkning då den har mer filmbildande egenskaper. Linolja kan bearbetas på många sätt för olika torktider, egenskaper och finish.

Kimrök: Det urgamla svarta pigmentet kimrök är ett lättflyktigt sotpulver som uppstår vid en särskild sorts förbränning av feta material, som exempelvis fetved eller näver. Det är ett fett pigment och binder därför fint till linoljan.

Bivax: Oljevax gjort på smält bivax och linolja är en bra sista ytbehandling för ett ge träet en smutsavvisande yta. Bin har även en viktig uppgift som pollinerare av växter och så får man honung som en stor bonus!

– Det är en metod som vi hämtat från de gamla renässansmålarna. Vi använder inga metallsalter som ofta tillsätts i linoljan för att den ska torka bättre, i stället får vi ta till gamla naturliga knep för att få en bra olja med rätt egenskaper, säger Martin.

Möbler som tillverkas för hand med tidsödande processer blir förstås dyrare än konventionella möbler. Räknar man med material­framtagning av virke, linolja, och kimrökspigment så är möbeltrions timpenning ändå blygsam än så länge.

– Men tack vare att vi bor och verkar på en ärvd gård på landet så har vi låga levnadskostnader. Det är fantastisk livskvalitet att ha friheten att experimentera tillsammans, lära sig hantverket och visa att det går att tillverka möbler med minimal påverkan på naturen. Här får vi göra något som vi tror på, säger Martin.

Reportaget var med i Lantliv nr 3/2018, prenumerera på Lantliv

Följ oss gärna på Instagram för mer inspiration

NUVARANDE Lith Lith Lundin tar hållbara möbler till en ny nivå
NÄSTA Vegetarisk Stroganoff med Halloumi