Renovering och heminredning
Med våren kommer loppissäsongen igång på riktigt. Här tipsar vi om vilka trender du ska hålla utkik efter!

Prenumerera på Lantliv!

Inredningsmässigt är 2017 mer personligt, mer färgglatt och mindre sterilt, än vad 2016 var. Det gör det till det perfekta året för den som vill spara lite pengar genom att fynda inredningsdetaljerna på loppis och auktion, snarare än i dyra designbutiker. Här har vi samlat 10 ting som vi gillar lite extra mycket just nu och som du, med lite tur, kan hitta på loppis.

1. Oljemålningar
Konst kommer givetvis alltid att vara något större än bara en tillfällig trend, och är något man ska köpa för att man älskar det, snarare än bara för att ha något över soffan. Men för den som velat men inte vågat slå till på en stor oljemålning är det definitivt dags nu; vi ser mer och mer att målningar tar över från grafiska tryck och planscher inom inredning. Leta efter unika verk som kan pryda hemmet länge – ju större desto bättre.

2. Kuddar och kuddöverdrag i traditionella mönster
Kelim-mattorna känns kanske lite uttjatade, men vår fascination för traditionellt hantverk och spännande mönster visar inget tecken till att mattas i år. Håll utkik efter mönstrade kuddar och filtar för att ta hem trenden, men se till att lukta på dem innan du köper dem – styvt vävda textiler kan behöva kemtvättas eller vädras länge, om de inte känns fräscha.

3. Rottingstolar och bord
Det här är ett fynd som kräver lite flyt eftersom trenden blivit mycket uppmärksammad, men om du har turen att hitta gamla rottingstolar – eller kanske till och med en soffa – på loppis är du helt rätt 2017! Väldigt fint både inne och ute, men materialet är inte fukttåligt, så låt dem inte stå ute i regnet.

4. Omaka glas och skålar
Gamla glas kan man ofta hitta till ett billigt pris, och det gör verkligen ingenting om det inte är ett helt set. Blanda olika glas och skålar för en roligare dukning, eller varför inte använda dem som vaser eller tandborstglas?

5. Trälådor
I de öppna köken som är så populära nu är det extra viktigt att ha snygg förvaring på hyllorna. Allra finast är kanske riktigt gamla trälådor, särskilt de med tryck på. Om man har möjlighet att ta hem dem från semestern är det värt att även hålla ögonen öppna efter fina lådor när man är utomlands.

6…och träbänkar.
Klassiska träbänkar har fått en revival i våra sovrum, där de används som extra förvaring vid sängfoten. Också snyggt i växthuset eller på balkongen.

7. Originella speglar
För den som känner sig lite trött på tavelväggarna som syns överallt: leta efter gamla speglar på marknader och loppisar. De kan bryta upp en tavelvägg, eller skapa en hel spegelvägg om du hittar tillräckligt många! Speglar i vackra former, eller speglar med annorlunda ramar, blir ett fint blickfång och är ett bra alternativ till att ha en tavla ovanför sängen.

8. Film- och reklamaffischer
Att pryda hemmet med filmplanscher känns kanske lite studentikost, men om du hittar fina, gamla affischer tillför det ofta både färg och en originell touch till inredningen.

9. Teakmöbler
Byråer och sidobord i teak fungerar bra med den rådande 1970-talstrenden. Det varma träet är extra snyggt i helvita inredningar och kan ofta köpas secondhand. Håll utkik på nätet om du inte har egen bil och möjlighet att köra hem pjäserna från en loppis.

10. Sjuttiotalskeramik
Att föremålen i vårt hem är gedigna och har en historia bakom sig blir alltmer viktigt i en värld där så mycket av det som säljs är i slit-och slängkvalité. Gamla, vackra keramikvaser, kannor och skålar lyfter vilken inredning som helst och är fina som blomvaser, eller bara prydnad i bokhyllan. Om de har flisor eller är lite nötta gör det dem bara charmigare – och ger dig en ursäkt att pruta!

LÄS MER: 

Renovering och heminredning