Renovering och heminredning
Tröttnat på trägolvet hemma? Plocka då fram färgburken och ge bostaden helt ny karaktär med ett personligt golv.

Prenumerera på Lantliv!

Randigt i hallen, rutigt i köket och hexagoner i sovrummet – nu är det populärt att göra trägolv till en inredningsdetalj i hemmet. Så våga du också att tänka annorlunda och experimentera med färg och mönster. Här följer några olika förslag som kan få fart på fantasin.

Painting stripes on a wood floor

 

Randigt fungerar i alla rum
Ute efter något nytt men samtidigt inte alltför galet? Ett säkert kort är då att måla golvet randigt. Det går snabbt, enkelt och kostar inte skjortan. Dessutom fungerar stilen i alla rum i huset, från hallen till sovrummet. När det kommer till färgval kan du välja en mer diskret väg, som på bilden, eller ta ut svängarna och satsa på något mer vågat som kanske rött och rosa ihop.

Contemporary Bedroom

Följ trenden med ton-i-ton
Om du vill göra något annorlunda, för en billigare peng, kan du följa en av de hetaste trenderna just nu och måla golvet i samma färg som väggen. Du kommer då att få ett sömlöst och sofistikerat utrymme – oavsett vilken typ av trägolv du har.

Holiday House 2009:

 

Grafiskt under fötterna
I detta rum, som har inretts under temat farsdag, har golvet målats i en grafisk svartvit design, inspirerad av designer David Nightingale Hicks. Han är känd för att använda starka färger, blanda antika och moderna möbler och samtida konst, för sitt berömda klientel.

Dallas, TX: Alun & Selena Urquhart

 

Ett kreativt alternativ
Ibland behöver även uterummet ett lyft, och då kan man passa på att själv måla ett mönster för hand på golvet. Ta det här uterummet som exempel, där ägaren har målat en mattimitation med hjälp av en handgjord stencil. Hon ville att mönstret skulle ha en något sliten look och lämnade därför den färdiga målningen obehandlad.

1920

 

Pigga upp det vita golvet
Hakade du på trenden med vita trägolv, men känner att det nu är lite trist? Då kan du hitta inspiration i det här köket där man har målat dit svarta, grafiska linjer på det vita golvet. Det är ett enkelt designgrepp som höjer golvet till nya nivåer direkt.

Beckers apartment Odenplan October 2015

 

Lekfulla detaljer
Ta fram din lekfulla sida och måla en hage på golvet. Ett knep, om du inte vill att detaljen ska vara permanent på golvet, är att använda dig av svart maskeringstejp för konturerna.

Nantucket Cliffs

 

Storrutigt i glada färger
Att måla golven schackrutigt är inte direkt någon nyhet. Men drar man upp volymen på mönstret en aning samtidigt som man adderar en klar färg, får man ändå något annorlunda som sticker ut. Se bara på det här häftiga exemplet med stora rutor i en fin blå färg.

Painted stair runners

 

Sätt färg på trappan
Den här trappan var tidigare täckt av en klarrosa heltäckningsmatta, visst är det svårt att tro när man ser den nu? Ägaren rev ut mattan, målade hela trappan vit och la sedan till en löpare i mörkblå färg. Resultatet blev ett praktiskt och stilfullt blickfång i hemmet.

Westwood Residence

 

Addera färg till det neutrala
Det kan också vara fint att inte måla hela golvet, utan låta en del av det neutrala, varma träet vara som det är. Ihop med en ljus färg, som här på bilden, blir golvet en krispig och vacker detalj som drar blickarna till sig.

Mer inspiration: 

Renovering och heminredning