Gamla knarrande, lite ojämna trägolv ger huset karaktär. Men ska man såpskura, måla, olja, lutbehandla, vaxa eller använda lack? Och hur slipar man bort repor och stickor? Här svarar byggnadsvårdaren Hedvig Bellberg på 12 vanliga frågor om trägolv. 

1. Hur fixar vi reporna i trägolvet utan att slipa?

Vi bor i ett hus från 1930-talet och har gamla undergolv av granträ från när huset byggdes. Dem lät vi slipa, luta och vitolja när vi flyttade in för sex år sedan. Nu börjar golven bli avskavda. Måste vi slipa om dem och göra om hela proceduren eller kan man göra några enkla punktinsatser för att få dem fina igen?
Anci

Svar: Så kan du oljepolera reporna

Det beror på omfånget på repor och skador om du behöver göra om proceduren från grunden. Är det bara små skador och repor kan du oljepolera direkt. Men tänk på att rengöra golvet ordentligt först så att inte fläckar befästs av oljningen. Visar det sig sedan att golvet ändå var lite för repigt kan du slipa om det mer grundligt nästa gång. Ett avlutat och oljat golv bör man kontinuerligt behandla med såpskurning. Då behåller det sin glans och blir mer och mer motståndskraftigt mot fläckar och skador. Använd en fet linsåpa blandat med lite kallt vatten, så återfettas golvet och blir blankt och fint igen. Är skadorna mer omfattande är det en ny oljepolering som gäller. Ett litet snabbknep mot repor och fula märken är att mellan varven ta en mycket fet och ljus nöt, exempelvis en valnöt, och gnida i skadan lite grann, då lagas golvet en aning med hjälp av oljan i nöten.

2. Bör vi bevara det målade golvet?

När vi rev upp vår heltäckningsmatta upptäckte vi att det underliggande golvet var målat i ett mönster. När målade man golv? Borde vi bevara det?
Erika

Svar: Så renoverar ni ett målat golv

Vad roligt att ni hittat ett målat golv under mattan! Hoppas att ni vill bevara golvmålningen. Det finns inte så väldigt många gamla dekorationsmålade golv kvar i gott skick. Jag kan inte säga när ert golv målades. Kulörerna har varierat genom åren, men man strävade ofta efter att efterlikna dyrare material än trä. Rutiga ”sten- och marmorgolv” förekom både på 1700- och 1800-talen i högre ståndsmiljöer. Även plankgolv målade i trämönster förekom, som målad parkett. Det förekom också att man målade golven som mattor eller klinker på 1800-talet. Vid 1800-talets slut målades golven i murriga toner, i rött, brunt och grönt, som modet förevisade. Jag förmodar att ert golv är målat i linoljefärg, och då rekommenderar jag att ni också renoverar det med sådan. (Men eftersom linolja kan självantända i underliggande trossbotten behöver man täta springorna i golv som har brett mellan planken, tillfälligt eller permanent. Brandrisken försvinner sedan när oljan torkat.) Måla mycket tunt, gärna i tre lager, och arbeta in färgen med en tät pensel av god kvalitet. Ett målat golv fungerar som vilket annat golv som helst och går att dammsuga, våttorka och tvättvaxa. Men använd inte basiska, starka rengöringsmedel. De fräter ut ytan och mattar av den på sikt. Ett linoljemålat golv som har blivit matt kan göras blankt igen med ett tunt lager linolja.

Trägolv målat schackrutigt

Foto: Martin Cederblad

Det vackra trägolvet som målats schackrutigt ger lantköket charmig karaktär.

Se mer av det fina golvet i Helene Holmstedts och Martin Cederblads inspirerande reportage här.

3. Hur vårdar jag ett obehandlat undergolv?

Jag har ett slipat, obehandlat furugolv i hallen. Golvet är ett så kallat undergolv med breda, tjocka plankor från 1860-talet. Jag undrar hur jag ska underhålla golvet, det får gärna bli naturligt grått. Det var ett tag sedan jag slipade det och nu börjar det bli lite solkigt.
Helena

Svar: Såpbehandla ditt undergolv

Ditt golv skulle med tanke på att det är obehandlat fungera väldigt bra som skurgolv. Testa, så kan du om du inte blir nöjd olja in det med golvolja eller linoljemåla det längre fram. Ett skurgolv ser naturligt ut och furuplank grånar av sig själva med tiden. Slipningen för några år sedan har förmodligen gjort ytan mjuk och känsligare för fläckar. Det kan ta några års skurning innan ytan är hård och motståndskraftig igen. Det räcker att skura golvet ungefär en gång i kvartalet. Såpskurning utförs med linoljesåpa tillsammans med kallvatten, så kallt som möjligt. Köp färdig såpa eller koka din egen av vatten, björkaska, linolja och lut. Metoden att skura golv är enkel och miljövänlig. Börja med att väta golvet med rent kallvatten. Därefter häller du upp en hink full med kallvatten och blandar i några deciliter av såpan. Sedan skurar du i brädornas längdriktning med en medelhård skurborste, helst på skaft så att du kan stå upp under arbetet. På svåra fläckar kan du ta lite extra såpa. Lägg aldrig såpan direkt på torrt golv. Då blir det fläckar, i stället för motsatsen. När du såpat klart rengör du golvet med rent kallvatten och torkar torrt.

Lantkök breda golvplankor

Foto: Carina Olander

De massiva trägolvet har breda kilsågade plankor som såpskuras med linoljesåpa för att få en vacker yta som dessutom är skyddande och smutsavvisande.

Se mer av det kilsågade trägolvet i Carina Olanders och Anna Truelsens fina hemreportage här.

4. Hur slipper vi stickor i trägolvet?

Vad gör man åt stickor och flisor i ett gammalt brädgolv? Finns det några huskurer eller knep att ta till? Vad kan du som byggnadsvårdare rekommendera?
Filippa

Svar: Slipa med slipmaskin och slippapper eller måla eller lacka tunt 

Ett välfungerande knep är att slipa med en liten slipmaskin över flisorna. Dock inte med rondellslippapper, utan hellre med ett spetsformigt slippapper som kommer åt bra och äter mindre av trämaterialet. Slipa försiktigt bort flisan och känn efter så att det känns mjukt på stället. Låt resten av golvet vara. Detta är ett mycket mindre ingrepp än att hyvla eller slipa om hela golvet. Ofta har ett gammalt trägolv patina och karaktär som man ju vill bevara. Utför en eventuell slutfinish utifrån hur golvet tidigare är behandlat. Är golvet ett gammalt härligt skurgolv med breda plank kan man ge det en skurning efteråt. Har golvplanken smalare dimensioner, som är jämnt sågade, är det ett något yngre golv, förmodligen också med lite sämre träkvalitet. Då kan en tunn linoljemålning bli fint, som binder in eventuella flisor, eller en pigmenterad lackning som gör samma sak.

5. Vad ska man tänka på vid färgstark golvmålning?

Jag såg ett inredningsreportage i en tidning där ett trägolv målats rutigt i vitt och rött. När målade man rutiga golv? Vad ska man tänka på om man målar trägolvet i starka färger?
Eva

Svar: Dokumentera vilken kulör du använder

De mönstermålade trägolven var vanliga under 1700- och 1800-talen, men är i dag ganska ovanliga, åtminstone i original. Däremot har man på flera ställen härmat detta mode och jag vet faktiskt några som provat att måla mönstergolv den senaste tiden. Antagligen är det lite inne igen just nu. Det man till en början ville åstadkomma med de rutiga golven var illusionen av ett dyrare stenmaterial målat på ett brädgolv. Senare kunde golvmönstren också efterhärma dyra äkta mattor. Det du ska tänka på när du målar ett mönster på ditt golv i klara skarpa färger är att färgen kommer att nötas ner när du går på det. När du sedan vill måla om det är det därför viktigt att du minns vilken kulör du använde. Annars kommer du att slita ner det översta lagret färg och få flammiga golv med flera olika kulörer som framträder samtidigt. Bortsett från detta finns det inga nackdelar med målade golv. Det kan bli hur häftigt som helst, även med många års patina. Använd gärna linoljefärg för att måla golvet, och måla tunt i två till tre lager. Golvet kommer att kunna rengöras som vilket golv som helst, men tänk på att basiska rengöringsmedel kan göra ytan matt.

Trägolv behandlat med hårdvaxolja 1

Foto: Foto Andrea Turander

Det här vackra köksgolvet har breda ebenholtsbruna plankor som behandlats med såväl dekorvax som hårdvaxolja.

Se mer av golvet i Andrea Turanders och Elisabeth Broomés fina reportage om det vackra köket i sekelskiftesstil här.

6. Hur behandlar jag trägolvet under golvmattan?

Jag bor i ett gammalt hus byggt någon gång på 1920-talet. Det har aldrig grundrenoverats. Nu har jag upptäckt underbara trägolv under de fula golvmattorna. Hur ska jag behandla dessa golv efter att vi tagit bort de fula mattorna?
Ina

Svar: Miljövänlig lack eller hårdvaxolja härdar trägolvet efter slipning

Att få bort alla stift som hållit mattorna på plats är ett pillgöra, men det går med lite ansträngning. Du får känna dig fram med händerna, utan att skära dig. Stiften pillar du loss med en platt skruvmejsel och en tång. Slipa golven när de är rensade från stift. Du kan hyra golvslipmaskin och kantslip, tillsammans med slippapper brukar kostnaden landa på dryga tusenlappen. Det brukar ta minst en hel dag att få golven jämna och renslipade. Golvlister kan du ta bort eller låta sitta, efteråt kan du behöva lägga till en smal list längst ner. Ytbehandlingen kan göras på olika sätt. För trägolv från 1900-talet, som kan bli lite mjuka av slipningen, rekommenderar jag en miljövänlig blank eller halvblank lack, alternativt en miljövänlig hårdvaxolja. Båda kan blandas med lite pigment till den nyans du vill ha. Strykningen utförs i 2–3 lager. Torktiden är cirka 2–6 timmar beroende på fabrikat.

Behandlat trägolv av gran, slipat, lutat, såpat

Foto: Carina Olander

Här har ursprungliga grangolv från 1930-talet slipats, lutats och såpbehandlats för en fin ljus lyster.

Se mer av grangolvet i det vackra hemreportaget av Anna Truelsen och Carina Olander här.

7. Hur får vi ett vackert skurgolv?

Vi skulle vilja lägga in ett klassiskt vitsåpat skurgolv och undrar vilket slags golvplank du rekommenderar. Hur ska de behandlas för att få den fina vita pigmenteringen?
Anna i Roslagen

Svar: Förbehandla grangolvet med vitpigmenterad lut innan såpningen

Jag rekommenderar ett hyvlat golv i senvuxen gran. Olika träslag reagerar olika på såpbehandling, grangolv blir ljusa, furu blir mörkt. Kombinera den första såpbehandlingen med en lutbehandling, som utförs före såpningen för att motverka att golvet gulnar och mörknar. Lut finns vitpigmenterad. Stryk ut lut i träets längdriktning, men spill inte där du inte lutar, det lämnar fläckar. Låt luten torka en dag innan såpbehandlingen. Golvet kan då se lite gulaktigt ut, men det blir ljust igen efter att såpningen gjorts. Använd en vit träsåpa av ett märke som byggnadsvårdsbutiker rekommenderar, eller en fet linoljesåpa som skyddar mot fläckar och smuts och snabbare impregnerar golvet. Såpan får gärna innehålla minst 40 procent olja. Använd kallt vatten, inte hett. Blötlägg golvet ordentligt innan du lägger på såpa. Blanda cirka tio liter kallt vatten med två–tre deciliter flytande såpa. Arbeta i längdriktningen. Torka upp såpvattnet och våttorka med vatten efteråt så gulnar inte golvet. Ett skurgolv kan såpskuras en gång per år. Däremellan kan det våttorkas med såpvatten.

8. Hur lägger man trägolv som på 1800-talet?

Vi har en herrgård och vill lägga in ett nytt vackert trägolv så som man gjorde på 1800-talet. Jag har läst era artiklar och undrar om ni kan ge mig råd om var jag kan hitta en duktig hantverkare som kan detta.
Madeleine

SVAR: Vänta med att spika fast golvbrädorna

För att både hitta det bästa golvvirket och en kunnig hantverkare föreslår jag först att ni tar kontakt med någon av följande: Svenska ByggnadsvårdsföreningenHantverkslaboratoriet och Traditionsbärarna, eller en rådgivande instans som till exempel ert läns länsmuseum. Dessutom kan ni vända er till någon av byggnadsvårdsbutikerna. Med lite tur kan ni kanske till och med komma över ett gammalt golvvirke! Välj ett långsamvuxet, handhyvlat virke med täta årsringar, förslagsvis av gran. Grangolv var mycket vanliga på 1800-talet, men furugolv förekom också. Golvplanken ska få acklimatisera sig inne i herrgården under en tid och hinna torka innan golvläggningen. Sedan läggs planken med kärnsidan uppåt för att inte bågna åt fel håll. Före 1850 var golvplankorna oftast kilsågade, vilket bättre tar till vara trädets hela tjocklek från rot till topp. Golvplankorna lades växelvis rotända–toppända, ofta sammanfogade med lös fjäder eller med dold träplugg. Spikarna, som inte bör spikas i under den första tiden efter att golvet har lagts, ska vara handsmidda och glest placerade och spikas i uppifrån. Eftersom ni har en herrgård så kan ni överväga en fris runt golvet, vilket förekom i dessa miljöer och därför kan passa. Lycka till!

9. Hur får jag bort golvfernissa?

Efter att jag rivit ut tre, fyra lager av olika plastmattor i mitt 1950-talshus så kom jag ner till ett fernissat trägolv. Nu har jag försökt hitta råd om hur man bäst får bort fernissan. Det är ju praktiskt taget omöjligt! Jag har börjat slipa i ett av de små rummen men det blir bara som en gegga under slippapperet. Går det att hyvla golvet på plats? Eller köra med någon fräs? Väldigt tacksam för svar!
Mathilda

SVAR: Testa med matolja och slipmaskin eller elhyvel

Ja, här finns det några knep faktiskt, om man inte vill överlåta hela arbetet till ett proffs, vill säga. En metod är att hälla en ljus matolja över golvet innan man slipar. Det motverkar att slippapperet blir till en riktig klistersörja. Har man tapetserade väggar får man ta det lite försiktigt nära golvets kanter, så att det inte blir fula fettfläckar på väggarna. Det hela kräver ändå en slipmaskin av hög kvalitet samt en del tålamod. En annan metod är att slipa med en elhyvel, som fungerar på de flesta träunderlag och alltså även tar bort en hård fernissa. Att hyvla med en sådan är något av ett handarbete som tar tid och kräver noggrannhet för ett jämnt och fint resultat. På de värsta ställena kan det vara värt att testa också denna metod. Elhyvlar är inte så dyra. Lycka till!

10. Hur åtgärdar vi gliporna mellan golvbrädorna?

Vi har köpt ett hus från 1780 i Sköndal utanför Stockholm. Golvet på övervåningen har smala granplank med breda glipor emellan. Två golvhantverkare har tittat på golvet. Den ena tyckte vi skulle lägga in nytt golv. Den andra tyckte vi skulle spackla och slipa. Hur ska vi göra? Kan du rekommendera någon golvhantverkare med kunskap om gamla hus?
Susanne

SVAR: Rensa springorna och foga om med en ljus fog

Jag hade ett sådant golv i min första lägenhet i ett uråldrigt hus, jag la i ny golvfog mellan brädorna för att inte fastna med strumporna. Kanske är det vad ni önskar göra? Rensa springorna på den gamla fogen och foga på nytt med en ljus fog. Ni kan vända er till Svenska Byggnadsvårdsföreningen, Skansen, Stockholms Stads­museum eller Stockholms läns museum för att få tips på hantverkare. Kika också på www.fibor.org, branschorganisationen för auktoriserade företag inom byggnadsvård. Det är svårt att veta om ert golv är i behov av en slipning, men eftersom en slipning först mjukar upp träets yta, gör det att golvet kan bli mindre tåligt. Det tar tid för ytan att härdas igen. Låt därför hellre bli att slipa om det är möjligt eller slipa med måtta. Ni har alla möjligheter att renovera golvet. Det finns flera lämpliga ytbehandlingar, golvet kan oljas, lackas, fernissas, målas eller skuras. En bra vägledning är inspirationssidorna på www.byggfabriken.com.

11. Vilket träslag är bäst till golv?

Vi ska ersätta slitna laminatgolv med ett rejält brädgolv och har olika uppfattningar om vilket som är finast, furu eller gran. Vad är mest hållbart?
Olle och Sanna

SVAR: Massiv oljad furu känns varmast att gå på

Historiskt sett har grangolven varit de vanligast förekommande, åtminstone i äldre tider, eftersom träslaget gav vackra, ljusa skurgolv som drog åt sig av såpan. Rent utseendemässigt är det inte så särskilt stor skillnad på furu- och grangolv. Granen har ibland tätare kvistar, eftersom det till skillnad från i furan förekommer mindre kvistar mellan grenvarven. Ja, ni vet ju hur träden ser ut i naturen. Grangolv var de vanligaste fram till 1800-talets mitt, och det finns också många undergolv i gran i lägenheter byggda på 1900-talet. Men från och med 1800-talets andra hälft förekommer furugolven lika ofta. Furan är kraftigare och får ofta lite längre kvisthål, men också längre mellan kvistarna. Att tänka på i bägge fallen är att välja ett tätvuxet kärnvirke och att lägga kärnsidan uppåt vid golvläggningen. Då tål golvet all sorts slitage och formförändring bättre. Dessutom bör golvet läggas med längderna i den riktning man oftast går i. När det gäller värmen på golvet så är det så att massiv, oljad furu håller fötterna varmast av alla träslag. Detta på grund av att minst värme avleds genom massiv furu, vilket får till resultat att furu upplevs varmast. Material som av­leder mycket värme känns kallare och kräver högre golv­temperatur för att bli sköna att stå och gå på, vilket förstås även påverkar husets energianvändning. Att känna till träegenskaperna är därför viktigt, eftersom det påverkar vilken temperatur golven bör ha om man till exempel vill lägga in golvvärme.

Bebyggelseantikvarie Hedvig Bellberg svarar på läsarnas frågor om byggnadsvård i Lantliv. Prenumerera på Lantliv så missar du inget!

12. Hur blir man av med knarret?

Vårt hus har ett gammalt trägolv som knarrar. Det är ganska hemtrevligt, men kan man göra något för att minska knarret? Sara och Simon

SVAR: Enkla metoder kan fixa knarrandet

Knarrande golv kan bero på att spikar börjat leta sig ut, eller så bottnar inte golvbrädorna mot underlaget där de ska. Lokalisera knarret och försök avgöra vad som felar. Är golvet spikat ovanifrån hjälper det oftast att bara slå ner spikarna ordentligt med en spikdrivare, så slipper ni märken från hammare. Man kan också banka hårt där reglarna är för att driva ner spikar. Spikarna visar var reglarna finns, eller så hör ni var de är om ni knackar i golvet. Använd en lös träbit att hamra mot så att det inte blir märken i golvet. Kanske har en bräda spruckit där en spik sitter. Välj då ett annat ställe att spika på. Är det en bräda som knarrar för att den hänger fritt kanske ni kan byta plats på två brädor, eller montera en extra regel under som stöd. Har det blivit ett avstånd mellan en regel och den ovanliggande brädan, som inte avhjälps genom hårdare spikande, anpassa då med en tunn träbit som ger stöd. Att plocka isär ett äldre plankgolv är inte så svårt, åtminstone inte om det är spikat enbart ovanifrån. Vissa golv är hopspikade i sponten och svårare att ta isär men det går med lite tålamod. Den yttersta brädan kan ha lämnats utan spont för att vara lätt att lyfta upp. Annars kan det vara lite knepigt att lyfta upp brädan utan att ha sönder noten på den. Ni får kika om det finns plats under sockeln för att ta isär och lyfta ur golvet. Jag tror att ni kan lösa problemet med enkla metoder. I annat fall är det ju just som ni beskriver – hemtrevligt med knarr!

LÄS MER OM GOLV:

Allt du vill veta om såpskurade golv

Så får du vackra parkettgolv

Måla golvet vitt – så lyckas du