Renovering och heminredning
Höstens badrumsinspiration hämtas från georgianska hus på den engelska sydkusten, lantliga B&Bs och romantiska herrgårdar.

Snirkliga duschmunstycken, målade väggpaneler, blomstrande tapeter och vitt, klassiskt porslin – det finns något med engelska badrum som alltid lockar. Här har vi finkammat Houzz på klassiska badrum med det där lilla extra, och kokat ner resultatet i konkreta tips för hur du själv kan inspireras av den brittiska landsbygden när du inreder badrummet romantiskt, välkomnande och tidlöst.

Drummonds Case Study: Country Estate, Dorset

Plocka in naturen
Öppna fält, alléer av lövträd och böljande landskap – visst finns det något drömlikt över den engelska naturen? Sno med dig en gnutta av den där romantiken genom att tapetsera väggarna eller häng upp tavlor som föreställer just det engelska landskapet. Fackmän brukar avråda från att sätta upp tapet i dusch- och badutrymmen där det bildas mycket vattenånga, men på gästtoaletten är det inga problem. Brittfurn har till exempel ett gediget utbud av småmönstrade klassika William Morris-tapeter och hos Engelska Tapetmagasinet säljs otroligt vackra Toile de Jouy-tapeter med nostalgiska miljömotiv.

Sussex Farmhouse

Pärlspont och panel
Få saker tillför så mycket värme och känsla i ett rum som inslag av trä. I det här badrummet, på en gård i Sussex, har man fått dubbelt upp tack vare de vackra takbjälkarna och träpanelen som klär badkaret och de golvstående skåpen. Förutom att tillföra rätt känsla fyller paneler en praktisk funktion eftersom de kan täcka inbyggnad av rör och ledningar i badrummet. Om du funderar på att montera pärlspont i våtrum är det viktigt att ventilationen är bra, till exempel att det finns ett fönster som här på bilden, annars kan träet krympa eller svälla.

Family Country Retreat

Ta badrumsmattan till en ny nivå
Ett annat beprövat knep för att mjuka upp ett rum är att tillföra textiler. När vi rör oss inom den här stilen pratar vi inte om vilka duschdraperier eller badrumsmattor som helst – det handlar om att tillföra det där lilla extra. Testa därför att byta ut duschdraperiet till en tunn, skir gardin och uppdatera “badrumsmattan” till en riktig matta, men gärna i bomull och mindre storlek så att den tåls att slängas i tvättmaskinen mellan varven.

Bathrooms

Häng upp jalusier för fönstren
I alla hemmets rum (och särskilt i badrummet!) eftersträvas naturligt ljus samtidigt som ett visst insynsskydd är att föredra. Om du inte vill hänga upp gardiner i badrummet är klassiska fönsterluckor ett väldigt bra alternativ, särskilt eftersom de kompletterar den lantliga, romantiska stilen och går att specialbeställa i särskilda mått, material och färger. Svenska MilTyr är till exempel nischade mot fönsterluckor och jalusier för både inom- och utomhusbruk.

Egerton House

Moderna funktioner i gammal stil
Om du står inför en större badrumsrenovering och har förälskat dig i den engelska känslan finns det många knep att ta till för att fullända stilen i badrummet. Många producenter av badrumsporslin har sett och uppfyllt efterfrågan efter just toalettsitsar, handfat och badkar i gammaldags stil. I praktiken går det att inreda ett badrum med allt ifrån strömbrytare, lampetter, duschmunstycke till kommod och toalettsits i “gammal” stil men med moderna funktioner. Det enda som styr hur långt du vill gå är egen smak, rummets behov och storleken på plånboken.

Mylands Colours of London Blues & Greens

De små detaljerna ger romantik
Om du i motsats till en hel renovering bara vill höstpiffa badrummet finns det självklart enkla knep för det också. Fyll rummet med doftnoter av engelsk ros med hjälp av essenspinnar i vacker glasburk från Crabtree & Evelyn eller lyxa till det med ett handgjort ljus av rosen David Austin. Häng upp en skrynklig blus på en galge som får sträckas ut och ta doft av vattenångorna från ett varmt bad – både funktionellt och vackert. För att tillföra riktiga blommor köper du hem hortensior som är i säsong nu under sensommaren, när blommorna så småningom torkat är de fortsätt dekorativa hela hösten. När allt är på plats är det bara att sjunka ner i badet med en kopp te och klassiker av systrarna Brontë, Austin eller Barrett Browning liggandes på en pall bredvid badet – nära till hands.

Surrenden Road Family Bathroom

Bygg en egen kommod
Något annat som också är förenat med lantlig, romantisk stil är patinan. Målat trä som fått flagna och nötas över tid ger en särskild nostalgisk känsla till ett badrum. Planera en tur till närmaste loppmarknad eller håll utkik på auktioner efter skåp i lagom storlek. Därefter måttar du ut var handfatet ska placeras och rören gå in i väggen. Om du vill skyla vattenlåset ställer du bara dit en korg med vikta handdukar i, precis som i badrummet i Brighton som syns på bilden ovan.

LÄS OCKSÅ:
Väggpaneler: 10 sätt att ha pärlspont i hela huset
10 härligt lyxiga badrum i barockstil – skapa stilen hemma
Renovera smart: Så skapar du ett tidlöst badrum

Renovering och heminredning