Renovering och heminredning
Från storskaligt till smårutigt, och från hall till kök, vita och svarta golv har aldrig varit så populära.

Att lägga ett schackrutigt golv är inte ett lättvindigt beslut. Det här är en golvens estradör, en tvåfärgad diva som ligger vid dina fötter och säger “Se på mig!”. Och det gör vi ju så gärna. För trots sin storslagenhet och sitt historiska arv är dessa tvåfärgade underlag makalöst anpassningsbara. De ser lika bra ut i en storslagen marmorhall som i ett lantligt kök, och kan läggas i material som blanka plattor eller målas direkt på golvbrädorna. Välkommen till den underbara världen av schackrutiga golv!

 

Linoleum
Detta klassiska material har använts på våra köksgolv i över 100 år. Det är lätt att göra rent, varmt och mjukt att stå länge på, och kan läggas relativt lätt. Håll utkik efter plattor med klicklås och gör det själv, eller kalla in en expert. Med plattor kan man ju dessutom kombinera vilka färger man vill.

 

Schablonmåla
Att få till ett perfekt golv kräver tålamod, noggrannhet och tid. Trägolven ska rengöras, skrapas, grundas, mellanstrykas och strykas igen innan man ens ger sig på rutmönstret, men fint blir det! Märk ut mönstret med en fasad linjal och en blyertspenna, och måla sedan ytterst noggrant med en fin mårdpensel. Eller kalla in en expert och låt de göra jobbet.

 

Klinker eller kakel
Det schackrutiga golvet ger ett fint och trendigt bistro-liknande utseende i köket. När du bestämt dig för den här typen av golv är det viktigt att se till att plattorna läggs på ett hårt och helt stadigt underlag som ett cementgolv, så inte plattorna rör på sig och spricker.

 

Målat trägolv
I ett retro-inspirerat hem passar det schackrutiga mönstret perfekt. I det här Londonhemmet har ägarna använt sig av tejpmetoden när de målade. Golvet målas helt vitt och skissas med blyertspenna. Sen tejpas rutorna längs med blyertsstrecken. Tejpkanten målas i samma vita färg som golvet, varpå den vita färgen kryper in under tejpen, och torkar till ett skyddande lager. Sen målas rutorna i svart och när tejpen dras bort bildar den vita färgen en prydlig kant.

 

Marmorplattor
Den spräckligt eleganta marmorn fortsätter att vara megapopulär och ger alltid en känsla av elegans. Låt en expert lägga golvet, särskilt om du vill ha bekväma värmeslingor undertill.

 

Stenplattor
I områden där det kan bli blött är det bra att använda stenklinkers som har lite struktur – en smula väta på ett blankslipat golv kan vara förödande.

 

Vinyl
En rutmönstrad vinyl på rulle gör det väldigt enkelt att lägga nytt golv. Får du till en tillräckligt bred våd behöver du inte skarva, men måste du det se bara till att använda en dubbelhäftande tejp som är åldersbeständig och inte missfärgas.

 

Matt keramik
I Sverige använder vi inte kakel så ofta på golv utanför badrummet, men i en hall som har stor genomfart eller smutsiga husdjur och ytterkläder kan det vara nog så praktiskt. Tycker man att svart och vitt blir lite väl strikt kan man satsa på en dovt grå nyans, som också passar mycket bra in i gustavianska miljöer.

Mer inspiration: 

Renovering och heminredning