En fint inslagen julklapp är halva presenten, och en rak väg till mottagarens hjärta. Ta det du har hemma – ett vackert tyg, en älskad tapet, skatter från skogen – och låt fantasin flöda. Här finns underbar inspiration.

Linda in i linne

Presentpapper i all ära, men testa att slå in julklapparna i tyg! Ofta brukar man ha tygbitar över, eller så kan man leta bland stuvbitarna i tygaffären. Ett vackert mönstrat tyg ger det lilla extra, men ett enkelt linnetyg fungerar i alla sammanhang. Här pryds det med en krans av en.
Gör så här
Kransen: Forma en cirkelrund
stomme av ståltråd som passar paketets storlek. Det ska finnas en del utrymme runt om kransstommen. Klä stommen med mindre enekvistar, eller andra kvistar som du får tag på, och fäst dem med ståltråd. Det kan vara lite pilligt och stickigt, så ett tips är att använda handskar.
Paketet: Klipp ut en lagom stor tygbit och slå in paketet på vanligt vis där du viker på baksidan av paketet. Du kan fästa ihop med nålar eller häftstift i stället för tejp. Fäst sedan kransen med två snören som träs runt varsin ände av kransen. Fäst snörena på baksidan av paketet.

vackert-inslaget-paket-i-linne

Foto: Matilda Hildingsson Av: Matilda Hildingsson

Låt knuten bli huvudnumret

Om du varken har snöre eller tejp hemma så går det
att slå in paket genom att knyta ett linnetyg runt asken eller kartongen. Det blir väldigt vackert samtidigt som det är ett hållbart alternativ – du kan använda tygstycket igen som linneservett eller annat.
Gör så här: Klipp ut en fyrkant av ditt tyg. Lägg paketet på mitten och vik in två av tygspetsarna som är mitt emot varandra. Rätta till tyget så att det följer paketets kanter. Ta sedan de andra två spetsarna, lyft upp dem mot mitten och knyt en knut. Fäst en kvist eller torkad ormbunke i knuten genom att helt enkelt sticka ner den försiktigt. 

sla-in-julklappar-fint

Foto: Matilda Hildingsson Av: Matilda Hildingsson

Ring, klocka, ring

Det finns många olika sätt att dekorera paket med snöre.
Extra fint är det att fästa någon dekorativ detalj i, här har vi använt några små klockor.
Gör så här: Slå in ditt paket i valfritt papper. Ta ett tunnare jutesnöre och vira det några varv runt paketets kortsida. Gärna lite asymmetriskt och omlott. Fäst sedan klockorna i snöret och knyt.   

fina-julklappar-inspiration

Foto: Matilda Hildingsson Av: Matilda Hildingsson

Vaxat papper och vackra kvistar

Låt julens paket gå i varmt bruna och rosa nyanser. Pynta dem med kvistar av lärk och knippen av corallonypon, rosmarin och blodtopp. Här har vi använt brunt vaxat papper och fina tygband. 

inslagninf-fina-julklappar

Foto: Lina Östling Av: Mari Strenghielm

Fina etiketter

Slå in julklapparna med papper i naturtoner och dekorera med vackra band i vinrött och brunt. Gröna kvistar och vackert dekorerade etiketter fulländar paketen. 

fina-julklappar

Foto: Carina Olander Av Anna Truelsen och Carina Olander