Renovering och heminredning
Vilka rum tapetserar vi främst och i vilka mönster? Vi har pratat med tre tapetexperter för att ta reda på vad som är inne just nu.

Prenumerera på Lantliv!

Ett av de enklaste och mest effektfulla sätt att förändra hemmet på är genom att tapetsera – men vilka tapeter är egentligen moderna just nu? Vi har tagit reda på det, och mycket mer, med hjälp av våra tre tapetexperter: frilansande mönsterdesignern Magdalena Lundkvist, Creative Director Hanna Wendelbo-Hansson från Sandberg Tapeter och designchefen Sissa Sundling från Boråstapeter.

Greenhouse - An ode to the power and diversity of nature

Vilken stil ska man främst ha på väggarna i år? Magdalena Lundkvist, frilansande tapetdesigner: “Vi bjuder in mer lek och kreativitet på väggarna så mönster, hela väggbilder och färg dominerar. Väggar används i större utsträckning för att sätta en viss typ av känsla och personlighet i ett rum, helt i motsatt från det vita och avskalade. Trädgården och djungeln flyttar in, men även de grafiska mönstren blir mer populära.”

Shades Wallpaper Collection

Hanna Wendelbo-Hansson, Creative Director, Sandberg Tapeter: “Den absolut mest präglande trenden just nu är hållbarhet, vilket sätter spår i både mode, inredning, mat och livsstil. Detta betyder att vi vill göra smarta val när det kommer till vår inredning – de miljövänliga, hållbara alternativen vinner mark. Vi kan se att hållbarhetstänket sätter avtryck i fyra olika trender som vi har valt att knyta upp runt fyra personliga uttryck; Sökaren, Odlaren, Samlaren och Upptäckaren.”

På tapeten 2016: Våra experter avslöjar årets läckra trender

Sissa Sundling, designchef, Boråstapeter: “Alla former av retro är hett. 1800-tals tapeter, medaljonger och gammeldags blommönster har alltid varit aktuella, men just nu ser vi även mer av 50-tals tapeter och 60- och 70-tals mönster. Jag tror att det är en längtan efter det genuina som gör att unga människor idag använder retrotapeter i sina 50-tals lägenheter, allt för att skapa en trovärdig miljö.”

Denim

Populäraste färgerna?

Hanna Wendelbo-Hansson, Creative Director, Sandberg Tapeter: “Beroende på vilken av de fyra personerna (Sökaren, Odlaren, Samlaren och Upptäckaren) man tillhör så har man lite olika färgpreferenser. Den som identifierar sig som Upptäckaren är lite djärvare i sina färgval på vägg och inredning, något som man har hämtat inspiration till från sina resor i spännande urbana miljöer som Paris, Barcelona och Shanghai. Sökaren däremot vill ha det ljust, lugnt, varmt och minimalistiskt runt sig då hemmet fungerar som en trygg och stärkande oas för återhämtning.”

Shades Wallpaper Collection

Sissa Sundling, designchef, Boråstapeter: “Milda grå toner som passar fint in i vår ljusa skandinaviska inredning. Men även ljusturkos och multifärgade blommönster är stort.”

Magdalena Lundkvist, tapetdesigner: “Turkost, grönt, pastellrosa, flerfärgat och jordiga toner, som passar både till vita dörrar, vita karmar och naturmaterial, är modernt. På bilden ser ni ett mönster jag gjort för Mr Perswall.”

Inspiration

Vilka rum tapetserar vi främst?

Sissa Sundling, designchef, Boråstapeter: “I vardagsrum väljer vi ofta lite mer ljusa, nertonade tapeter, då vi har så mycket annat där. Men fler borde testa att tapetsera med färg, till exempel en gråblå mörkare ton, som blir en vacker fond till trämöbler, mattor, med mera. Karaktären i ett sovrum, hall och kök kan vi enkelt förändra med tapet, och då skapa en alldeles speciell miljö.”

Magdalena Lundkvist, tapetdesigner: “Vi sätter tapeter i alla rum, även om våtrumstapeterna får vänta ytterligare något år. Men det spännande är att folk vågar tänka mer utanför boxen. Med tapet kan man ju enkelt skapa “ett rum i rummet”, till exempel framhäva en liten nisch eller avgränsa ett stort rum.”

Ornamentals

Hanna Wendelbo-Hansson, Creative Director, Sandberg Tapeter: “Sovrummet är nog det rum där man oftast vill ha tapet, då det ger ett så varmt och ombonat intryck, tätt följt av vardagsrummet och barnrummet. Även hallen är man mån om att sätta en tapet i då det är just det rum som ger första intrycket i ett hem, och det är så lätt att sätta prägel genom att använda tapet.”

Shades Wallpaper Collection

Magdalena Lundkvist, tapetdesigner: “Jag ritar vanliga tapeter, men också tapeter och väggbilder för specifika hotell, och då kan jag bestämma placeringen i rummet. Är det en fantasieggande väggbild man ska kunna “gå in i”, det vill säga en bild som förlänger rummet, så kanske det inte ska placeras så mycket möbler framför. En väggbild man blir lugn av är det fint att se från sängen, samtidigt som en detaljerad och glad bild med fördel placeras bakom sänggaveln, så att den inte håller gästerna vakna hela natten. Vi påverkas mer av ytor än vad vi tror så val av tapet kan göra dig mer kreativ, gladare eller lugnare. Jag tycker att man ska blanda enfärgade och mönstrade tapeter, beroende på vilken effekt och känsla man vill skapa.”

Retro Tapeter

Hanna Wendelbo-Hansson, Creative Director, Sandberg Tapeter: “Precis som jag beskrev innan så beror det på vilken person du är; Sökaren, Odlaren, Samlaren eller Upptäckaren. Varken Samlaren eller Odlaren är rädda för mönstrade väggar. Samlaren trivs i ombonade miljöer fyllda med föremål som berättar en historia om de boende. Väggarna får gärna dekoreras med klassikt mönstrade tapeter i kombination med listverk och paneler. Odlarens intresse för naturen avspeglar sig i hemmet där väggarna får blomma ut, och där den personliga dekoren till allra största del består av en blandning av det säsongen kan erbjuda. För odlaren finns inget bättre än ett hem fullt av liv i ständig förändring.”

På tapeten 2016: Våra experter avslöjar årets läckra trender

Sissa Sundling, designchef, Boråstapeter: “Det är viktigt att man väljer den tapet som bäst passar ändamålet. Om man vill skapa rymd och ljus i ett rum ska man välja en ljus tapet, inte vit utan gärna i en blågrön ton, vilket gör rummet större.

Här i Sverige har de allra flesta vita lister, dörrar och tak, om tapeten också är vit har man svårt att läsa in rummet. Om man vill ha ett mysigt krypin ska man välja mörka rödaktiga färger. Annars är tumregeln, stora rum-stora mönster och små rum-små mönster. Om du vill bredda en vägg ska du välja en tvärrandig tapet. Om du vill höja taket, välj en randig. Men i grund och botten är det ju en smaksak, det viktigaste är att man verkligen tycker om tapeten.”

Collections

Årets mönster?

Hanna Wendelbo-Hansson, Creative Director, Sandberg Tapeter: “Årets mönster 2015 vill jag påstå var Skog, en bildtapet som framkallar illusionen av en dimmig drömsk skog. Detta baserat på det genomslag vi fick med den när den kom, så mycket bloggkärlek har vi aldrig tidigare upplevt. Vi står fortfarande här med röda kinder när vi tänker tillbaka på det genomslag vi fick då. Vinterskog, uppföljaren till Skog, som vi lanserade i januari har också mottagits väl, speciellt utomlands där de förförs av snö och norrsken. Men jag hoppas verkligen att kollektionen Flora Sandbergica som vi lanserar den 17 mars ska landa väl, jag har satsat hela mitt blommig hjärta där och bjuder på en del oväntade saker!”

Sissa Sundling, designchef, Boråstapeter: “Kollektionen Linen, med 33 underbara milda jordtoner, är en raket som fått upp ögonen på många som annars hade valt att måla väggarna. Tapeten ser ut som en vacker linneväv, vilket ger en ombonad känsla. Det är även lite struktur i tapeten, vilket ökar den textila känslan och ger en bättre akustik åt rummet. Att måla väggar ger ofta ett väldigt hårt ljud.”

Brookline Residence

Magdalena Lundkvist, tapetdesigner: “Klassiska bågar men även fåglar och naturmönster kommer nu. Mycket ska passa med alla de guld-, mässing- och koppardetaljer som finns i våra hem.”

Gabriel

Hur tapetserar vi i år?

Sissa Sundling, designchef, Boråstapeter: “Vi tapetserar hela rum i år!”

Magdalena Lundkvist, tapetdesigner: “Äntligen börjar vi bli mer vågade! Att tapetsera tak ger en helt ny känsla för rummet, samt att klä in hela möbler med samma tapet som på väggen. Det finns många fler sätt att använda tapeten på än att bara sätta den på väggen.”

Beckers apartment Odenplan October 2015

Hanna Wendelbo-Hansson, Creative Director, Sandberg Tapeter: “Vi tapetserar alla fyra väggar i ett rum, och gärna även taket! I kollektionen Flora Sandbergica visar vi, förutom traditionella tapeter, även taktapeter och väggsmycken.”

Få fler tapettips!
Trendspaning: Skogen är på tapeten
Trendiga tapeter: Ta fram mormorskänslan i moderna hem
Mer tapetinspiration

Renovering och heminredning