Renovering och heminredning
De flesta av oss har Ikeamöbler, som ibland kan behöva en rejäl uppfräschning – här kommer tips på hur du gör.

Oavsett hur unikt och genuint du vill att ditt hem ska vara så går det inte att komma ifrån hur praktiskt och prisvärt det är att handla på Ikea – men ibland vill man uppdatera sig. Här kommer billiga hacks som förnyar dina gamla Ikeamöbler när du tröttnat på dem! Du klarar det med lite tid, färg, och tips från andra företag som designar tillbehör till Ikeamöbler.

Vår lägenhet

Använd Ikeas benbockar som grund
Byt ut den tråkiga bänkskivan till något mer genuint. I sitt före detta hem satt inredaren Isabelle McAllister vid en bänkskiva i ek, som vanligtvis används i kök men som här vilade på benbockar från Ikea.

Inspiration

Även om det för en del kan kännas lite “over the top” att sätta sig ner till bords på stockar, så är denna inredning inspirerande. Matbordet består av två benbockar från Ikea med en betsad träskiva ovanpå.

TESS

Byt ut beslag, knoppar och handtag
En liten flärp kan ge stor förändring. Handtag i läder är en trend som passar till flera stilar – som den bohemiska, den klassiska och den skandinaviska – här ser vi dem hemma hos svenska Tess Montgomery som bor i London och bloggar på Metro Mode. Till sin byrå från Ikea har Tess beställt handtag i läder från Superfront.

Minikök i centrala Stockholm

Många ser möjligheten att skapa ett unikt kök med stommar från Ikea som de kompletterar med luckor, knoppar och andra enheter särskilt anpassade till Ikeas möbler.

I ett minikök i Stockholm valde man stommar från Ikea med platsmålade och måttbeställda köksluckor från Pickyliving. Luckorna pryds av funkisknoppar och draghandtag i förnicklad mässing från Byggfabriken.

Bakom miniköket ligger Pelle Beckman och hans kollegor på design- och teknikbyrån Beckman Creative.

Minikök i centrala Stockholm

”Luckorna är penselmålade, vilket ger en väldigt fin struktur”, säger Pelle. ”Knoppar ska man främst använda på skåp som är lätta att öppna, undvik att sätta knoppar på tyngre dörrar som öppnar möbler som kyl och diskmaskin.”

IKEA IVAR cabinet hack

Höj stilen ett par hack med nya ben från Pretty Pegs. Ett stort plus är att det blir lättare att dammsuga under möblerna.

Emelie

Ett enkelt vitrinskåp i vitt går att anpassa helt efter egen stil med nya knoppar. Emelie Ekman på bloggen 34 kvadrat har hittat sina mässingsfärgade knoppar på K-rauta.

Fort Worth, TX: Misty Spencer

Gå loss med pensel och sprayburk
Ett skrivbord, eller en annan möbel med långa ben, vinner mycket på att målas eller sprayas med färg. Här har metallbenen spraymålats. Sprayfärg är enkel att applicera, men det finns också särskild metallfärg att köpa.

Vilken effekt är du ute efter? Tänk på att målning med pensel oftast ger möbeln en känsla av att den är omgjord och handmålad, medan lackering eller spraymålning ger ett mer jämnt och fabriksmålat utseende, som gör att möbeln ser nyinköpt ut.

Jul hos Christine

I detta tv-rum har benen på soffbordet från Ikea målats med en pigg och klargul kulör.

Playroom / Guest Room

Gör dagbädden till lyxsäng
Många barnrum och gästrum är inredda med dagbäddar från Ikea. Ett knep för en enkel dagbädd utan ram är att ordna en vadderad sänggavel på den del av sängen som är placerad mot väggen. Sänggavlar går att köpa färdiga eller göra själv.

Mitt eget sovrum

Lina Ekstrand på inredning- och möbelstudion WackyGoose har piffat till sängramen från Ikea för under 2000 kronor. Hon tog bort sänggaveln, skaffade ett par sänglådor och lade till nya handtag som fanns i hennes egen butik. Lina har en steg-för-steg-video för säng-projektet på sin Youtube-kanal. Sedan målade hon sängen med färgen Nocturnal från Autentico Chalkpaint.

Ikea Hack
Av sususu – Se fler inredningsfoton.

Ge ikeamöbeln en ny uppgift
Ett billigt sätt att ge inredningen en egen touch är att använda möbler till något annat än de var menade till från början.

Är det dags att renovera i badrummet? Om du har en köksö eller en byrå som förlorat funktionen där hemma kan den få en ny uppgift. I detta exempel har Ikeas köksö blivit en praktisk kommod, med både stängd och öppen förvaring och utanpåliggande handfat i matchande kulör.

Ett annat vanligt knep är att bygga en tv-bänk av ett köksskåp, något som Ikea själva ger en beskrivning av här.

LÄS MER: 

Renovering och heminredning