På ett enkelt sätt kan du skapa vackra och personliga julpyssel. Här får du sju riktigt inspirerande tips.

Nu börjar det bli dags att börja tänka på årets julpyssel. Här är sju vackra pyssel för hela familjen som ni enkelt gör själva hemma. En vacker girland att hänga i fönstret och dekorera med pappershjärtan, vackra islyktor med granris i och pysselfavoriter för barnen med egenpysslade snöglober och stänkmålat julklappspapper.

 1. Gör en egen snöglob
  Skapa ett eget vinterlandskap i en snöglob. Det är busenkelt! Ta loss locket från en glasburk. Limma en gran på insidan av glasburkens lock. Fyll glasburken med konstsnö och skruva på locket. Vill du ha ett snöfall? Fyll på med destillerat vatten och ca 1 tsk glycerin och limma sättlim kring glasburkens överkant innan du skruvar på locket. Läs mer om hur du gör egna snöglober här.
  Pyssel gor en egen snoglob

  Foto: Olof abrahamsson


  Gor din egen snoglob

  Foto: Av: Marie Delice Karlsson och Helena Strauss Foto Witchman & Bendtsen Photography

  Vill du ha ett härligt snöfall inne i burken? Limma fast dekorationen med vattenfast sättlim, FYll på med destillerat vatten och ca 1 tsk glycering. Häll i dekorsnö och glitter, limma sättlim kring glasburkens överkant och skruva på locket.

 2. Vackra girlander
  Girlander i fönstret blir mycket stämningsfullt till jul och de är inte alls svåra att göra. Bind en girland med cypress, eukalyptus och mjuken. Vill du ge girlanden lite extra julkänsla blir det fint att hänga pappershjärtan i den.
  Bind girland: Vira ett par varv med tunn ståltråd runt den första lilla ruskan av cypress, lägg sedan på mjuken lite omlott och snurra tråden ett par varv. Fortsätt sedan med eukalyptus och så vidare till önskad längd. Läs mer om hur du binder girland här. Vill du vika pappershjärtan hittar du beskrivningen här
  Girland av cypress, eukalyptus och mjuken

  Foto: Carina Olander

  Julpyssel girland pappershjartan

  Foto: Carina Olander

  Dekorera girlanden men fina pappershjärtan. Perfekt att pyssla tillsammans med barnen.

 3. Lykta av is
  Med hjälpa av en stor plastburk, och en mindre inre form, tejp, några tyngder och kvistar av gran eller tall kan du skapa de här vackra islyktorna. Hela beskrivningen hittar du här.
  Pyssel gor en fin islykta med granris i

  Foto: Charlotte Andersson

 4. Fina julklappar med eget julklappspapper
  Med egendesignat omslagspapper blir utsidan lika uppskattad som innehållet. Här har naturfärgat kraftpapper stämpelmålats med en svamp. Prova även att skvättmåla med en pensel: Doppa en konstnärspensel med mjuk borst i flytande färg, lyft försiktigt penseln över ett papper och gör en snärtig rörelse så att färgen stänks ut över papperet.
  Mer paketinspiration här.
  Eget presentpapper julpyssel 5a37bdf1594b0

  Foto: Styling/Text: Anna Truelsen Styling/Foto: Carina Olander

 5. Vik egna julstjärnor
  pappersstjärnor passar är ett underbart julpynt som gör sig vackert på fler ställen än i fönstret. Vik egna och häng på knoppbrädan, över sängen i sovrummet eller ställ på byrån. Beskrivning till hur du viker egna pappersstjärnor
  vik-egna-pappersstjarnor,-julstjarna
 6. Vik pappersänglar och pappersgranar
  Vik pappersängel
  För att göra en fin pappersängel viker du likt ett dragspelfrån långsida till låmgsida på pappret och avslutar med att vika på mitten. Klipp ett rektangulärt ark som är cirka hälften av det första och vik på samma vis. Vik det mindre arket – som ska bilda huvud och 
vingar – på mitten och lägg det över 
kroppen. Knyt om med ett snöre i toppen och veckla ut vingarna. Läs hela beskrivningen här.
  Vik papperanglar pyssel

  Foto: Olof Abrahamsson

  Vik pappersgran
  Den här Youtube-filmen visar hur du på ett enkelt sätt viker en fin pappersgran. Att vika några stycken och ställa dem på bordet eller i fönsterkarmen kan bli jättefint. Och det enda du behöver till det här pysslet är gröna pappersark (det är fint att variera grön nyans), en sax och flinka fingrar. 
 7. Torka apelsin
  Vinterns mest väldoftande pynt gör man av torkad apelsin och tuja. Använd helst stora apelsiner då skivorna krymper ihop när de torkas i ugnen. Hela beskrivningen till hur du torkar citrus.
  torkad-apelsin-girlang-julpyssel

Läs mer:
Paketkalendrar att pyssla själv
8 riktigt fina pepparkakshus
Klä granen i gammaldags stil